FACESTARReceptyOslaďte si život: Jogurtový závin se švestkami a mákem

Oslaďte si život: Jogurtový závin se švestkami a mákem

Vedle jablek, hrušek nebo třeba hroznového vína má každý z nás s koncem léta neodmyslitelně spjaté také šťavnaté švestky. Vždyť kdo by této pochoutce odolal? Nudí vás klasické recepty v podobě koláčů, povidel nebo kynutých knedlíků, zkuste si tentokrát vychutnat švestky v trochu netradičnějších receptech!

Jogurtový závin se švestkami a mákem

Ingredience:

  • 300 g bio hladké mouky
  • 70 g bio másla 
  • 150 g bio jogurtu
  • bio mletý mák
  • 30 bio švestek
  • ½ hrnku bio třtinového cukru
  • bio mletá skořice
  • bio vejce
  • bio moučkový cukr

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Smíchejte mouku, špetku soli, změklé máslo, jogurt a vypracujte hladké těsto. To rozdělte na dvě části, každou z nich vyválejte na tenký obdélník, posypte mákem, poklaďte důkladně omytými vypeckovanými švestkami, dle chuti pocukrujte a posypte skořicí. Horní a dolní okraj zahněte dovnitř, těsto srolujte a položte na plech vyložený pečicím papírem spojem dolů. Záviny propíchejte vidličkou, potřete rozšlehaným vejcem a posypte třtinovým cukrem. Pečte v troubě asi půl hodiny. 

Kuřecí paličky se švestkovým čatní

Ingredience:

  • 8 ks bio kuřecích paliček
  • 2 lžíce bio medu
  • lžíce bio sójové omáčky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 500 g bio švestek
  • bio červená cibule
  • 2 stroužky bio česneku
  • mletá bio skořice 
  • 10 g bio čerstvého zázvoru
  • lžička bio chilli
  • 70 g želírovacího cukru 
  • 2 lžíce bio vinného octa
  • sůl, bio pepř

Postup:

Paličky omyjte a každou z nich příčně nakrojte. Do mísy vložte sójovou omáčku, med, olivový olej a promíchejte. Ve směsi obalte kuřecí paličky a nechte minimálně půl hodiny marinovat v lednici. Troubu předehřejte na 200 stupňů. Maso dejte na pekáček s kapkou oleje a pečte přibližně 30 minut. Občas obraťte a podlijte vodou, aby se paličky nepřipékaly. Mezitím si připravte čatní. Na lžíci oleje lehce orestujte na měsíčky nakrájenou červenou cibuli, najemno nasekaný zázvor a prolisovaný česnek.

Přidejte vypeckované nakrájené švestky, skořici, chilli a čerstvě namletý pepř. Vše lehce podlijte vodou, přiklopte a duste na mírném ohni asi 15 minut. Přidejte vinný ocet, a ještě chvíli povařte. Směs rozmixujte, přidejte želírovací cukr, dosolte a podávejte s hotovými kuřecími paličkami.  

Tip redakce na závěr: Oslavte Den ekologického zemědělství

Jelikož je první podzimní měsíc již tradičně vnímán jako období, kdy téma biopotravin rezonuje nejen v České republice, ale také v mnoha evropských zemích, 23. září bylo nově vyhlášeno Dnem ekologického zemědělství. Při příležitosti oslav navíc Evropská unie oceňuje nejlepší a nejinovativnější subjekty v rámci vůbec prvních Evropských cen za ekologické zemědělství! 

Rádi byste na nákup kvalitních surovin vyrazili na některou z ekofarem, ale nevíte, která není úplně z ruky? Vyzkoušejte stránky kamprobio.cz a lovime.bio, kde vám s hledáním pomohou interaktivní mapy. Nezapomeňte, že září je měsícem biopotravin, proto je ideální čas vyrazit s rodinou na některou z ekofarem. Pro výtečné sezónní ovoce, ale také zeleninu a další produkty v bio kvalitě se vydejte třeba na Statek u Macháčků v Českém ráji. Více informací se o farmě dočtete na statekumachacku.cz. Vyrazit můžete i na další farmy, které nabízí pestrý program v rámci akce Poznej svého farmáře. Jednoduše mrkněte na www.poznejsvehofarmare.cz a zjistěte více. 

Související články