Podzim je dobou sytých barev, a to se velmi snadno projeví i na talíři. Dýně, jablka, švestky, koření a sušené letní plody nám zvednou náladu v sychravých dnech a nabijí nás vitaminy. V jídelníčku nezapomínejte také dostatek mléčných produktů. Vybrali jsme pro vás tři vyzkoušené recepty, které obohatí váš rodinný jídelníček.
Dýňová polévka
Doba přípravy: 45 minut – 4 porce
Ingredience:
- 1 střední dýně Hokkaido (cca 800 g)
- 2 větší cibule
- 1 menší petržel
- 1 Kysaná smetana z Valašska
- 5 lžic Čerstvá smetana z Valašska
- 500–800 ml zeleninový vývar
- 100 g máslo
- půl hrnku ovesný vloček
- pražená slunečnicová semínka
- muškátový ořech (strouhaný)
- sůl, pepř
Postup:
Na másle osmažíme cibulku do zlatova. Přidáme dýni (bez semínek), petržel a společně chvíli dusíme. Přilijeme vývar, osolíme, opepříme. Okořeníme muškátovým ořechem a necháme 15 minut vařit na mírném ohni. Přidáme ovesné vločky a vaříme dalších 10 minut. Stranou si na lžíci oleje osmažíme slunečnicová semínka Přidáme kysanou i čerstvou smetanu a vše rozmixujeme tyčovým mixérem. Podáváme do hluboké misky nebo talíře se lžící Kysané smetany a slunečnicovými semínky.
Plněné ovocné knedlíky
„První recepty na ovocné knedlíky na českém území pochází už ze 17. století. Původně se knedlíky připravovaly smažením a až o něco později se začaly i vařit,“ uvádí Zuzana Pavelková, marketingová manažerka Mlékárny Valašské Meziříčí. „Sladké knedlíky můžeme kromě jahod plnit také švestkami, meruňkami či borůvkami, posypat mákem, skořicí, opraženou strouhankou a navrch pak dát šlehačku, jogurt či kysanou smetanu,“ dodává Zuzana Pavelková.
Doba přípravy: 60 minut – 4 porce
Ingredience:
- 500 g polohrubá mouka
- ½ prášek do pečiva
- 250 g Smetanový bílý jogurt z Valašska
- 50 g změklé máslo
- 2 vejce
- špetka soli
- jahody nebo jiné ovoce
Postup:
Všechny suroviny smícháme dohromady a vypracujeme nelepivé těsto. Z těsta vytvoříme na pomoučeném vále placičky, do kterých zabalíme ovoce. Knedlíky vložíme do vroucí vody a vaříme přibližně 15 – 20 minut. Jakmile knedlíky vyplavou na povrch, jsou hotové. Hotové knedlíky posypeme cukrem a pokapeme rozpuštěným máslem. Můžeme přidat i pár lžiček jogurtu navíc.
Perník
Doba přípravy: 45 minut – středně veliký plech
Ingredience:
- 200 g polohrubá mouka
- 200 g hladká špaldová mouka
- 1 kypřící prášek do perníku
- 1 lžička perníkové koření
- 450 g Acidofilní mléko s cereáliemi
- 50 ml Čerstvé mléko z Valašska
- 1 vejce
- 130 ml slunečnicový olej
- 2–3 lžíce kakao
- 80 g med
- 90 g třtinový cukr
- špetka soli
Postup:
Troubu předehřejeme na 180°C. Smícháme nejdříve sypké suroviny a pak přidáme acidofilní mléko s cereáliemi, mléko, vejce med a olej. Vše promícháme a vytvoříme hladké, tekuté těsto. Hlubší plech vymažeme a vysypeme polohrubou moukou a pak nalijeme těsto. Pečeme cca 30 minut, zkoušíme špejlí, zda je perník upečený. Po vychlazení perník ocukrujeme a dozdobíme ovocem.
Perník má velmi starobylý původ. Pečivo z medu a mouky znali již v Egyptě, antickém Řecku a Římě. První zmínka o perníku v Čechách pochází ze 14. století.
Věděli jste, že původní receptura perníku se skládala z medu, mouky a pepře? Právě pepř dal vzniknout slovu perník, původně peprník. Tradiční recepty se začaly postupně upravovat a vznikla tak rozmanitá nabídka nejrůznějších variant.