Mléčné výrobky jsou výborné, když chcete zhubnout, dodat organismu bílkoviny, posílit kosti i zuby a předcházet osteoporóze. Více než mléko odborníci rovněž chválí zakysané výrobky, jako je kefír, kysané podmáslí nebo jogurt. Oproti mléku jsou lépe stravitelné a díky obsahu probiotických kultur posilují střevní mikroflóru – to má zásadní dopad na imunitu, vitalitu i naši psychickou pohodu.
„Během léta si dopřáváme všeho, co je nám libo, od zmrzlin po různé drinky. Grilování je téměř každodenním počinem. Avšak i během léta bychom neměli zapomínat na zdravé stravování. Dopřát si ráno bílý jogurt s ovocem nebo na svačinku kysaný nápoj může být nejen zdravotním benefitem, ale i chuťovým zážitkem,“ říká Zdeněk Bukovjan, Sales&Marketing marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „Bílé jogurty jsme v letošním roce rozšířili o Bílý jogurt z Valašska BIFI obsahující kmen Bifidobacterium. Řadu kefírových mlék pak o příchuť citron- bezový květ, která je zcela jistě během dne vhodná k osvěžení,“ dodává Zdeněk Bukovjan.
Bílé a přesto zdravé
Jogurty jsou potravinou zcela přírodního původu. Obsahují všechny významné živiny: především bílkoviny, ale také vápník, fosfor, vitaminy A, B a D. Jejich velkým benefitem je lehce stravitelný mléčný tuk a cenný mléčný cukr. Laktóza, tedy mléčný cukr, je přitom díky procesu kysání částečně rozštěpena, díky tomu jsou jogurty snadno stravitelné.
Bílé jogurty z Valašska jsou výborné během léta na snídani s cereáliemi či svěžím ovocem. Mlékárna Valašské Meziříčí vyrábí několik druhů bílých jogurtů. Smetanový jogurt z Valašska s tučností 10% nebo Bílý jogurt z Valašska s nižším obsahem tuku 3%, který je vyroben z kvalitního českého mléka. Výrobek má jemnou chuť a je vhodný jak pro přímou konzumaci, tak i pro studenou a teplou kuchyni. Novinkou je Bílý jogurt z Valašska BIFI. Samostatně může probiotický kmen Bifidobacterium, BB-12® například snížit riziko žaludečních nevolností, zlepšit imunitní odpověď organismu, snížit četnost onemocnění dýchacích cest či podpořit správné fungování střev
Kmen Bifidobacterium, BB-12® má status Všeobecně považovaný za bezpečný (GRAS), který uděluje Úřad pro kontrolu potravin a léčiv v USA. V Evropě byly v roce 2007 Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) druhu Bifidobacterium animalis udělen status Kvalifikovaná presumpce bezpečnosti (QPS) – status byl udělen na úrovni druhu. Kmen BB-12®společnosti Chr. Hansen je určen pro doplňky stravy, kojeneckou výživu a kysané mléčné výrobky.
Kefírová mléka
Na Valašsku se vyrábí Kefírová mléka nízkotučná, Acidofilní mléka plnotučná, ale také Valašská Kyška či Kysaná smetana z Valašska, která se právě v tomto období skvěle doplňuje s ovocem ať již s jahodami či malinami. Kefírová a acidofilní mléka obsahují probiotické kultury – Lactobacillus Acidophilus, Bifidobacteria, Streptococcus Thermophilus. Jsou vhodná pro všechny věkové kategorie. Hodí se ke konzumaci po celý rok nejen k osvěžení, ale také do studené kuchyně.
Jejich konzumací si lze udržet zdravý životní styl a štíhlou linii. Velkou výhodou je praktický uzavíratelný uzávěr, který umožňuje zabalit si výrobek i na cesty. Lze jej tak konzumovat během celého dne. Kefírová mléka vyrábí mlékárna v příchutích jahodové, meruňkové, višňové, citron, bezový květ s obsahem tuku 0,8% a přírodní s obsahem tuku 1,1%. Acidofilní mléka pak v příchutích s cereáliemi a vanilkové s cereáliemi a lněnými semínky s obsahem tuku 3%, ale také variantu přírodní s obsahem tuku 3,6%.