Špenát 5 x jinak: Pizza, salát, těstoviny i polévka!

Storyblocks

Nejen, že je špenát velmi chutná potravina, když jej používáme čerstvý a správně připravujeme, ale je doslova nabitý důležitými vitaminy a minerály, a tak jeho pravidelnou konzumací značně přispíváme k svému zdraví. 

Skvělou kombinaci tvoří se sýry, vejci, s masem i s těstovinami a hodí se také do polévek. Vyzkoušejte pět skvělých receptů se špenátem, které jsme pro vás připravili.

Nejen, že je špenát velmi chutná potravina, když jej používáme čerstvý a správně připravujeme, ale je doslova nabitý důležitými vitaminy a minerály, a tak jeho pravidelnou konzumací značně přispíváme k svému zdraví. Skvělou kombinaci tvoří se sýry, vejci, s masem i s těstovinami a hodí se také do polévek. Vyzkoušejte pět skvělých receptů se špenátem, které jsme pro vás připravili.

Bílá pizza se špenátem, avokádem a mozzarellou

Ingredience:

Na bílou omáčku

1/2 šálku plnotučné ricotty
1/4 šálku řidší smetany
1 lžíce olivového oleje
2 prolisované stroužky česneku
Sůl a čerstvě namletý černý pepř

Na pizzu

3 kousky těsta na pizzu
6 lžic jemně pokrájené červené cibule
1 vypeckované avokádo pokrájené na tenké plátky
3 šálky baby špenátu, nahrubo posekaného
170 g mozzarelly pokrájené na plátky
1/4 šálku strouhaného parmezánu

Postup přípravy omáčky:

Ricottu, smetanu, olivový olej a česnek spolu dobře promícháme (můžeme použít kuchyňský robot nebo ruční elektrický šlehač, osolíme a opepříme. Omáčka vydrží v lednici 3 dny.

Postup přípravy pizzy:

Troubu předehřejeme na 250 °C a necháme v ní rozpálit i kámen na pizzu nebo plech. Z každého kousku těsta vytvarujeme pizzu a na každou potřeme bílou omáčkou a posypeme 2 lžícemi červené cibule. Pizzu vložíme do trouby a pečeme, až okraje zhnědnou.

Pak pizzu posypeme špenátovými lístky a na ně položíme plátky avokáda a mozzarelly. Pečeme další 2 až 4 minuty, až špenát změkne a sýr se částečně
rozteče.

Salát z opečených brambor a špenátu s vejci

Ingredience:

4 lžíce olivového oleje
2 velké brambory (asi 500 g) pokrájené na kostičky
Hrubá sůl mletý pepř
2 lžíce červeného vinného octa
1 lžíce dijonské (plnotučné) hořčice
1 šalotka, jemně pokrájená
2 svazky špenátu (asi 1 kg celkem včetně stopek)
60 g parmezánových hoblinek (vytvoříme škrabkou na brambory)
4 velká vejce

Postup přípravy:

Brambory opečeme na olivovém oleji, osolíme je a opepříme. Mezi tím ve velké misce smícháme 2 lžíce oleje s octem, hořčicí a šalotkou a ochutíme solí a pepřem Přisypeme špenát a parmezán (nemícháme) a postavíme stranou.

(flickr.com/Christine Wisnieski)
(flickr.com/Christine Wisnieski)

Jakmile jsou brambory hotové, přidáme je do misky s dresinkem a špenátem, promícháme a salát ještě teplý rozdělíme na talíře. Olej na pánvi znovu rozpálíme a osmažíme na něm vejce, osolíme je a opepříme. Na každou porci salátu položíme vejce.

Těstoviny se špenátem, mascarpone a parmezánem

Ingredience:

455 g těstovin (tagliatelle nebo špagety)
Olivový olej
2 lžičky másla
2 pokrájené stroužky česneku
1/2 čerstvě strouhaného muškátového oříšku
Mořská sůl
Čerstvě namletý černý pepř
120 ml husté smetany
150 ml mascarpone
2 hrsti strouhaného parmezánu

Postup přípravy:

Těstoviny uvaříme podle návodu. Mezi tím zahřejeme pánev, přidáme olej, máslo, česnek a muškátový oříšek. Když se máslo rozpustí, přidáme špenát. Po pěti minutách změkne a ztmavne. Přidáme sůl a pepř podle chuti, smetanu, mascarpone a malou sběračku vody z těstovin. Směs přivedeme k mírnému varu a dochutíme.

Těstoviny slijeme, trochu vody necháme v hrnci. Pak je vmícháme do špenátové směsi. Přidáme parmezán a promícháme. Vodou z těstovin můžeme směs rozředit, aby nebyla příliš hustá a lepivá. Případně ještě jednou dochutíme a podáváme.

Kuřecí prsa plněná špenátem a fetou

Ingredience:

2 lžíce olivového oleje
1/2 střední červené cibule pokrájené na kostičky
3 šálky špenátových lístků bez stopek
Špetka muškátového oříšku
Sůl a čerstvě namletý černý pepř
2 vykostěná kuřecí prsa
1/3 šálku rozdrobené fety

Postup přípravy:

Troubu předehřejeme na 180 °C. Olivový olej rozpálíme na velké pánvi, přidáme cibuli a osmahneme do měkka. Přidáme špenát a necháme změknout a odpařit vodu. Přidáme muškátový oříšek, sůl a pepř. Směs přeneseme do misky a necháme vychladnout, pánev postavíme stranou. Kuřecí prsa naplocho rozřízneme a maso naklepeme, aby bylo silné asi 5 mm. Jednotlivé plátky osolíme a opepříme.

(flickr.com/Cookthinker)

Do špenátové směsi vmícháme fetu. Na každý kousek kuřecího masa navršíme čtvrtinu směsi a srolujeme a převážeme provázkem. Na pánvi je osmahneme dozlatova ze všech stran a pak přeneseme do trouby. Rolky pečeme asi 8 minut.

Špenátová polévka s pestem

Ingredience:

250g listového špenátu Chef menu
1 l zeleninového vývaru
180 ml smetany
2 žloutky z vajec Billa
Sůl a pepř podle chuti
4 lžíce zakysané smetany

Pesto:

100 ml olivového oleje
50g čerstvých bazalkových listů
100 g nastrouhaného sýra Grana Padano Billa
50 g piniových oříšků
2 stroužky česneku
Sůl

Postup přípravy:

Do vařícího zeleninového vývaru vložte očištěný špenát. Uvařte doměkka. Horkou polévku rozmixujte ponorným mixérem a zahustěte žloutky rozmíchanými ve smetaně. Na pesto utlučte v hmoždíři nebo rozmixujte ponorným mixérem všechny uvedené ingredience. Po rozdělení do talířů či hlubokých misek ozdobte každou porci lžící zakysané smetany s pestem.