Kefír jako elixír zdraví. Proč byste ho měli pít?

Léčivé účinky kefíru dlouhá léta zůstala v tajnosti. Tekuté bílé zlato, jak se mu také říká se začalo odhalovat až počátkem 20. století, vzniklo v okolí Kavkazu a Tibetu jehož výroba byla přísně střeženým tajemstvím.

Co je kefír?

Kefír je fermentovaný nápoj z mléka. Je plný prospěšných probiotických bakterií a kvasinek. Připravovat se může z kozího, kravského nebo ovčího mléka a kefírového zrna. Svou strukturou je podobný jogurtu, ale spíše kyselý a lehce šumivý. Dát si ke svačině kefírové mléko je dobrá volba jak dodat tělu spoustu potřebných živin.

Zakysané výrobky obsahují živé mikroorganismy, tedy bakterie a kvasinky, jež blahodárně působí na naše zažívací ústrojí. Ovlivňují totiž střevní mikroflóru a působí tak zároveň na funkci imunitního systému a podporují trávení. A jsou tu i další důvody, proč je pravidelně konzumovat. Jsou to potraviny živočišného původu, tedy jsou zdrojem plnohodnotných bílkovin a vápníku. A ten je v kyselém prostředí dobře vstřebatelný. Ve složení zakysaných výrobků pak nechybí ani některé důležité vitaminy a jód.

Acidofilní a Kefírová mléka z Valašska jsou mezi zákazníky velmi oblíbené, proto jsme se rozhodli reagovat na rostoucí poptávku po nové příchuti a přicházíme na trh se svěží variantou Kefírového mléka nízkotučného citron, bezový květ,“ říká Radka Benešová Marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „Novinka je navíc v ekologickém obalu šetrném k přírodnímu prostředí,“ dodává Radka Benešová.

Kefírové mléko citron, bezový květ je baleno v kartonu NATURALLY HNĚDÝ KARTON, který je přátelský k životnímu prostředí.

Proč konzumovat kefír?

  • zlepšuje trávení a zabraňuje zácpě
  • výrazně podporuje imunitní systém
  • zlepšuje obranu proti virovým onemocněním
  • nanesením na pokožku dokáže léčit vyrážky a ekzémy

Kefírová mléka nízkotučná 

Obsahují probiotické kultury – Lactobacillus Acidophilus, Bifidobacteria, Streptococcus Thermophilus. Jsou vhodná pro všechny věkové kategorie. Kefírové mléko nízkotučné se dobře hodí po celý rok nejen k osvěžení, ale také do studené kuchyně. Velkou výhodou je praktický uzavíratelný uzávěr, který umožňuje kefír zabalit i na cesty a lze jej tak konzumovat během celého dne. Vyrábí se v příchutích jahodové, meruňkové, višňové a přírodní.

Při výrobě Acidofilního mléka je mléko zakysáváno tradiční zákysovou – smetanovou kulturou a kulturou Lactobacillus acidophilus s výrazně probiotickými účinky. Jedná se o bakterie mléčného kvašení, které výrazně ovlivňují pozitivní složení střevní mikroflóry, což zvyšuje obranyschopnost organismu. Acidofilní mléko dodává organismu ve větší míře také například vitamin B12. Chuť acidofilního mléka je oproti smetanovému zákysu výrazně kyselejší. Mlékárna Valašské Meziříčí vyrábí Acidofilní mléko v příchutích vanilkové s cereáliemi a lněnými semínky a cereálie, které obsahují 3% tuku. Vyrábí také Acidofilní mléko plnotučné, které obsahuje 3,6% tuku.

Kefírová mléka jsou fermentované mléčné výrobky s bakteriemi a kvasinkami. Původně se připravovaly podomácku z různých druhů mlék, dnes se vyrábějí spíše průmyslovou cestou s použitím zákysových kultur získaných přímo z tzv. kefírových zrn. Kefírové mléko je vyráběno buď jako ochucené jahodové, višňové či meruňkové s obsahem tuku 0,8% nebo přírodní, které obsahuje 1,1% tuku. Výrobky se tak řadí k nízkotučným produktům, a tudíž jsou vhodné pro udržení zdravého životního stylu a štíhlé linie.