FACESTARReceptyDomácí müsli tyčinky: Tyhle zvládnete upéct raz-dva. Máme recepty

Domácí müsli tyčinky: Tyhle zvládnete upéct raz-dva. Máme recepty

Některé recepty jsou vhodné i pro vegany a pokud budete používat bezlepkové ovesné vločky, jsou vhodné i pro celiaky.

1. Müsli tyčinky pro posilnění

Ingredience:

4 šálky ovesných vloček
1/2 šálku arašídového nebo jiného ořechového másla (bez přídavku cukru)
1/2 šálku panenského kokosového oleje
1/3 šálku melasy
3/4 šálku javorového sirupu
1/2 šálku hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa (pokrájené na kousky)
1/2 šálku sušených brusinek nebo goji
1/2 šálku rozinek nebo sušených borůvek či rybízu
1/2 šálku vlašských ořechů, mandlí nebo kešu
1/2 šálku dýňových nebo slunečnicových semínek
1 lžička mleté skořice
1/4 lžičky mletého nebo strouhaného muškátového oříšku
špetka himálajské soli

< Postup přípravy: Olej, melasu a sirup vlijeme do kastrůlku. Směs pomalu zahřejeme a za občasného míchání přivedeme k varu. Necháme mírně vařit a posekáme ořechy. Ty smícháme s ostatními suchými ingrediencemi. Oříškové máslo přidáme do sirupové směsi a dobře promícháme. Směs odstavíme z plotny a vmícháme do ní suché ingredience. Plech vyložíme pečicím papírem a směs na plech nalijeme. Přikryjeme ji druhou vrstvou pečicího papíru a rovnoměrně rozmístíme a dobře umačkáme (můžeme použít sklenici s rovným dnem). Plech vložíme do ledničky a směs necháme ztuhnout. Když je směs dostatečně tuhá, nakrájíme ji na rovnoměrné tyčinky a každou zabalíme do pečicího papíru a převážeme provázkem. Uchováváme je v ledničce, před konzumací je necháme zahřát na pokojovou teplotu.

2. Datlové müsli tyčinky

Ingredience:

1/4 šálku vlašských ořechů
1/4 šálku mandlí
1/2 šálku strouhaného kokosu
1/3 šálku konopného semínka
1/4 šálku sušených datlí bez semínek
1/4 šálku pokrájené čokolády s vysokým obsahem kakaa
1/4 až 1/2 šálku javorového sirupu
2 lžíce kokosového oleje
1 lžička vanilkového extraktu
1/2 lžíce strouhaného zázvoru

Nakonec přidáme:

1/2 šálku mandlové mouky
3 lžíce kakaového prášku
3 lžíce semínek chia
2 lžíce prášku matcha

< Postup přípravy: Všechny suché ingredience lehce pomeleme v kuchyňském robotu (ne příliš, chceme zachovat kousky oříšků a sušeného ovoce). Směs nasypeme do misky. Tekuté ingredience spolu též rozmixujeme a směs nalijeme do misky se suchými přísadami a promícháme. Pak do směsi vmícháme ingredience označené jako "přidáme nakonec". Směs rozprostřeme na plech nebo do jiné nádoby a necháme ztuhnout v ledničce. Pak ji nakrájíme na tyčinky a ty uchováváme ve vzduchotěsné nádobě v ledničce. Směs ztuhne až po několika hodinách.

3. Solené pistáciové müsli tyčinky

Ingredience:

1/2 šálku ovesných vloček
1 plechovka černých fazolí (propláchneme vodou a osušíme)
2 lžíce semínek chia namočené v 6 lžících vody (asi 5 až 10 minut)
1/4 šálku kakaa
1 lžíce kokosového oleje (a další olej na vymazání)
4 lžíce neslazené ovocné šťávy nebo vody
1 lžička mořské soli
1/2 šálku pražených a solených pistácií a ještě asi hrst na posypání
Hrubá nebo vločková sůl na posypání

< Předehřejeme troubu na 180 °C. Pekáč nebo zapékací nádobu vymažeme kokosovým olejem. Ovesné vločky spolu s čokoládou nahrubo pomeleme v kuchyňském robotu a přidáme fazole, směs semínek chia a vody, kakao, kokosový olej a vodu nebo ovocnou šťávu a v robotu promísíme. Pak směsvnalijeme do misky a lehce do ní vmícháme pistácie. Směs rozprostřeme na pekáč a posypeme zbylými pistáciemi. Pečeme asi 1 hodinu, v polovině pečení pekáč otočíme. Pak necháme zcela vychladnout, posypeme solí a pokrájíme na tyčinky. Uchováváme je až po dobu 1 týdne zabalené do kuchyňské fólie v lednici.

