FACESTARReceptyVelikonoce se blíží: Co takhle zkusit mazanec s tvarohem

Velikonoce se blíží: Co takhle zkusit mazanec s tvarohem

Péct o Velikonocích je hezká tradice. Mezi velikonoční pochoutku, kromě beránka, patří také mazanec a tolik milované jidáše. Připravili jsme pro vás recept, díky kterému se vám zaručeně mazanec povede. Bude vonět po másle a bude vláčný, nadýchaný a lehounce navinulý. Na rozdíl od kynutého nepraskne ani se nesrazí a zmizí tak rychle, že ho budete brzy připravovat znova. I mimo Velikonoce.

Doba přípravy: asi 30 minut

Doba pečení: 40 minut 

Na dva mazance budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 200 g moučkového cukru
  • 150 g másla
  • 2 vejce
  • 1 žloutek
  • 1 lžičku nastrouhané citronové kůry
  • ½ lžičky drcené vanilky
  • 5 lžic smetany
  • 2 lžíce rumu
  • hrst rozinek nebo brusinek
  • 2 lžíce prášku do pečiva
  • 1 vejce na potření
  • plátky mandlí na zdobení

Postup:

Do mísy vyklepněte vejce, přidejte cukr, vanilku, citronovou kůru a prošlehejte. Vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, tvaroh, smetanu, rum a vše důkladně propracujte. Nakonec vmíchejte rozinky nebo brusinky.

Vytvarujte dva bochánky a dejte je na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi. Pečte je asi 40 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Využít můžete i automatický program, pokud jej vaše trouba má.

Důležité je během pečení neotvírat dvířka, protože změna teploty by způsobila, že by se mazance ochladily a poklesly. Pokud budete chtít k Velikonocům připravit kynuté pečivo a zatím se vám moc nedařilo, pomůže vám speciální program pro kynutí těsta, kterou mají nové chytré trouby MORA.

Tip redakce:

Těm, kdo rádi pečou a opečovávají své blízké, jsou určeny nové trouby MORA s extra velkým vnitřním objemem, velkým průzorem ve dvířkách a důkladným osvětlením hned dvěma světelnými zdroji, takže není potřeba troubu během pečení zbytečně otvírat. Trouby mají klenutý vnitřek po vzoru tradičních kamenných pecí, aby pekly opravdu rovnoměrně ze všech stran.

Chytré trouby mají automatické programy, jsou vybaveny parní funkcí, některé i pečicí sondou a pyrolýzou. Dovedou také smažit bez tuku jako horkovzdušná fritéza. A pokud byste připravovali třeba tradiční kynuté velikonoční jidášky, pomůže vám i program pro kynutí těsta. S novými troubami tak získáte pro své kuchařské umění skutečně velký prostor a spoustu možností. Už brzy se začnou prodávat. Velikonoční pečení tak už možná stihnete s novým pomocníkem.

Související články