FACESTARReceptyVánočka na stůl patří: Máme recept na tu pravou domácí

Vánočka na stůl patří: Máme recept na tu pravou domácí

Chystáte se poprvé péct vánočku? Nebo se vám nedaří, aby chutnala stejně, jako ta od babičky? Vánoce se blíží a je nejvyšší čas začít trénovat vánočky. Připravili jsme si pro vás recept na vánočku, kterou můžete během týdne vyzkoušet.

Vánočka patří na náš vánoční stůl už od 14. století – tehdy ještě nebyla pletená a jmenovala se calta. O dvě století později už měla známý tvar, vzniklý proplétáním pramenů kynutého těsta. Mělo to ale háček – byla výsadou pekařského cechu; jedině pekaři mohli péci tu opravdovou, pletenou z devíti (i více) copů. Doma si směli lidé pletenou vánočku sami připravovat až od 18. století.

Vánoček se peklo tolik, kolik měla členů včetně čeládky a pak ještě jednu největší na
štědrovečerní stůl, aby se v novém roce urodilo. Starým zvykem bylo do této štědrovečerní
vánočky zapéct minci: kdo ji při krájení našel, tomu měla přinést štěstí.

Ta pravá vánočka se plete z devíti pramenů. Čtyři spodní představují zemi, slunce, vodu a
vzduch. Prostřední tři prameny propojuji rozum, cit a vůli. A vrchní dva symbolizují vědění a lásku. Upéci dobrou a chutnou vánočku, která se v troubě nerozuteče do stran, a bude upečená opravdu rovnoměrně do zlato-červena není jen tak. Není to totiž jen věc dobrého receptu. Zkušenost a dobré rady jsou v tomto případě nad zlato.

V kombinaci s máslem, medem, marmeládou či povidly získáte fantastickou snídaní na Štědrý den.

Ingredience

40 g droždí
110 g cukru krupice (pro zdravější verzi můžete nahradit třtinovým cukrem)
250 ml plnotučného mléka
500 g polohrubé mouky (pro zdravější verzi lze použít i špaldovou mouku)
3 špetky soli
2 žloutky
125 g másla, může být i lžíce kvalitního sádla
citronová kůra (z 1 citronu)
40 g rozinek (můžete i bez rozinek, pokud je nemáte rádi)
1 vejce na potření vánočky
80 g mandlí (loupané, plátky nebo špalíčky) na posypání

 

Postup

Droždí rozetřete s cukrem do hladké pasty, přidejte lžičku vlahého mléka, zaprašte trochou mouky, smíchejte a na teplém místě nechte 15 minut kynout.

Vzniklý kvásek přelejete do mísy ke zbytku prosáté mouky, přidejte zbytek vlažného mléka, rozpuštěné vychladlé máslo (případně i lžící čerstvého sádla), žloutky, citronovou kůru, omyté a osušené rozinky a sůl. Vypracujete hladké těsto, které se nebude lepit. Poté nechte kynout asi tři hodiny na teplém místě – těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.

Jakmile těsto vykyne, můžete plést. Vánočka z devíti pramenů má tři patra – první, nejnižší patro vyrobíte ze čtyř copů, druhé patro ze tří copů a poslední ze dvou copů. Těsto si tedy rozdělíte na devět stejných dílů, ze kterých vytvoříte bochánky.

Ze čtyř bochánků vyválíte válečky, které zaplétáte následujícím způsobem:

  • všechny válečky položte vedle sebe a na jednom konci prameny spojte,
  • v levé dvojici položíte levý váleček přes pravý, v pravé dvojici také levý přes pravý,
  • v prostřední dvojici nyní přeložíte pravý pramen přes levý,
  • a celý proces opakujete, až se dostanete na konec, kde copy důkladně spojíte, aby se vánočka nerozpletla.

První patro přenesete na plech s pečicím papírem a uprostřed ho rukou lehce promáčknete po celé délce, abyste mohli položit druhé patro. Na druhé patro použijete další tři bochánky, které si opět vyválíte a z nich upletete klasický cop. Položíte na první patro vánočky a okraje přetáhnete přes první, nejnižší patro. Opět rukou mírně promáčknete. Poslední vrstva sestává ze dvou pramenů, ze kterých vytvoříte spirálu a položíte navrch vánočky. Celý postup pletení najdete na videu zde.

Dobrým pomocníkem pro kynutí i rovnoměrném pečení se zaručeným výsledkem je trouba MORA VTPS 547 BX s parní funkcí. Má speciální funkci pro kynutí a unikátní, patentovaný klenutý tvar po vzoru starých pecí pro rovnoměrné propečení ze všech stran. A má také parní funkci, díky níž bude vánočka báječně nadýchaná. Tato vestavná trouba v elegantním nerezovém provedení s úpravou proti otiskům prstů se pohodlně ovládá pomocí klasických knoflíků.

 

Související články