V dnešní době, kdy je rychlé jídlo na každém rohu, je těžké najít zdravou a vyváženou stravu. Ale i přesto, že žijeme ve fast-food éře, stále existuje velký výběr zdravějších možností, pokud víme, kde hledat a co hledat.
Čerstvost a kvalita: Klíčové aspekty zdravého jídla
Čerstvost a kvalita jsou dvě klíčové složky zdravého jídla. “Čerstvé potraviny jsou obecně bohatší na vitamíny a minerály než zpracované potraviny, které často obsahují konzervanty a především nadbytek soli, jejíž množství by pro dospělého člověka mělo být maximálně 5 g na den,” říká výživový expert a fitness trenér Vladimír Koukal. “Češi ale průměrně zkonzumují až trojnásobné množství”, dodává.
Kvalitní dodavatelé se zavazují dodávat produkty, které byly pěstovány nebo vyrobeny s ohledem na životní prostředí a zdraví spotřebitelů. Konzumace čerstvých potravin tedy může přispět k lepšímu zdraví a prevenci chronických onemocnění.
Když už musíme do fast-foodu
V této uspěchané době se stále více lidí stravuje ve fastfoodech. Ty sice nabízejí rychlé a pohodlné stravování, ale často obsahují velké množství tuků, soli a cukrů, které nejsou pro naše zdraví ideální. Existuje ale několik způsobů, jak si i v rychlém občerstvení vybrat zdravější variantu. Místo fritovaného masa upřednostňujte maso grilované. Vyhněte se i přílohám typu hranolky a místo toho zvolte zeleninu a sladké pití nahraďte obyčejnou vodou.
Podle výzkumu české agentury Nielsen se jen 13 % obyvatel České republiky vyhýbá restauracím a rychlým občerstvením. Naopak, 10 % z nich se v těchto zařízeních stravuje alespoň jednou týdně, a dalších 16 % sem zavítá několikrát měsíčně. Lidé se nejčastěji rozhodují pro fast food spontánně, třeba když jdou kolem a mají hlad nebo chuť na něco konkrétního. Rychlý servis je také významným faktorem, který je přivádí do těchto míst. Naopak, jako hlavní negativum těchto zařízení vnímají zákazníci nezdravou stravu.
Jak si vybrat kvalitní suroviny?
Při výběru zdravých možností ve fast-food éře je důležité se zaměřit na následující aspekty:
1. Kdykoli je to možné, vyberte si čerstvé ovoce a zeleninu místo zpracovaných potravin. Čerstvé potraviny jsou bohaté na vitamíny a minerály a obecně obsahují méně přidaných cukrů a soli než zpracované potraviny.
2. Kvalitní dodavatelé se zavazují k udržitelným praktikám a dodávají potraviny, které jsou dobré pro vaše zdraví a pro planetu. Můžete se na ně obrátit, když hledáte čerstvé a zdravé potraviny.
3. Přečtěte si etikety na potravinách, abyste se vyhnuli přidaným cukrům, soli a dalším nezdravým přísadám. Často totiž není na první pohled zřejmé, že potravina obsahuje nadměrné množství soli. Týká se to především koření. Zaměřte se při nákupech na poctivé čtení etiket – časem už budete sami vědět, po čem sáhnout jakožto po zdravější variantě.
4. Pokud víte, že budete muset jíst na cestách, plánujte dopředu a vyberte si zdravé možnosti. Sepište si seznam potravin, které můžete vzít s sebou a vždy se dopředu seznamte s okolím a s možnostmi, kde se lze stravovat zdravěji. Nezapomeňte si s sebou přibalit i svačinu například v podobě sušených plodů a oříšků, ať máte dostatek energie vždy po ruce a nemusíte tak sahat po nezdravé variantě rychlého občerstvení. “Produkty SAL de IBIZA jsou bez jakýchkoliv přísad a konzervačních látek. Sůl se suší pouze sluncem a mele v dávném kamenném mlýnu. Tímto způsobem si sůl SAL de IBIZA uchovává více než 80 důležitých minerálů a stopových prvků, proto může být zdravější variantou než klasická sůl,” dodává majitelka e-shopu eDelikatesy.cz Jaroslava Šnejdarová.
Mix sušených plodů, Sal de Ibiza 80 g, 169 Kč (foto archiv eDelikatesy.cz)