Hranolky nás pořád baví. Je to super jídlo, které se nejlépe připravuje s partou přátel nebo s rodinou. A je to jídlo kreativní – k hranolkám můžete dát takřka všechno, co máte rádi. Zkuste třeba s krevetami, s kachním masem na asijský způsob, chilli con carne. Burgerová revoluce může začít, pusťte se do toho!
FISH´N´CHIPS
- 1 balení McCain hranolků Crispers
- 500 g mořské ryby (treska, tilápie a jiné)
- 1/2 hrnku hladké mouky + trochu na obalení
- 1 lžička jedlé sody
- cca 100 ml piva
- 1/2 lžičky soli
- olej na smažení
- 1 hrnek zeleného hrášku
- 1 lžička másla
- sůl
- tatarská omáčka
- citrón
Postup:
Hranolky připravte v troubě podle návodu na obalu. Zelený hrášek spařte horkou vodou v cedníku a potom ho na lžičce másla jen lehce prohřejte. Následně ho rozmačkejte šťouchadlem na brambory a lehce osolte. Maso z mořské bělomasé ryby si nakrájejte na středně velké kousky a z obou stran ho osolte.
Nyní si připravte těstíčko z prosáté hladké mouky, jedlé sody, soli a světlého piva. Ihned směs důkladně ruční metlou zpracujte, aby se nevytvořily hrudky. Vznikne těstíčko, konzistencí podobné tomu na palačinky.
Ve větší pánvi rozpalte dostatečné množství oleje, obalte nasolenou rybu v hladké mouce a pak v těstíčku a dejte ji ihned smažit dozlatova z obou stran.
HRANOLKY S AVOKÁDOVÝM GUACAMOLE A RAJČATOVOU SALSOU
McCain hranolky Crispers připravte podle návodu v troubě a servírujte je s připravenými dipy podle následujících receptů.
Guacamole
- 1 velké zralé avokádo
- 4 cherry rajčátka
- 1 jarní cibulka
- chilli paprička (podle chuti)
- 1/2 malého stroužku česneku
- hrst čerstvého koriandru
- šťáva z 1/2 limetky
- špetka římského kmínu
- špetka soli
- pepř
Postup:
Avokádo zbavte slupky a pecky, nakrájejte ho na větší kusy a vložte do mixéru společně s cherry rajčaty, jarní cibulkou, česnekem, čerstvým koriandrem a chilli, v množství podle vaší chuti. Přidejte římský kmín a všechno společně rozmixujte dohladka. Rozmixovanou směs ochutnejte a přidejte šťávu z limetky, sůl a pepř.
Rajčatová salsa
- 3 střední rajčata
- 1/2 červené cibule
- šťáva z 1/2 limety
- 1 stroužek česneku
- chilli paprička (podle chuti)
- hrst čerstvého koriandru
- špetka mletého římského kmínu
- pepř
- sůl
- olivový olej
Postup:
Umytá rajčata a červenou cibuli nakrájejte na jemno a smíchejte s nasekaným koriandrem. Přidejte limetkovou šťávu, olivový olej a podle chuti prolisovaný česnek, špetku římského kmínu, sůl, pepř a nasekanou chilli papričku.
HRANOLKY S CHILLI CON CARNE
- 1 balení McCain hranolků Crispers
- 400 g mletého hovězího masa
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička mleté sladké papriky
- špetka kajenského pepře (nebo podle chuti)
- ½ lžičky mletého římského kmínu
- 170 ml hovězího vývaru
- 200 g plechovka krájených rajčat
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 200 g plechovka červených fazolí
- sůl
- pepř
- 25 g hořké čokolády
- krémová zakysaná smetana
Postup:
V-hranolky připravte v troubě podle návodu na obalu. Olej vlijte do tlustostěnného hrnce a na něm orestujte najemno nasekanou cibuli. Asi po dvou minutách přidejte na plátky nasekaný česnek a společně restujte ještě asi minutu. Do hrnce přidejte mleté hovězí maso, osolte ho a opepřete a zprudka orestujte. Když je maso osmažené, přidejte rajský protlak, papriku, kajenský pepř a římský kmín. Společně zarestujte a ihned přidejte krájená rajčata z plechovky a hovězí vývar. Hrnec zaklopte a chilli duste 30 minut. V průběhu vaření ho občas promíchejte.
