Lámete si hlavu, jak zatočit s letošní bohatou úrodou cuket? A jaké dobroty můžete vytvořit z cukety? Nemusíte se omezovat jen na ty v trojobalu nebo zapečené se sýrem. Vynikající večeře jsou na světě a navíc se nemusíte bát o svá kila!
K přípravě těchto výborných jídel vám pomůže spiralizér, šikovný přístroj, s jehož pomocí můžete tvořit z různých druhů zeleniny a ovoce spirály či špagety. Takto upravenou zeleninou pak můžete nahradit těstoviny, připravit chutné jídlo s nízkým obsahem kalorií a vysokou výživnou hodnotou. Tyto špagety jsou navíc bezlepkové, takže pokud máte bezlepkovou dietu, je to volba právě pro vás! Vyzkoušejte naše tipy:
Kuřecí maso s rajčaty, bazalkou a cuketovými špagetami
< Jednoduché a výborné jídlo plné bílkovin a bez sacharidů jistě přijde vhod každému, kdo chce zhubnout, a přesto se dobře najíst.
Ingredience:
1 lžíce extra panenského olivového oleje
220 g vykostěných kuřecích prsíček
Sůl a pepř podle chuti
1/4 lžičky sušeného česneku
1 velký stroužek česneku, prolisovaný
1/3 šálku pokrájené bílé cibule
1 plechovka loupaných rajčat
1 až 1 a 1/2 lžíce posekané bazalky
2 střední cukety, spiralizované
Postup přípravy:
Na středním ohni v kastrolu rozpálíme olivový olej a osmahneme na něm kuřecí maso. Přidáme sůl, pepř a sušený česnek. Asi po 3 minutách maso otočíme a opékáme další 3 až 5 minut, až je maso zcela propečené. Přidáme česnek a cibuli a necháme ji zesklovatět. Pak do kastrolu vlijeme loupaná rajčate a rozmačkáme je mačkadlem na brambory nebo vidličkou.
Směs necháme na mírném plameni dusit. Dochutíme ji solí a pepřem a dusíme asi 5 minut. Přidáme bazalku a dusíme dalších 5 až 10 minut, až zhoustne. Přidáme cuketové špagety a necháme je změknout (asi 2 až 3 minuty).
Cuketové špagety se sázeným vejcem
< Máte na přípravu večeře málo času? Příprava tohoto jídla vám zabere méně než 30 minut. "Strouhanku" připravíte z italských bylinek a mandlové mouky, takže vám nezvýší hladinu cukru v krvi.
Ingredience na strouhanku:
2 lžíce mandlové mouky
1/8 lžičky sušeného oregána
1/8 lžičky sušené bazalky
1/8 lžičky sušené petrželové natě
1/8 lžičky česnekového prášku
Sůl a pepř podle chuti
1 lžička vody
Ingredience na špagety:
2 střední cukety, spiralizované
1 lžíce extra panenského olivového oleje
1 větší stroužek česneku, posekaný nebo prolisovaný
Špetka sušeného chilli
2 velká vejce
Postup přípravy:
Na středním plameni rozpálíme středně velkou pánev s malým množstvím oleje (nejlépe ve spreji). Mezi tím promícháme všechny suché přísady na strouhanku a přidáme vodu. Rukama vytvoříme těsto. Těsto rozdrobíme na rozpálenou pánev a neustále rozbíjíme větší kousky vařečkou. Takto strouhanku pražíme asi 2 až 3 minuty, až ztvrdne. Nasypeme ji do misky.
Na velké pánvi rozpálíme olivový olej, přidáme česnek a chilli koření a krátce osmahneme (asi 30 sekund). Přidáme cuketové špagety a za stálého míchání osmahneme (asi 5 minut). Mezi tím osmažíme na pánvi vejce. Špagety rozdělíme na dva talíře, na ně položíme vejce a posypeme je strouhankou.
Cuketové špagety primavera
<
Vegetariánské těstoviny nejsou vždy syté jídlo, ale tyto cuketové špagety zasytí dobře. Jídlo obsahuje velké množství vlákniny, která zaplní žaludek na delší dobu, a přitom vás nezatíží - budete se cítit lehce a plní energie.