4. Müsli tyčinky s heřmánkem, zázvorem a citrónem

Ingredience:

1/2 šálku oříšků kešu
1/2 šálku vlašských ořechů
1 a 1/4 šálku sušených datlí nebo meruněk
2 lžíce lněného semínka
1 lžíce sušeného heřmánku
1 lžíce strouhaného zázvoru
Šťáva z poloviny citrónu
2 lžičky vanilkového extraktu

< Postup přípravy: Oříšky, sušené ovoce a lněné semínko spolu pomeleme v kuchyňském robotu. Přidáme ostatní přísady a dobře promísíme. Tyčinky (nebo jiné tvary) vytvarujeme rukou a uchováváme je ve vzduchotěsné nádobě v ledničce.

5. Kávové müsli tyčinky

Ingredience:

1/2 šálku mandlí
1/2 šálku vlašských ořechů
1 a 1/4 šálku sušených datlí
3 lžíce kakaa
2 lžička instantní kávy
1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu
1/4 šálku pokrájené čokolády

< Postup přípravy: Ořechy, mandle a datle spolu pomeleme v kuchyňském robotu. Pak přidáme kakao, kávu, vanilku a čokoládu a znovu promísíme, až vznikne hmota, ze které se dá modelovat. Vytvarujeme tvary podle našeho přání a uchováváme je ve vzduchotěsné nádobě v ledničce. Nejlepší jsou druhý až třetí den.

6. Müsli tyčinky s lentilkami

Ingredience:

2 šálky ovesných vloček
1 šálek rýžových křupavých lupínků (Rice Krispies)
1/2 šálku posekaných preclíků
1/4 šálku (4 lžíce) másla
1/4 šálku medu
1/4 šálku arašídového másla
1/4 šálku tmavého hnědého cukru
1/4 šálku mini lentilek a hrst navíc na ozdobení

< Postup přípravy: Plech na pečení vyložíme pečicím papírem a postavíme stranou. Ve velké misce promícháme ovesné vločky, rýžové lupínky, posekané preclíky a lentilky. V menším kastrůlku rozpustíme máslo s medem, arašídovým máslem a hnědým cukrem. Směs přivedeme k varu a necháme mírně vařit asi 2 až 3 minuty, stále mícháme. Pak směs nalijeme do suché směsi a dobře promícháme. Hotovou směs rozprostřeme na plech a lehce ji umačkáme, aby dobře držela při sobě. Před nakrájením necháme 30 minut v ledničce ztuhnout. Uchováváme ve vzduchotěsné nádobě v ledničce.

7. Borůvkové müsli tyčinky s jogurtem

Ingredience:

2 šálky ovesných vloček
1 a 1/2 šálku rýžových křupavých lupínků (Rice Krispies)
1/4 šálku strouhaného kokosu
1/4 šálku posekaných pražených mandlí
1 lžíci semínek chia
1/4 lžičky soli
1/2 šálku arašídového másla
1/2 šálku medu
3/4 šálku sušených borůvek

Jogurtová poleva:

1 lžíce vody
1 lžička vanilkového extraktu
1/2 lžičky želatiny v prášku
1/4 šálku řeckého jogurtu
1 lžíce medu
Špetka soli
2 šálky moučkového cukru

< Postup přípravy: Nádobu vhodnou do mrazáku vyložíme pečicím papírem. Ve velké míse promícháme ovesné vločky, rýžové lupínky, kokos, mandle, semínka chia a sůl. V malé mističce smícháme arašídové máslo a med a necháme rozpustit v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni. Do směsi vmícháme vanilkový extrakt. Medovou směs promícháme se suchými přísadami a vmícháme borůvky. Směs rozprostřeme do nádoby a umačkáme. Vložíme ji do mrazáku na 1 hodinu. Pak nakrájíme hmotu na tyčinky a vrátíme do mrazáku. Připravíme polevu – do vody přidáme vanilku a želatinu a dobře promícháme. Necháme stát asi 5 minut, až směs zhoustne. V druhé misce smícháme jogurt, med a sůl a necháme rozehřát v mikrovlnné troubě nebo vodní lázni. Směs se nesmí začít vařit, aby se jogurt nesrazil (v mikrovlnné troubě ne více než 30 sekund). Do směsi vmícháme želatinu a moučkový cukr, až vznikne hustá poleva. Plech vyložíme pečicím papírem. Každou tyčinku namočíme jednou stranou do polevy a položíme na plech. Necháme je ztuhnout, nejlépe přes noc. Jakmile je poleva tuhá a suchá, otočíme tyčinky a zbylou polevu na druhou stranu nastříkáme cukrářskou zdobičkou a opět necháme ztuhnout. Tyčinky uchováváme ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě.

