Užít si pochoutky z grilu můžete i v případě, že nemáte zrovna zahradu. Pohodlně grilovat lze třeba v kuchyni nebo na balkoně. Zapojit se může celá rodina nebo parta přátel, a pak si všichni pochutnají na připravených dobrotách. Na výběr máte mnoho přístrojů, s ohledem na podmínky interiéru či balkonu u bytu se jako praktické jeví grily na elektřinu.
Základní pravidlo grilování zní: chcete-li si dopřát skutečný gurmánský zážitek, musíte zvolit opravdu kvalitní suroviny. A opravdu kvalitní gril! Maso před grilováním nikdy nesolte a totéž platí i pro zeleninu. Zelenina se pro změnu griluje na sucho a až následně ji můžete potřít marinádou, kterou vyčarujete z čerstvých bylinek, koření a panenského olivového oleje.
Oblíbené začínají být také grilované sýry. Z nich jsou nejvhodnější ty, které jsou k tomu určeny, například s plísní na povrchu, jako je camembert nebo hermelín, protože při úpravě na grilu nevytékají. Sladkou tečkou je grilované ovoce. Na grilu jsou skvělé banány, jablka, hrušky, broskve nebo meruňky, ale s příslušenstvím ke grilu můžete vykouzlit i skvělý čokoládový nebo ovocný koláč. A na závěr si připravte speciální nápoj ovoněný létem a sluncem. Tyto a další tipy jsme si pro vás připravili s našimi experty!
Rada výživového poradce
„Léto je v plném proudu a speciálně pro nás Čechy je to takové období, kdy začínáme všichni grilovat, je to takový náš nový národní zvyk. Grilujeme cokoliv a na čemkoliv. Jídlo na grilu můžeme připravit velmi správně, chutně a zdravě, ale zároveň ho můžeme i zkazit. Příprava jídla na klasickém grilu s topeništěm, kdy používáme dřevěné uhlí nebo brikety má obrovský půvab, a to nejen svou romantikou, ale i chuťovým zážitkem. Je potřeba však myslet na to, že při tomto způsobu grilování, kdy je potravina skutečně v kontaktu s ohněm a žárem, může vznikat celá řada zdravotně rizikových sloučenin, které patří do skupiny karcinogenních. Proto musíme pečlivě volit nejen suroviny, které budeme grilovat, ale i jejich úpravu. Tučná masa a olejové marinády jsou pro tento způsob grilování naprosto nevhodné. Naopak, s inteligentními kontaktními grily si můžeme dovolit podstatně víc, ať už při grilování masa marinovaného v oleji s kořením nebo bylinkami, tučnějšího masa, ryb nebo zeleniny. Výhoda kontaktních grilů spočívá v tom, že si stačí navolit jaký typ potraviny budeme grilovat a pak si už jen hlídat do jakého stupně chceme danou potravinu opéct, a to vše samozřejmě bez rizika připálení a tím i tvorby karcinogenních látek,“ říká výživový specialista Petr Havlíček.
Menu podle šéfkuchaře Martina Kolníka
Sýrový chléb ve vajíčku s brynzovou pěnou a slaninou, grilovaná zelenina
- chléb 1 kus
- parmazán 20 g
- vajíčka 2 ks
- brynza 50 g
- smetana 26 % 10 ml
- slanina 120 g
- cherry rajčata 30 g
- kopr 10 g
- olivový olej 1 PL
- baby mrkev 2 ks
- sůl
- koření
- bylinky k dekoraci
![](https://www.facestar.online/wp-content/uploads/2021/09/Syrovy-chlieb-vo-vajci-s-bryndzovou-penou-a-slaninou-grilovana-zelenina-1-1024x682.jpeg)
Chléb nakrájíme na plátky. V míse rozšleháme vajíčka s parmazánem, osolíme a opepříme. Chléb z obou stran namočíme ve vajíčku a dáme do Optigrill Elite (manuální režim 180 stupňů cca 2 minuty). Slaninu nakrájíme na tenké plátky a grilujeme do křupava. V misce smícháme olivový olej s koprem a solí, který použijeme na grilovanou zeleninu. Zeleninu dáme na gril a pokapeme ji ochuceným olejem. Grilujeme, dokud není hotová. Až budeme mít vše připraveno, můžeme podávat. Na chléb namažeme brynzu, navršíme slaninu, zeleninu a posypeme bylinkami. Tento recept je rychlý, jednoduchý a hodí se jako malý předkrm či zdravá snídaně, protože vajíčka, brynza a bylinky obsahují hodně bílkovin a vitaminů.