Ingredience:
1 a 1/2 brokolice (pouze růžičky)
1 lžíce extra panenského olivového oleje
3 lžičky posekaného nebo prolisovaného česneku
1/4 lžičky mletého chilli
1 šálek cherry rajčátek, rozkrojených na poloviny
1/2 menší červené cibule, pokrájené na tenké plátky
1/2 šálku zeleného hrášku
1 paprika, pokrájená na tenké nudličky
Sůl a pepř podle chuti
2 lžíce čerstvě posekané petrželové natě
2 střední cukety, spiralizované
2 střední mrkve, nakrájené na hoblinky
2 lžíce citronové šťávy
1/2 šálku strouhaného parmezánu a další na ozdobení
Postup přípravy:
V menším hrnci přivedeme k varu mírně osolenou vodu. Uvaříme v ní brokolici (asi 2 minuty), pak ji slijeme a postavíme stranou. Na velké pánvi rozpálíme olivový olej, přidáme česnek, chilli a cibuli a krátce osmahneme (asi 2 až 3 minuty, až cibule zesklovatí). Pak přidáme rajčátka, hrášek a papriku, osolíme a opepříme a necháme změknout (asi 3 minuty).
Nakonec přidáme cuketové špagety, mrkvové hoblinky, citronovou šťávu a petrželovou nať a špagety necháme změknout, po dvou minutách přidáme ještě brokolici a permezán a vše promícháme. Rozdělíme do tří talířů a ozdobíme dalším parmezánem.
Polévka s cuketovými nudlemi
< Jestliže máte chuť na vydatnou polévku, sáhněte po kuřecí s nudlemi. Klasická kuřecí polévka však může být velmi kalorická a také často obsahuje velké množství sodíku. Podle tohoto receptu uvaříte výbornou polévku bohatou na bílkoviny a další živiny, ale chudou na kalorie.
Ingredience:
1/2 šálku pokrájené červené cibule
2 stonky řapíkatého celeru, pokrájené
1 velká mrkev, pokrájená
2 stroužky česneku, prolisované
Špetka mletého chilli
1 lžíce čerstvého tymiánu (nebo 1 lžička sušeného)
1 lžíce čerstvého oregána (nebo 1 lžička sušeného)
4 kuřecí stehna s kostmi
2 bobkové listy
8 šálků vody
3 střední cukety
Postup přípravy:
Velký hrnec postavíme na plotnu a na středním ohni krátce osmahneme cibuli, celer, mrkev, česnek a chilli. Až cibulka zesklovatí, přidáme tymián a oregáno a promícháme. Pak do hrnce vložíme kuřecí stehna a bobkový list a zalijeme vodou. Přikryjeme pokličkou a necháme vařit asi 30 minut. Pak vyjmeme stehna, odstraníme z nich kůži a maso oddělíme od kosti a postavíme stranou. Kosti vrátíme do vývaru a vaříme dalších 10 minut.
Mezi tím překrojíme cukety napříč na poloviny a spiralizérem z nich vytvoříme nudle. Kosti a bobkový list vyjmeme z polévky a vložíme do ní kuřecí maso spolu s nudlemi. Vaříme ještě 5 minut.
Veganské krémové cuketové nudle se zázvorem a kokosovým mlékem
<
Tyhle zelené nudle jsou vše, co vaše tělo potřebuje a najdete v nich takové pochoutky, jako jsou oříšky kešu, kokosové mléko, zázvor a samozřejmě cuketa.
Ingedience:
1/2 lžíce extra panenského olivového oleje
3 stroužky česneku, prolisované
1 a 1/2 lžíce čerstvého zázvoru, jemně pokrájeného
1 plechovka kokosového mléka
2 lžičky citronové šťávy
Mleté chilli podle chuti
Sůl a pepř podle chuti
3 šálky pokrájené kapusty
1/4 šálku čerstvé bazalky
1/4 šálku nepražených oříšků kešu
6 středních cuket, spiralizovaných
3/4 šálku zeleného hrášku
Postup přípravy:
Olivový olej rozpálíme ve velkém hrnci. Přidáme česnek a zázvor a necháme chvilku osmahnout (asi 2 minuty). Přidáme kokosové mléko, citronovou šťávu, chilli a dochutíme solí a pepřem. Promícháme a přidáme kapustu. Pod pokličkou necháme dusit asi 5 minut. Pak směs vložíme do mixéru a přidáme bazalku a kešu. Vše rozmixujeme na hladkou pastu.
Hrnec umyjeme a znovu postavíme na plotnu. Osmahneme nudle a hrášek (asi 3 minuty), pak je rozdělíme do 6 misek a podáváme se zelenou omáčkou.