FACESTARReceptyV hlavní roli tvaroh: Zkuste s matou, medem i jako pomazánku!

V hlavní roli tvaroh: Zkuste s matou, medem i jako pomazánku!

Okurka s mátou

Ingredience:

1 menší salátová okurka
olivový olej
2 stroužky česneku
200 g tvarohu
2 lžíce nasekané máty
sůl
čerstvě mletý pepř

Postup:

Okurku nakrájíme nebo nahrubo nastrouháme na nudličky, vložíme do cedníku, prosolíme a necháme vykapat vodu. Tvaroh smícháme se lžící olivového oleje, utřeným česnekem, nasekanou mátou a vyždímanou okurkou. Podle chutě osolíme a opepříme. Podáváme k masu, nebo jen s celozrnným chlebem
a olivami.

Doba přípravy 20min.

S ořechy a medem

Ingredience:

200 g tvarohu
1 lžíce medu
30 g nasekaných ořechů
(pekanové, vlašské či pistácie)

Postup: Tvaroh smícháme s medem, posypeme ořechy a pokapeme medem.

Doba přípravy 5min.

Mrkvová pomazánka

Ingredience:

2 mrkve
1 lžíce panenského
olivového oleje
1 lžíce citronové šťávy
a podle chuti na dochucení
1 lžička přírodního cukru
nebo medu
sůl a čerstvě mletý pepř
200 g tvarohu
2 snítky kopru

Postup:

Mrkev oloupeme, nastrouháme najemno a lehce prosolíme. Necháme vykapat v sítku. Okapanou mrkev promícháme v míse s olivovým olejem, citronovou šťávou, cukrem (či medem) a pepřem. Vmícháme tvaroh a nasekaný kopr, dobře promícháme a podle chuti dochutíme solí a citronovou šťávou.

Doba přípravy 20min.

Vajíčková pomazánka

Ingredience:

4 vejce
80 g jemně strouhaného
tvrdého sýra, např. gouda
200 g tvarohu
2 lžičky ostřejší hořčice
2 jarní cibulky nebo
1⁄2 svazku pažitky
sůl a čerstvě mletý pepř
snítka tymiánu

Postup:

Vejce vložíme do studené osolené vody, uvedeme k varu a uvaříme natvrdo (8–10 min.). Uvařená vejce zchladíme pod proudem studené vody, oloupeme, rozpůlíme a bílky posekáme najemno. V míse rozmačkáme vidličkou uvařené žloutky, jemně strouhaný sýr, vmícháme tvaroh, hořčici, jemně usekanou cibulku, bílky a podle chuti osolíme a okořeníme pepřem a tymiánem. Podáváme na čerstvém chlebu s řeřichou.

Doba přípravy 25min.

Ředkvičková pomazánka

Ingredience:

200 g tvarohu
1 svazek ředkviček
1 stonek řapíkatého celeru
2 lžíce nasekané pažitky
snítka libečku
sůl a čerstvě mletý pepř

Postup:

Ředkvičky omyjeme, nastrouháme nahrubo a lehce prosolíme. Necháme vykapat v sítku. Řapíkatý celer oloupeme a nakrájíme najemno. Tvaroh smícháme s nakrájeným řapíkatým celerem, vykapanou ředkvičkou, omytou a usekanou pažitkou, libečkem a podle chuti osolíme a opepříme. Podáváme na celozrném pečivu, můžeme lehce posypat paprikou.

Doba přípravy 30min.

Lososová pomazánka

Ingredience:

200 g tvarohu
150 g lososa
3 bobkové listy
sůl
6 kuliček nového koření
6 kuliček pepře
1 malá cibule
šťáva z jednoho citrónu
1⁄2 svazku jarní cibulky
2 lžíce nasekaného kopru

Postup:

Vodu osolíme, přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř, nakrájenou cibuli a citrónovou šťávu z půlky citrónu. Přivedeme k varu, vložíme lososa a mírným varem krátce povaříme. Měkké uvařené maso necháme zchladnout a pak rozebereme prsty nebo rozmačkáme vidličkou. Tvaroh našleháme, osolíme, opepříme a vmícháme nasekaný kopr, cibulku a kousky lososa. Případně dochutíme citrónovou šťávou.

Doba přípravy 30min.

Související články