FACESTARReceptyHranolková revoluce: Vyzkoušejte s krevetami nebo s trhaným vepřovým!

Hranolková revoluce: Vyzkoušejte s krevetami nebo s trhaným vepřovým!

Hranolky nás pořád baví. Je to super jídlo, které se nejlépe připravuje s partou přátel nebo s rodinou. A je to jídlo kreativní – k hranolkám můžete dát takřka všechno, co máte rádi. Zkuste třeba s krevetami, s kachním masem na asijský způsob, chilli con carne. Burgerová revoluce může začít, pusťte se do toho!

FISH´N´CHIPS

  • 1 balení McCain hranolků Crispers
  • 500 g mořské ryby (treska, tilápie a jiné)
  • 1/2 hrnku hladké mouky + trochu na obalení
  • 1 lžička jedlé sody
  • cca 100 ml piva
  • 1/2 lžičky soli
  • olej na smažení
  • 1 hrnek zeleného hrášku
  • 1 lžička másla
  • sůl
  • tatarská omáčka
  • citrón

Postup:

Hranolky připravte v troubě podle návodu na obalu. Zelený hrášek spařte horkou vodou v cedníku a potom ho na lžičce másla jen lehce prohřejte. Následně ho rozmačkejte šťouchadlem na brambory a lehce osolte. Maso z mořské bělomasé ryby si nakrájejte na středně velké kousky a z obou stran ho osolte.

Nyní si připravte těstíčko z prosáté hladké mouky, jedlé sody, soli a světlého piva. Ihned směs důkladně ruční metlou zpracujte, aby se nevytvořily hrudky. Vznikne těstíčko, konzistencí podobné tomu na palačinky.

Ve větší pánvi rozpalte dostatečné množství oleje, obalte nasolenou rybu v hladké mouce a pak v těstíčku a dejte ji ihned smažit dozlatova z obou stran.

Hotovou rybu i hranolky podávejte s tatarskou omáčkou, s mačkaným zeleným hráškem a upečenými hranolky McCain Crispers.

HRANOLKY S AVOKÁDOVÝM GUACAMOLE A RAJČATOVOU SALSOU

McCain hranolky Crispers připravte podle návodu v troubě a servírujte je s připravenými dipy podle následujících receptů.

Guacamole

  • 1 velké zralé avokádo
  • 4 cherry rajčátka
  • 1 jarní cibulka
  • chilli paprička (podle chuti)
  • 1/2 malého stroužku česneku
  • hrst čerstvého koriandru
  • šťáva z 1/2 limetky
  • špetka římského kmínu
  • špetka soli
  • pepř

Postup:

Avokádo zbavte slupky a pecky, nakrájejte ho na větší kusy a vložte do mixéru společně s cherry rajčaty, jarní cibulkou, česnekem, čerstvým koriandrem a chilli, v množství podle vaší chuti. Přidejte římský kmín a všechno společně rozmixujte dohladka. Rozmixovanou směs ochutnejte a přidejte šťávu z limetky, sůl a pepř.

Rajčatová salsa

  • 3 střední rajčata
  • 1/2 červené cibule
  • šťáva z 1/2 limety
  • 1 stroužek česneku
  • chilli paprička (podle chuti)
  • hrst čerstvého koriandru
  • špetka mletého římského kmínu 
  • pepř
  • sůl
  • olivový olej

Postup:

Připravenou salsu dejte nejméně na hodinu do lednice.

Umytá rajčata a červenou cibuli nakrájejte na jemno a smíchejte s nasekaným koriandrem. Přidejte limetkovou šťávu, olivový olej a podle chuti prolisovaný česnek, špetku římského kmínu, sůl, pepř a nasekanou chilli papričku. 

HRANOLKY S CHILLI CON CARNE

  • 1 balení McCain hranolků Crispers
  • 400 g mletého hovězího masa
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • špetka kajenského pepře (nebo podle chuti)
  • ½ lžičky mletého římského kmínu 
  • 170 ml hovězího vývaru
  • 200 g plechovka krájených rajčat
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 200 g plechovka červených fazolí
  • sůl
  • pepř
  • 25 g hořké čokolády
  • krémová zakysaná smetana

Postup:

V-hranolky připravte v troubě podle návodu na obalu. Olej vlijte do tlustostěnného hrnce a na něm orestujte najemno nasekanou cibuli. Asi po dvou minutách přidejte na plátky nasekaný česnek a společně restujte ještě asi minutu. Do hrnce přidejte mleté hovězí maso, osolte ho a opepřete a zprudka orestujte. Když je maso osmažené, přidejte rajský protlak, papriku, kajenský pepř a římský kmín. Společně zarestujte a ihned přidejte krájená rajčata z plechovky a hovězí vývar. Hrnec zaklopte a chilli duste 30 minut. V průběhu vaření ho občas promíchejte.