Grilovaná panenka, hlíva ústřičná, grilovaná sezonní zelenina, bylinkový olej
- vepřová panenka 200 g
- hlíva ústřičná 30 g
- batát 1 ks
- cuketa 30 g
- cherry rajčata 50 g
- červená cibule 20 g
- salát freeze 20 g
- pažitka 20 g
- kopr 10 g
- cherry rajčata 20 g
- sójová omáčka 1 PL
- koriandr 10 g
- zázvor 10 g
- tymián 10 g
- olivový olej 2 dcl
- cukr krystal 50 g
- česnek 2 stroužky
- sůl
- koření
Marináda
![](https://www.facestar.online/wp-content/uploads/2021/09/Grilovana-panenka-hliva-ustricova-grilovana-zelenina-bylinkovy-olej-1-1-1024x682.jpeg)
Nejprve si připravíme marinádu na vepřovou panenku. Do rendlíku dáme zkaramelizovat cukr, přidáme drcená rajčata. Přidáme sójovou omáčku, nasekaný koriandr, nastrouhaný zázvor, česnek, sůl, koření. Všechno společně povaříme a rozmixujeme. Necháme vychladnout. Tuto omáčku lze použít při grilování na různé druhy masa.
Maso
Vepřovou panenku zbavíme všech šlach a blan. Maso vložíme do připravené marinády a necháme cca hodinu marinovat (pokud máme víc času na marinování, můžeme maso naložit den předem). Panenku opékáme vcelku do růžova.
Zelenina
Batát předvaříme v osolené vodě doměkka. Mezitím všechnu zeleninu nakrájíme na silnější plátky (kromě cherry rajčat) a dáme grilovat dozlatova. Cherry rajčata grilujeme zvlášť. Po ugrilování přidáme sůl a koření (zeleninu nesolíme před grilováním, aby nám nepustila šťávu).
Bylinkový olej
Do nádoby dáme olivový olej, bylinky, česnek, sůl a všechno dohromady rozmixujeme. Olej přecedíme přes jemné sítko.
Čokoládové brownies s ořechy, pomerančové mascarpone, sušené ovoce, bílá čokoláda
- máslo 250 g
- hořká čokoláda 200 g
- mascarpone 250 g
- vanilkový cukr 80 g
- pomeranč 4 ks
- kakao 80 g
- hladká mouka 65 g
- moučkový cukr 360 g
- velké vejce 4 ks
- prášek do pečiva 1 čajová lžička
- (volitelně) vlašské ořechy 50 g
- (volitelně) sušené ovoce 75 g
- bílá čokoláda 50 g
![](https://www.facestar.online/wp-content/uploads/2021/09/Cokoladovy-brownies-s-orechmi-mascarpone-susene-ovocie-cokolada-1-1-1024x682.jpeg)
Postup:
Optigrill Elite předehřejeme na 180 stupňů. Ve velké míse rozpustíme ve vodní lázni máslo a čokoládu, vymícháme do hladka a přidáme ořechy. V samostatné misce smícháme kakao, mouku, prášek do pečiva a cukr, potom přidáme čokoládovou směs a sušené ovoce. Dobře promícháme dohromady. Přidáme vejce a mícháme, dokud nedosáhneme hedvábné konzistence.
Směs vlijeme do pekáče, který vložíme na gril a pečeme cca 20 minut. Koláč by měl být mírně pružný na povrchu, ale stále lepkavý uprostřed. Necháme jej vychladnout, potom opatrně vyklopíme na velké prkénko a nakrájíme na čtverce. Mascarpone smícháme s pomerančovou šťávou a vanilkovým cukrem. Bílou čokoládu necháme rozpustit ve vodní lázni (použijeme k přelití).
TIPY redakce:
![](https://www.facestar.online/wp-content/uploads/2021/09/TEFAL_Optigrill-Elite_GC750D30-9-1-1024x683.jpg)
Tefal Optigrill Elite GC750D30 disponuje celkem 12 automatickými programy ‒ baklažán, paprika, rajčata, brambory, plody moře, ryby, slanina, steak, burger, kuře, klobásy nebo panini. Využít rovněž můžete manuální nastavení přesně podle svých představ! Sám spočítá tloušťku masa a následně ugriluje postupně na rare, medium a well done, přičemž vás vždy upozorní. Pro křupavý povrch grilovaných jídel stačí zapnout funkci prudkého opékání a na nepřilnavé grilovací ploše můžete připravit až 5 porcí najednou. Grilovací desky jednoduše vyjmete a dáte do myčky nádobí. Tefal Optigrill Elite GC750D30 je skladný a lze jej využít na balkoně nebo třeba na dovolené u moře.
Vysoce praktická zapékací mísa TEFAL Optigrill+/Elite Snacking & Baking XA725870 vám umožní na vašem grilu vykouzlit množství dalších kulinářských zázraků, od příloh k masu přes slané zapečené delikatesy až po ovocné koláče. Toto příslušenství na pečení otevírá nekonečné možnosti použití Optigrillu+. Můžete snadno připravit sladké nebo slané recepty pro 2‒4 osoby. Peče, ohřívá, zapéká širokou škálu potravin. V manuálním módu si nastavíte 4 teploty. Pizza, koláčky, zapečené sendviče.
![](https://www.facestar.online/wp-content/uploads/2021/09/TEFAL_OptiGrill-Snacking-Baking-Accessory_XA725870-1-1024x1024.jpg)