Na závěr do chilli vmíchejte scezené červené fazole z plechovky a hořkou čokoládu. Směs ochutnejte a dosolte dle vaší chuti.
HRANOLKY S KACHNÍM MASEM NA ASIJSKÝ ZPŮSOB
- 1 balení McCain hranolků Crispers
- 2 kachní prsa s kůží
- 2 špetky mletého římského kmínu
- 2 špetky mletého sušeného zázvoru
- olej na smažení
- jarní cibulka
- čerstvá chilli paprička
- Hoisin omáčka
Postup:
Nejprve kachní prsa omyjte a osušte papírovou utěrkou. Kůži nakrojte do mřížky. Důkladně je osolte a okořeňte mletým římským kmínem a zázvorem. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Na rozpálenou pánev (ideálně litinovou) dejte orestovat obě masa kůží dolů, aby pustila tuk. Když začne zlátnout a samo se pustí pánve, obraťte ho a nechte zatáhnout i z druhé strany.
Prsa přendejte na malý pekáček s pečícím papírem a dejte je (kůží nahoru) do trouby dopéct na cca 10 minut, tak aby se maso příliš nevysušilo a zůstalo růžové.
V mezičase, kdy se pečou kachní prsa, připravte v troubě hranolky podle návodu na obalu. Dopečená kachní prsa před servírováním nakrájejte na tenké plátky, posypte nasekanou chilli papričkou a jarní cibulkou a přelijte je omáčkou Hoisin.
HRANOLKY McCAIN CRISPERS S KREVETAMI A KOPROVÝM DIPEM
Krevety:
- 20 tygřích krevet
- čerstvý zázvor
- 1 stroužek česneku
- špetka chilli
- olivový olej
- 1 lžička citrónové šťávy
- sůl
- pepř
Hranolky a dip:
- 1 balení hranolků McCain Crispers
- krémová zakysaná smetana
- čerstvý kopr
- sůl
- pepř
- ledový salát
Postup:
Nejprve si připravte marinádu na krevety z olivového oleje, čerstvého zázvoru, česneku a chilli vloček. Marinádu osolte, opepřete a zakápněte citronovou šťávou. Do směsi vložte oloupané a střívka zbavené tygří krevety a nechte marinovat asi 60 minut. Hranolky připravte dle návodu v troubě. Namarinované krevety napíchejte na špejli či grilovací jehlu a grilujte z obou stran, až zrůžoví.
Nakonec si připravte dip ze zakysané smetany, nasekaného čerstvého kopru, soli a pepře. Krevety servírujte s hranolky, koprovým dipem a čerstvým ledovým salátem.
HRANOLKY CRISPERS S TRHANÝM VEPŘOVÝM MASEM A ČEDAREM
- 1 balení McCain hranolků Crispers
- 500 g vepřové krkovice
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce nakrájeného čerstvého zázvoru
- 2 lžíce rajského protlaku
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička římského kmínu
- 1,5 lžíce hnědého cukru
- 200 ml vody
- olej
- sůl
- pepř
- strouhaný čedar
Postup:
Nejprve si připravte BBQ omáčku. V hrnci na trošce oleje krátce orestujte najemno nakrájenou cibuli, když zesklovatí, přidejte na plátky nakrájený česnek a zázvor a společně restujte asi minutu. Nyní do hrnce přidejte sladkou papriku, římský kmín, rajský protlak a krátce vše společně restujte. Pozor, aby se směs nezačala připalovat! Poté ji zalijte vodou a přidejte hnědý cukr. Vše vařte do zhoustnutí a dochuťte solí a pepřem. Pak omáčku rozmixujte tyčovým mixérem.
Vepřovou krkovici po povrchu nakrojte do mřížky, osolte ji a do zářezů vetřete omáčku (trochu si nechte k podávání). Maso dejte péct na 3 hodiny při 120 stupních zakryté alobalem. Po této době maso odkryjte a dopékejte ještě cca 2 hodiny při 130 stupních. Upečené maso pomocí dvou vidliček roztrhejte na vlákna.
Hranolky připravte dle návodu na obalu v troubě. Hotové křupavé hranolky servírujte s trhaným vepřovým masem, posypané strouhaným čedarem (ten můžete opéct pomocí flambovací pistole) a zbylou BBQ omáčkou.