Na závěr do chilli vmíchejte scezené červené fazole z plechovky a hořkou čokoládu. Směs ochutnejte a dosolte dle vaší chuti. 

Chilli con carne můžete pro zjemnění doplnit zakysanou smetanou a servírujte ho v misce s křupavými hranolky McCain. 

HRANOLKY S KACHNÍM MASEM NA ASIJSKÝ ZPŮSOB

  • 1 balení McCain hranolků Crispers
  • 2 kachní prsa s kůží
  • 2 špetky mletého římského kmínu 
  • 2 špetky mletého sušeného zázvoru
  • olej na smažení
  • jarní cibulka
  • čerstvá chilli paprička
  • Hoisin omáčka

Postup:

Nejprve kachní prsa omyjte a osušte papírovou utěrkou. Kůži nakrojte do mřížky. Důkladně je osolte a okořeňte mletým římským kmínem a zázvorem. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Na rozpálenou pánev (ideálně litinovou) dejte orestovat obě masa kůží dolů, aby pustila tuk. Když začne zlátnout a samo se pustí pánve, obraťte ho a nechte zatáhnout i z druhé strany. 

Prsa přendejte na malý pekáček s pečícím papírem a dejte je (kůží nahoru) do trouby dopéct na cca 10 minut, tak aby se maso příliš nevysušilo a zůstalo růžové. 

V mezičase, kdy se pečou kachní prsa, připravte v troubě hranolky podle návodu na obalu. Dopečená kachní prsa před servírováním nakrájejte na tenké plátky, posypte nasekanou chilli papričkou a jarní cibulkou a přelijte je omáčkou Hoisin. 

HRANOLKY McCAIN CRISPERS S KREVETAMI A KOPROVÝM DIPEM 

Krevety:

  • 20 tygřích krevet
  • čerstvý zázvor
  • 1 stroužek česneku
  • špetka chilli
  • olivový olej
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • sůl
  • pepř

Hranolky a dip:

  • 1 balení hranolků McCain Crispers
  • krémová zakysaná smetana
  • čerstvý kopr
  • sůl
  • pepř
  • ledový salát

Postup:

Nejprve si připravte marinádu na krevety z olivového oleje, čerstvého zázvoru, česneku a chilli vloček. Marinádu osolte, opepřete a zakápněte citronovou šťávou. Do směsi vložte oloupané a střívka zbavené tygří krevety a nechte marinovat asi 60 minut. Hranolky připravte dle návodu v troubě. Namarinované krevety napíchejte na špejli či grilovací jehlu a grilujte z obou stran, až zrůžoví.

Nakonec si připravte dip ze zakysané smetany, nasekaného čerstvého kopru, soli a pepře. Krevety servírujte s hranolky, koprovým dipem a čerstvým ledovým salátem. 

HRANOLKY CRISPERS S TRHANÝM VEPŘOVÝM MASEM A ČEDAREM

  • 1 balení McCain hranolků Crispers
  • 500 g vepřové krkovice
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce nakrájeného čerstvého zázvoru
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1,5 lžíce hnědého cukru
  • 200 ml vody
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • strouhaný čedar 

Postup:

Nejprve si připravte BBQ omáčku. V hrnci na trošce oleje krátce orestujte najemno nakrájenou cibuli, když zesklovatí, přidejte na plátky nakrájený česnek a zázvor a společně restujte asi minutu. Nyní do hrnce přidejte sladkou papriku, římský kmín, rajský protlak a krátce vše společně restujte. Pozor, aby se směs nezačala připalovat! Poté ji zalijte vodou a přidejte hnědý cukr. Vše vařte do zhoustnutí a dochuťte solí a pepřem. Pak omáčku rozmixujte tyčovým mixérem. 

Vepřovou krkovici po povrchu nakrojte do mřížky, osolte ji a do zářezů vetřete omáčku (trochu si nechte k podávání). Maso dejte péct na 3 hodiny při 120 stupních zakryté alobalem. Po této době maso odkryjte a dopékejte ještě cca 2 hodiny při 130 stupních. Upečené maso pomocí dvou vidliček roztrhejte na vlákna. 

Hranolky připravte dle návodu na obalu v troubě. Hotové křupavé hranolky servírujte s trhaným vepřovým masem, posypané strouhaným čedarem (ten můžete opéct pomocí flambovací pistole) a zbylou BBQ omáčkou. 

Související články