V hlavní roli Skyr: Vyzkoušejte recepty na slano i na sladko.

Určitě už jste slyšeli o Skyru a víte také, že tento tradiční islandský mléčný výrobek se hodí při vaření a pečení? Zkuste z něj vyrobit zdravější variace. Budete překvapeni jeho svěží chutí. Máme pro vás pár vyzkoušených receptů. Jdeme nato!

    Čokoládový Skyr chléb

    Ingredience:

    1 a 1/2 hrnku nastrouhané cukety
    1/2 hrnku Skyr natur
    1 hrnek třtinového cukru
    1 hrnek hladké mouky
    1/2 hrnku hořkého kakaa
    1 lžička jedlé sody
    1/2 lžičky prášku do pečiva
    2 vejce
    1 lžička vanilkového extraktu
    1 a 1/5 hrnku nastrouhané hořké čokolády (ideálně kvalitní, 75 %) 
    špetka soli

    Postup:

    Předehřejte troubu na 170 °C a vyložte pekáček papírem na pečení. V míse smíchejte cuketu, Skyr natur, cukr, vejce a vanilkový extrakt. V jiné míse smíchejte prosátou mouku, sodu, prášek do pečiva, kakao a sůl a spojte s krémem ze skyru. Nakonec přidejte dvě třetiny strouhané čokolády. Vložte těsto do pekáčku a pečte kolem hodiny. Ve vodní lázni rozehřejte zbytek čokolády a těsně před servírováním jí polijte sladký chléb.

    Jablečný Skyr závin

    Ingredience:

    400 g polohrubé mouky
    250 g másla  
    2 vejce (1 vejce na potření)
    1 prášek do pečiva  
    200 g Skyr natur
    špetka soli 
    1 kg jablek 
    3 skořicové cukry 
    rozinky, vlašské ořechy, strouhanka

    Postup:

    Do prosáté mouky zamícháme prášek do pečiva a pak přidáme změklé máslo, celé vejce, sůl a Skyr natur. Ručně zpracujeme těsto a dáme jej chladit do ledničky. Zatím okrájíme jablka, zbavíme je jádřinců a nakrájíme je na menší kousky. Z  těsta vyválíme obdélníkový plát, poklademe jej na středu jablky, posypeme trochu skořicovým cukrem, rozinkami, ořechy a nakonec strouhankou. Poté krajními částmi těsta náplň zabalíme a přendáme závin na plech vyložený pečícím papírem. Opakujeme, dokud zbydou suroviny, nakonec potřeme rozmašlovaným vajíčkem a pečeme asi 20 minut na 170 stupňů.
     
    Jablečný Skyr závin

    Skyr Spice Cake s karamelovou polevou

    Ingredience:

    Korpus
    1/2 šálku změklého másla
    3/4 šálku třtinového cukru
    2 lžíce třtinové melasy
    3 velká vejce pokojové teploty  
    1 lžíce vanilkového extraktu  
    2 a 1/2 šálku hladké mouky
    1 a 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
    1/2 lžičky jedlé sody
    1 a 1/2 čajové lžičky mleté skořice  
    1 čajová lžička mletého zázvoru
    1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
    1/2 čajové lžičky drceného hřebíčku
    1/2 čajové lžičky soli
    250 g Skyr natur
     
    Drobenka
    2 šálky hladké mouky
    1 šálek třtinového cukru  
    1 čajová lžička mleté skořice
    1/2 čajové lžičky mletého zázvoru
    1/4 lžičky mletého muškátového oříšku  
    1/4 čajové lžičky soli
    3/4 šálku rozehřátého másla
    Karamelová poleva
    1/2 šálku másla
    1/2 šálku třtinového cukru
    1/2 šálku smetany ke šlehání
    1 lžíce tuzemského rumu
     

    Postup:

    Korpus
    Předehřejte troubu na 170 °C a vyložte pekáč papírem na pečení. Ve velké misce smíchejte máslo, cukr a melasu do krémové konzistence. Po jednom přidejte vejce a extrakt z vanilky. V oddělené misce smíchejte prosetou mouku, prášek do pečiva, sodu, sůl a koření. Smíchejte směs z mouky i másla dohromady, přidejte jogurt Skyr natur a těsto vložte do pekáče.
     
    Drobenka
    Smíchejte prosátou mouku, cukr, koření a sůl. Směs zalijte máslem a ručně vše spojte v jednolitou hmotu. Tuto mírně sypkou směs po kouscích uspořádejte na povrch těsta v pekáči a dejte jej péct asi na 40 minut. Po upečení nechte koláč mírně vychladnout. Karamelová omáčka – v malém hrnci na pár minut zahřejte smetanu, máslo, cukr a rum. Cukr se rozpustí a směs začne bublat, poté ji odstavte. Omáčkou zalijte koláč těsně před servírováním, nejlépe chutná teplý.

    Chia pudink

    Ingredience:

    100 ml vody
    150 ml kokosového mléka
    5 lžic chia semínek
    2 lžíce javorového sirupu (či medu)
    6-8 lžic Skyru natur z Bohušovic
    granola, ovoce, oříšky

    Postup:

    Do uzavíratelné sklenice, např. od kompotu, nalijte vodu, kokosové mléko, sirup a semínka. Po uzavření řádně protřepejte a nechte odstát. Poté protřepejte znovu a nalijte do připravených skleniček nebo misek (4 porce). Nechte zatuhnout v lednici, min. hodinu, ideálně přes noc. Po ztuhnutí přidáme Skyr, posypeme granolou či oříšky a dozdobíme oblíbeným ovocem.
     
    Chia pudink

    Bylinková frittata

    Ingredience:

    1 lžíce másla 
    1 malá pokrájená šalotka
    8 větších vajec 
    1/3 hrnku Skyru natur
    1/2 hrnku hrášku
    1/4 hrnku čerstvé petrželky a nasekané máty
    60 g nastrouhaného sýru feta
    bylinky na ozdobu

    Postup:

    V zapékací misce rozpusťte máslo a doměkka osmažte šalotku, v míse rozšlehejte vejce se Skyrem, dosolte, dopepřete (dle chuti), přidejte bylinky, hrášek a sýr. Směs promíchejte v pečící misce nebo horké pánvi. Jakmile vajíčka začnou tuhnout, přesuňte nádobu do trouby vyhřáté na 200 °C. Frittata je hotová, když je spodek upečený, ale povrch stále vláčný. Dozdobte bylinkami a nastrouhanou fetou.

    Bylinková frittata

    Snídaňový Skyr koláč

    Ingredience:

    Korpus: 
    2 hrnky granoly nebo müsli
    2 lžičky másla
    špetka soli
     
    Náplň:
    2 hrnky čerstvého ovoce
    2 hrnky Skyru natur
     
    Postup:
    Domácí granola je jednoduchá a praktická, doporučujeme vyzkoušet. Upečenou granolu nechte vychladnout, uchovávejte v uzavíratelné nádobě a část použijte pro korpus našeho koláče. Všechny ingredience rozprostřete do formy a upěchujte, pečte cca 15 minut při 180 °C. Po vychladnutí naplňte korpus Skyrem, vršek ozdobte oblíbeným ovocem a nechte 30 min vychladnout. Vydatná rodinná či přátelská snídaně plná vlákniny a proteinů je na světě!
     
    Snídaňový Skyr koláč