FACESTARReceptyNemáte doma maso? Zkuste tři báječné a rychlé veganské recepty

Nemáte doma maso? Zkuste tři báječné a rychlé veganské recepty

Podstata veganství tkví v konzumaci výhradně rostlinné stravy – pokud byste se tedy rozhodla pro veganství jako pro určitou životní filozofii, musela byste z jídelníčku vyřadit kromě masa také mléčné výrobky, vajíčka apod. A je pravda, že se objevuje stále více studií prokazujících, že právě tento způsob stravování je zdraví velmi prospěšný, eliminuje vznik civilizačních chorob, snižuje rizika kardiovaskulárních onemocnění či cukrovky apod. 

Na druhou stranu je však bezpodmínečně nutné dbát na dostatečný přísun bílkovin, vitamínu B12, vápníku a omega-3 mastných kyselin – tedy veškerých pro život nutných látek, které standardně obsahuje naše „běžná“ (tedy masová a mléčná) strava.

Ovšem i když vás veganství neláká z dlouhodobého hlediska, není od věci organismu čas od času ulevit a dopřát si nějaká jídla, v nichž hlavní roli nebude hrát maso. Můžete zkusit např. následující tři recepty.

1. Cizrna po indicku s rýží

Potřebovat budete: plechovku cizrny (příp. cizrnu přes noc namočte ve vodě), tři rajčata, šálek červené čočky, sojovou smetanu (200 ml), jednu velkou červenou cibuli, olivový olej, koření (kari, kurkuma, koriandr, pepř. sůl), rýži a vodu na podlití

Jak na to: Na olivovém oleji nechte zesklovatě cibuli, přidejte koření a smažte dále i s červenou čočkou. Přidejte cizrnu (bez nálevu), pokrájená rajčata (ideálně zbavená slupek), zalijte smetanou, příp. dle chuti rozřeďte vodou. Vařte doměkka a servírujte s rýží.

2. Kuskus s tempehem

Potřebovat budete: tempeh (ideálně uzený), kuskus, sušená rajčata, cuketu, pepř, sůl a bylinky dle chuti.

Jak na to: Na pánvi orestujte na kostičky nakrájený tempeh, přidejte pokrájenou cuketu, osolte,opepřete, přisypte dva hrnky kuskusu a zalijte horkou vodou. Přidejte pokrájená sušená rajčata (příp. můžete použít i klasickou zeleninu – mrkev, hrášek, kukuřici), ztlumte plamen a nechte kuskus, aby vtáhl všechnu vodu. Servírujte s nasekanými bylinkami.

3. Italské těstoviny aglio e olio

Potřebovat budete: špagety, olivový olej, olivy, česnek, chilly papričku

Jak na to: Uvařte špagety al dente, na pánvi zlehka osmahněte nakrájený česnek a chilly papričku. Přidejte špagety i s troškou vody, v níž se vařily, a promíchejte. Servírujte zakápnuté olivovým olejem a ozdobte na jemno nasekanou petželkou.

Související články