Chcete vařit originálně? Dochucujte portským!

Kvalitní portské víno poznáte podle krásně rubínové barvy, plné chuti a výrazné vůně. Jestli rádi vaříte s vínem (a občas ho také přidáte do jídla…), určitě dejte šanci i chuťově mnohem rafinovanějšímu portskému – svou nasládlou, ale přitom robustní chutí dodá šmrnc jak slaným, tak sladkým jídlům. My si ho zamilovali v roztomilých sýrových tartaletkách s hruškou a ořechy, krémovém jahodovém koláči (budete překvapeni, jak dobře jahody ladí s portským!) i letním receptu na osvěžující drink plný bublinek.

Kvalitní portské víno poznáte podle krásně rubínové barvy, plné chuti a výrazné vůně. Jestli rádi vaříte s vínem (a občas ho také přidáte do jídla…), určitě dejte šanci i chuťově mnohem rafinovanějšímu portskému – svou nasládlou, ale přitom robustní chutí dodá šmrnc jak slaným, tak sladkým jídlům. My si ho zamilovali v roztomilých sýrových tartaletkách s hruškou a ořechy, krémovém jahodovém koláči (budete překvapeni, jak dobře jahody ladí s portským!) i letním receptu na osvěžující drink plný bublinek.

Minitartaletky s gorgonzolou, karamelizovaným ovocem a vlašskými ořechy

400 g listového těsta

2 lžíce másla

2 lžíce medu

špetka soli

2 hrušky

3 fíky

250 g gorgonzoly nebo gorgonzoly dolce

3 polévkové lžíce vlašských ořechů 

Postup

1. Předehřejte troubu na 180 °C. Rozválejte listové těsto na pomoučeném vále a vykrájejte kolečka velká tak, aby vyplnila košíčky na tartaletky i po bocích formiček. Těsto by mělo vystačit na 8–10 tartaletek o průměru 10 cm. Ideální jsou formičky, které mají volné dno, upečené košíčky se pak lépe vyndávají, aniž by se poškodily. Vymažte je tukem – nejlepší je olej ve spreji. Formičky vyložte těstem, dno lehce propíchejte vidličkou a předpečte je alespoň 10 minut vyplněné keramickými fazolemi na pečení, které zabrání tomu, aby se těsto při pečení sesunulo.

2. Mezitím si připravte hrušky. Oloupané a zbavené jadřinců je rozkrájejte na měsíčky. Na pánvi je krátce poduste s máslem, medem a špetkou soli. Na závěr přidejte ještě fíky rozkrojené na čtvrtiny. Celkem by příprava ovoce měla trvat kolem 5 minut, dokud hrušky lehce nezměknou a šťáva v pánvi nezhoustne na sirup. Pokud ovoce pustí hodně šťávy, můžete jej vyjmout a šťávu pak samostatně zredukovat na požadovaný sirup.

NEJLEPŠÍ JÍDLO V LÉTĚ NA PĚT PÍSMEN? JEDNOZNAČNĚ SALÁT A NAVÍC JE RAW!

3. Předpečené košíčky nyní můžete naplnit ovocem, gorgonzolou, doplnit karamelovým ovocným sirupem a navrch posypat ořechy. Pečte je při 180 °C 20–25 minut, dokud okraje těsta nebudou zlatavé.

Jahodová tartaletka s glazé z portského vína

Na korpus:

260 g celozrnné špaldové nebo pšeničné mouky

100 g třtinového moučkového cukru

130 g vychlazeného másla

1 šťastné vejce

špetka soli

Na krém:

50 g kukuřičného škrobu

65 g třtinového cukru (nebo 50 ml javorového sirupu)

špetka mořské soli

2 lžíce třtinového cukru

300 ml mléka

1 lžička vanilky nebo semínka z vanilkového lusku

400 g plnotučného tvarohu

kůra z jednoho bio citrónu

Sirup z portského vína:

750 g jahod

250 ml Sandeman Porto Ruby

Postup:

1. Pomocí food procesoru s noži nebo pastry blenderu zpracujte všechny ingredience dohromady tak, aby vzniklo jednotné těsto. Můžete si také pomoci obyčejným nožem, ale v principu jde o to, abyste se vyhnuly kontaktu teplých rukou s máslem a pokusili se těsto příliš nepřepracovat. Vytvořte hladké těsto, zabalte jej ve tvaru disku do fólie a nechte alespoň hodinu nebo do druhého dne odpočinout v lednici.

2. Předehřejte troubu na 190°C / horkovzdušnou 175°C.Těsto rozválejte na pomoučeném vále a vyplňte jím vymazanou formu. Dno propíchejte vidličkou, těstem vyplněnou formu vyložte pečícím papírem a fazolemi na pečení. Pečte korpus do lehkého zezlátnutí přibližně 20-25 minut, upečený korpus nechte vychladnout, ideálně na mřížce.

3. Mezitím si připravte krém. Uvařte si pudink z mléka, maizeny, cukru či sirupu a vanilky běžným postupem. V 1/3 mléka si rozmíchejte maizenu s cukrem či sirupem, špetkou soli a vanilkou. Zbývající mléko zahřejte, a když je horké, přidejte škrobovou směs. Za stálého míchání pomalu přiveďte k varu a mírně vařte ještě několik minut. Pudink odstavte a nechte vychladnout. Po vychladnutí pudink vyšlehejte a postupně přidejte všechen tvaroh a na závěr citrónovou kůru.

4. Do středního hrnce dejte portské víno Sandeman s 2 lžícemi třtinového cukru a na střední výkon redukujte, dokud se neodpaří dostatek vody, aby vznikl sirup. Odpaří se tak 2/3 objemu. Hotový sirup nechte vychladnout.

5. Na závěr už jen zbývá naplnit korpus krémem, ozdobit jahodami a jako gurmánskou tečku doplnit o sirup z portského vína. Korpus je dobré plnit až těsně před servírováním, protože tartaletka je nejchutnější, když její korpus lehce křupne, jahody jsou čerstvé a právě polité portským sirupem.

OCHUTNEJTE BOURBON Z NEJVĚTŠÍ SBÍRKY V PRAZE!

Sandeman Ruby Sparkler

3 díly Sandeman Porto Ruby

2 díly suchého sektu

1 díl bezinkového likéru

Postup:

Na led či ledovou tříšť nalijte 3 díly Sandeman Porto Ruby, 2 díly suchého sektu a dolijte bezinkovým likérem. Vše lehce promíchejte a dozdobte lesním ovocem.