FACESTARReceptyPodzimní jídelníček plný barev: Od polévky až po perník

Podzimní jídelníček plný barev: Od polévky až po perník

Podzim je dobou sytých barev, a to se velmi snadno projeví i na talíři. Dýně, jablka, švestky, koření a sušené letní plody nám zvednou náladu v sychravých dnech a nabijí nás vitaminy. V jídelníčku nezapomínejte také dostatek mléčných produktů. Vybrali jsme pro vás tři vyzkoušené recepty, které obohatí váš rodinný jídelníček.

Dýňová polévka

Doba přípravy: 45 minut – 4 porce

Ingredience:

  • 1 střední dýně Hokkaido (cca 800 g)
  • 2 větší cibule
  • 1 menší petržel
  • 1 Kysaná smetana z Valašska
  • 5 lžic Čerstvá smetana z Valašska
  • 500–800 ml zeleninový vývar
  • 100 g máslo
  • půl hrnku ovesný vloček
  • pražená slunečnicová semínka
  • muškátový ořech (strouhaný)
  • sůl, pepř

Postup:
Na másle osmažíme cibulku do zlatova. Přidáme dýni (bez semínek), petržel a společně chvíli dusíme. Přilijeme vývar, osolíme, opepříme. Okořeníme muškátovým ořechem a necháme 15 minut vařit na mírném ohni. Přidáme ovesné vločky a vaříme dalších 10 minut. Stranou si na lžíci oleje osmažíme slunečnicová semínka Přidáme kysanou i čerstvou smetanu a vše rozmixujeme tyčovým mixérem. Podáváme do hluboké misky nebo talíře se lžící Kysané smetany a slunečnicovými semínky.

Plněné ovocné knedlíky

První recepty na ovocné knedlíky na českém území pochází už ze 17. století. Původně se knedlíky připravovaly smažením a až o něco později se začaly i vařit,“ uvádí Zuzana Pavelková, marketingová manažerka Mlékárny Valašské Meziříčí. „Sladké knedlíky můžeme kromě jahod plnit také švestkami, meruňkami či borůvkami, posypat mákem, skořicí, opraženou strouhankou a navrch pak dát šlehačku, jogurt či kysanou smetanu,“ dodává Zuzana Pavelková.

Doba přípravy: 60 minut – 4 porce

Ingredience:

  • 500 g polohrubá mouka
  • ½ prášek do pečiva
  • 250 g Smetanový bílý jogurt z Valašska
  • 50 g změklé máslo
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • jahody nebo jiné ovoce

Postup:
Všechny suroviny smícháme dohromady a vypracujeme nelepivé těsto. Z těsta vytvoříme na pomoučeném vále placičky, do kterých zabalíme ovoce. Knedlíky vložíme do vroucí vody a vaříme přibližně 15 – 20 minut. Jakmile knedlíky vyplavou na povrch, jsou hotové. Hotové knedlíky posypeme cukrem a pokapeme rozpuštěným máslem. Můžeme přidat i pár lžiček jogurtu navíc.

Perník

Doba přípravy: 45 minut – středně veliký plech

Ingredience:

  • 200 g polohrubá mouka
  • 200 g hladká špaldová mouka
  • 1 kypřící prášek do perníku
  • 1 lžička perníkové koření
  • 450 g Acidofilní mléko s cereáliemi
  • 50 ml Čerstvé mléko z Valašska
  • 1 vejce
  • 130 ml slunečnicový olej
  • 2–3 lžíce kakao
  • 80 g med
  • 90 g třtinový cukr
  • špetka soli

Postup:
Troubu předehřejeme na 180°C. Smícháme nejdříve sypké suroviny a pak přidáme acidofilní mléko s cereáliemi, mléko, vejce med a olej. Vše promícháme a vytvoříme hladké, tekuté těsto. Hlubší plech vymažeme a vysypeme polohrubou moukou a pak nalijeme těsto. Pečeme cca 30 minut, zkoušíme špejlí, zda je perník upečený. Po vychlazení perník ocukrujeme a dozdobíme ovocem.

Perník má velmi starobylý původ. Pečivo z medu a mouky znali již v Egyptě, antickém Řecku a Římě. První zmínka o perníku v Čechách pochází ze 14. století.

Věděli jste, že původní receptura perníku se skládala z medu, mouky a pepře? Právě pepř dal vzniknout slovu perník, původně peprník. Tradiční recepty se začaly postupně upravovat a vznikla tak rozmanitá nabídka nejrůznějších variant.

Související články