8. Peprmintové müsli tyčinky

Ingredience:

1 šálek sušených datlí
1 šátek ovesných vloček
2 lžíce kakaa
1/4 šálku proteinového prášku bez příchuti
1/4 lžičky mořské soli
2 lžíce mandlového mléka
1/2 lžičky mátového extraktu
1/2 šálku vlašských ořechů
1/č šálku mandlí
4 lžíce pokrájené čokolády s vysokým obsahem kakaa
1 až 2 lžíce velkých kokosových vloček

Postup přípravy:

Plech vyložíme dvěma vrstvami pečicího papíru (křížem) a vypeckované datle rozmixujeme. Přidáme ovesné vločky, proteinový prášek, sůl, mátový extrakt a mandlové mléko. Dobře promísíme v kuchyňském robotu. Pak přidáme oříšky a čokoládu a znovu promísíme. Těsto by mělo lepit a mělo by být snadné vytvořit z něj kuličku. Směs rozprostřeme na plech a navrch posypeme kokosovými vločkami. Lehce ji umačkáme rukama, přikryjeme pečicím papírem a vyválíme válečkem na těsto. Asi na 15 minut vložíme plech do mrazáku. Pak ztuhlou hmotu nakrájíme na tyčinky.

9. Jahodové müsli tyčinky

Ingredience:

250 g menších jahod pokrájených na poloviny
1/2 šálku kokosového oleje
1/2 šálku kukuřičného sirupu
1/4 šálku hnědého cukru
1/4 šálku cukru krupice
1/4 lžičky soli
1 lžička vanilkového extraktu
1 a 1/2 šálku strouhaného kokosu
2 a 1/4 šálku jemných kokosových vloček
1 a 3/č šálku rýžových lupínků (Rice Krispies)

< Postup přípravy: Rozpůlené jahody usušíme při 100 °C na plechu vyloženém pečicím papírem. Sušíme asi 2 hodiny, otočíme a sušíme další 2 hodiny. Troubu vypneme, jahody znovu otočíme a necháme v troubě dojít. Pekáč nebo plech vyložíme alobalem. Sušené jahody nahrubo posekáme. Ve větší misce rozpustíme kokosový olej, kukuřičný sirup, cukr a sůl (v mikrovlnné troubě asi 90 sekund, promícháme a znovu zapneme na 90 sekund). Pak do směsi vmícháme vanilkový extrakt. V jiné misce promícháme sušené jahody se strouhaným kokosem, ovesnými vločkami a rýžovými lupínky. Přidáme cukrovou směs a dobře promícháme. Směs rozprostřeme na plech vyložený alobalem a umačkáme. Přikryjeme fólií a necháme v ledničce ztuhnout. Pak ztuhlou hmotu pokrájíme na tyčinky.

10. Tropické müsli tyčinky

Ingredience:

2 lžíce semínek chia namočených v 6 lžících vody
2 šálky ovesných vloček
1/2 šálku pohankových krup
1 šálek kokosových vloček
3/4 šálku posekaných makadamových ořechů
60 g posekaných sušených banánů
60 g posekaného sušeného manga
1/4 šálku kokosového oleje
1/3 šálku medu nebo javorového sirupu
1 dřeň z jednoho vanilkového lusku
2 velmi zralé banány
1/2 lžičky hrubé mořské soli

< Postup přípravy: Namočená semínka chia vytvoří želé, které postavíme stranou. Ovesné vločky, pohanku, kokos a makadamové ořechy nasypeme na plech a v troubě je při 150 °C opražíme (asi 15 minut, každých 5 minut zamícháme). Pak je necháme vychladnout. Mezi tím v malém kastrůlku smísíme kokosový olej, med a vanilku. Na mírném ohni směs rozpustíme a promícháme. Banány spolu s touto směsí rozmixujeme, nakonec přidáme želé ze semínek chia a promísíme. Ve velké misce smícháme opraženou směs, sůl a pokrájené sušené ovoce. Do suchých přísad vlijeme rozmixovanou směs a dobře promícháme. Troubu zapneme na 175 °C, směs rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem a dobře umačkáme a pečeme asi 20 až 30 minut, až zezlátne. Pak ji necháme vychladnout (aspoň 30 minut). Nakrájíme na tyčinky a uchováváme v ledničce po dobu dvou týdnů.

11. Bleskurychlé müsli tyčinky

Ingredience:

2 a 1/2 šálku jemných ovesných vloček
1 šálek dýňových semínek
1/2 šálku rozinek
2/3 šálku arašídového másla
1/2 až 2/3 šálku agávového sirupu
Špetka mořské soli

< Postup přípravy: Promícháme ovesné vločky s dýňovými semínky a rozinkami a v jiné misce smícháme máslo, sirup a sůl. Tuto směs vlijeme do vloček a vše dobře promícháme. Směs rozprostřeme na mělký plech vyložený alobalem, překryjemem další vrstvou alobalu a dobře umačkáme. Necháme ztuhnout v ledničce, pak nakrájíme na tyčinky. Uchováváme je až dva týdny v ledničce.

Související články