FACESTARReceptyTo pravé zimní zahřátí: 6 nápojů tradičních i méně obvyklých!

To pravé zimní zahřátí: 6 nápojů tradičních i méně obvyklých!

Některé z nich jsou tradičnější, jiné možná pro vás budou novinkou. Možná raději sáhnete po známé jistotě, ale nebojte se ani experimentovat. Určitě i mezi méně obvyklými kombinacemi najdete něco, co vám zachutná. A ochudit se o příjemný zážitek, to určitě nechcete.

1. Svařené víno

Nápoj, který si samozřejmě můžete připravit sami doma. Na tento tradiční nápoj budete potřebovat:

1 láhev polosuchého červeného vína
Šťávu a kůru z jednoho pomeranče
3 lžíce cukru nebo medu
3 tyčinky celé skořice
3 celé hvězdičky badyánu
6 celých hřebíčků

Víno s cukrem, pomerančovou šťávou i kůrou a kořením svaříme v kastrůlku a nalijeme do sklenic či šálků. Každou sklenici můžeme ozdobit kolečkem pomeranče, badyánem nebo skořicí.

<

2. Tradiční vánoční punč

Punč může být horký i studený a může obsahovat různé přísady. Tento anglický tradiční vánoční punč je vynikající horký nápoj.

Budete potřebovat:
750ml láhev tmavého rumu
750ml láhev suchého červeného vína
3 šálky silného černého čaje
2 šálky cukru
1/2 šálku pomerančové šťávy
1/2 šálku citrónové šťávy
Ovoce na ozdobení

Všechny přísady spolu v kastrůlku zahřejeme, ale nevaříme. Dobře nápoj promícháme, aby se všechen cukr rozpustil. Horkou směs nalijeme do široké misky na punč a přidáme ovoce – pomeranč nakrájený na plátky, brusinky. Nápoj naběračkou naléváme do sklenic či šálků.

Punč můžeme také flambovat: V kastrůlku zahřejeme ingredience kromě rumu a cukru. Horkou směs stejně jako v prvním případě vlijeme do misky na punč. Do naběračky nabereme do největší množství cukru (zbytek nasypeme do horké tekutiny v misce). Cukr v naběračce zalijeme rumem. Rum s cukrem zapálíme a hořící jej lijeme do misky (musí být žáruvzdorná). Nápoj promícháme a uhasíme plamen. Přilijeme zbylý rum a dobře vše promícháme.

3. Horká brusinková šťáva

Brusinková šťáva patří u nás k méně obvyklým nápojům. Pokud jste ji ještě neochutnali, zkuste ji rovnou svařit! Budete potřebovat:

1 l brusinkové šťávy
2 lžíce javorového sirupu
2 tyčinky celé skořice
6 celých hřebíčků
1 pomeranč nebo mandarinku rozkrojenou na čtvrtiny

< Všechny přísady spolu přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni asi 20 minut. Před podáváním přecedíme.

4. Svařené pivo

Pivo se u nás pije vychlazené, ale proč nezkusit něco opravdu netradičního?

Budete potřebovat:
2 lahve světlého ležáku
2 a 1/2 lžíce medu
1 tyčinku celé skořice
5 celých hřebíčků
Asi centimetrový kousek čerstvého zázvoru pokrájený na plátky
1/2 lžičky mletého zázvoru
1 celou hvězdičku badyánu
1/2 lžičky mletého kardamomu
Malou špetičku muškátového oříšku

Pivo vlijeme do kastůlku, přidáme koření a med a pomalu zahřejeme – nevaříme je. Naléváme do silnostěnných sklenic.

5. Svařený jablečný mošt

Název by mohl být zavádějící, ale jedná se o alkoholický nápoj – do moštu se totiž přidává rum.

Budete potřebovat:
3 šálky neslazeného jablečného moštu
2 lžíce světle hnědého cukru
1/4 lžičky nového koření
1/4 lžičky muškátového oříšku
4 celé hřebíčky
2 tyčinky celé skořice, rozlámané
1/2 šálku rumu
Mošt s kořením a cukrem přivedeme k varu a vaříme asi 10 minut pod pokličkou. Pak nápoj odstavíme a nakonec přidáme rum. Koření vyjmeme a podáváme.

6. Horká čokoláda se svařeným vínem

Nezkoušeli jste ještě kombinaci červeného vína a čokolády? To musíte napravit! Výsledek je totiž fantastický. Budete potřebovat:

500 ml vody
400 g cukru
100 g kakaa
2 tyčinky celé skořice
4 hvězdičky badyánu
8 hřebíčků
250 g hořké čokolády, pokrájené
2 mandarinky nebo pomeranče pokrájené na plátky
1 větvičku rozmarýnu
1 lahev červeného vína dle vlastního výběru

< Vodu s cukrem, kakaem, kořením a čokoládou přivedeme k varu a za stálého míchání necháme rozpustit čokoládu. Směs odstavíme z plotny. Pak přidáme mandarinky a rozmarýn a necháme asi 10 minut louhovat. Přidáme víno a znovu lehce zahřejeme.

Související články