Italská kuchyně – kuchyně plná vášně, temperamentu, rozmanitých chutí a především čerstvých surovin. Výběr toho nejlepšího nebyl jednoduchý, diváci totiž naposílali stovky tipů. I to dokazuje, že právě italská kuchyně patří k těm nejoblíbenějším u nás. Koneckonců, miluje ji i Zdeněk Pohlreich. Nakonec se proti sobě postaví mezinárodně oceňovaná Dejvická 34 a teprve před rokem otevřená Di Nuovo.
Nastane v kuchyni italský chaos nebo se restaurace s výzvami poperou jako dobře seřízený stroj? Co se pokazí hned od začátku? A co zaskočí i Zdeňka Pohlreicha? Další díl pořadu Pohlreichův souboj restaurací uvidíte již v úterý 14. března ve 20.20 na TV Nova.
Tradiční českou kuchyni vystřídá italská. „Je nad slunce jasnější, že se zákaznické chování generačně proměňuje. Sice je stále populární tradiční česká kuchyně, ale je i jasné, že mladší generace chce jíst jinak. To má za následek příliv restaurací s asijskými a fast foodovými koncepty. Zdá se, že i Amerika si nachází cestu do Čech a na Moravu stejně tak jako stále populární Itálie,“ míní Zdeněk Pohlreich.
Petr Hajný a Karel Šimůnek jsou dva kamarádi, co se rozhodli splnit si svůj italský sen. Seznámili se v práci před více než patnácti lety. Jezdili spolu na výlety, chodili do restaurací, za gastronomií vyjíždí společně se svými rodinami. Občas se ale pohádají tak, že spolu nemluví – typická italská domácnost! Oba si zakládají na čerstvosti surovin, domácí kuchyni a původních receptech. V Horních Jirčanech spolu mají restauraci Di Nuovo. „Baví mě pracovat s vnitřnostmi, které nejsou úplně běžné a v Čechách moc oblíbené. Hosté občas mívají předsudky například k brzlíku, pepřenkám z kapra a dukátovým buchtičkám, kde si je nejprve spojují se školní jídelnou a když je pak u nás ochutnají, už jiné nechtějí,“ říká Petr Hajný.
Tomáš Černý a Jana Macalíková se spolu potkali ve škole vaření základních italských omáček a těstovin. Po roce jejich vztahu odešli z bývalých zaměstnáních a otevřeli Dejvickou 34. Tu minulý rok objevili už i Michelinští komisaři udělili ji titul Bib Gourmand, což je známka za vynikající jídlo za rozumnou cenu. „Gastronomii celkově pomohl příchod lepších stravovacích návyků. Lidé více přemýšlí o tom, za co peníze utratí a kde je utratí a není jim jedno, co jí. Pomohl samozřejmě také příchod různých hodnotitelských ročenek, například Michelin guide, a také velká podpora televize a tisku,“ vysvětluje Tomáš Černý.
Jak se poperou se svými menu v zátěžovém testu? Zaujme Zdeňkovy hosty glazovaný brzlík nebo tatarák s čokoládou a lanýžem? Zvládnou i speciální přání náročných hostů, které nenajdou na lístku? Sledujte na TV Nova a o týden dřív na Voyo.