Jídlo z cukety k redukci váhy? 5 večeří, po kterých něco shodíte!

Storyblocks

Lámete si hlavu, jak zatočit s letošní bohatou úrodou cuket? A jaké dobroty můžete vytvořit z cukety? Nemusíte se omezovat jen na ty v trojobalu nebo zapečené se sýrem. Vynikající večeře jsou na světě a navíc se nemusíte bát o svá kila!

K přípravě těchto výborných jídel vám pomůže spiralizér, šikovný přístroj, s jehož pomocí můžete tvořit z různých druhů zeleniny a ovoce spirály či špagety. Takto upravenou zeleninou pak můžete nahradit těstoviny, připravit chutné jídlo s nízkým obsahem kalorií a vysokou výživnou hodnotou. Tyto špagety jsou navíc bezlepkové, takže pokud máte bezlepkovou dietu, je to volba právě pro vás! Vyzkoušejte naše tipy:

Kuřecí maso s rajčaty, bazalkou a cuketovými špagetami

Jednoduché a výborné jídlo plné bílkovin a bez sacharidů jistě přijde vhod každému, kdo chce zhubnout, a přesto se dobře najíst.

Ingredience:

1 lžíce extra panenského olivového oleje

220 g vykostěných kuřecích prsíček

Sůl a pepř podle chuti

1/4 lžičky sušeného česneku

1 velký stroužek česneku, prolisovaný

1/3 šálku pokrájené bílé cibule

1 plechovka loupaných rajčat

1 až 1 a 1/2 lžíce posekané bazalky

2 střední cukety, spiralizované

Postup přípravy:

Na středním ohni v kastrolu rozpálíme olivový olej a osmahneme na něm kuřecí maso. Přidáme sůl, pepř a sušený česnek. Asi po 3 minutách maso otočíme a opékáme další 3 až 5 minut, až je maso zcela propečené. Přidáme česnek a cibuli a necháme ji zesklovatět. Pak do kastrolu vlijeme loupaná rajčate a rozmačkáme je mačkadlem na brambory nebo vidličkou.

Směs necháme na mírném plameni dusit. Dochutíme ji solí a pepřem a dusíme asi 5 minut. Přidáme bazalku a dusíme dalších 5 až 10 minut, až zhoustne. Přidáme cuketové špagety a necháme je změknout (asi 2 až 3 minuty).

Cuketové špagety se sázeným vejcem

Máte na přípravu večeře málo času? Příprava tohoto jídla vám zabere méně než 30 minut. „Strouhanku“ připravíte z italských bylinek a mandlové mouky, takže vám nezvýší hladinu cukru v krvi.

Ingredience na strouhanku:

2 lžíce mandlové mouky

1/8 lžičky sušeného oregána

1/8 lžičky sušené bazalky

1/8 lžičky sušené petrželové natě

1/8 lžičky česnekového prášku

Sůl a pepř podle chuti

1 lžička vody

Ingredience na špagety:

2 střední cukety, spiralizované

1 lžíce extra panenského olivového oleje

1 větší stroužek česneku, posekaný nebo prolisovaný

Špetka sušeného chilli

2 velká vejce

Postup přípravy:

Na středním plameni rozpálíme středně velkou pánev s malým množstvím oleje (nejlépe ve spreji). Mezi tím promícháme všechny suché přísady na strouhanku a přidáme vodu. Rukama vytvoříme těsto. Těsto rozdrobíme na rozpálenou pánev a neustále rozbíjíme větší kousky vařečkou. Takto strouhanku pražíme asi 2 až 3 minuty, až ztvrdne. Nasypeme ji do misky.

Na velké pánvi rozpálíme olivový olej, přidáme česnek a chilli koření a krátce osmahneme (asi 30 sekund). Přidáme cuketové špagety a za stálého míchání osmahneme (asi 5 minut). Mezi tím osmažíme na pánvi vejce. Špagety rozdělíme na dva talíře, na ně položíme vejce a posypeme je strouhankou.

Cuketové špagety primavera

Vegetariánské těstoviny nejsou vždy syté jídlo, ale tyto cuketové špagety zasytí dobře. Jídlo obsahuje velké množství vlákniny, která zaplní žaludek na delší dobu, a přitom vás nezatíží – budete se cítit lehce a plní energie.

Ingredience:

1 a 1/2 brokolice (pouze růžičky)

1 lžíce extra panenského olivového oleje

3 lžičky posekaného nebo prolisovaného česneku

1/4 lžičky mletého chilli

1 šálek cherry rajčátek, rozkrojených na poloviny

1/2 menší červené cibule, pokrájené na tenké plátky

1/2 šálku zeleného hrášku

1 paprika, pokrájená na tenké nudličky

Sůl a pepř podle chuti

2 lžíce čerstvě posekané petrželové natě

2 střední cukety, spiralizované

2 střední mrkve, nakrájené na hoblinky

2 lžíce citronové šťávy

1/2 šálku strouhaného parmezánu a další na ozdobení

Postup přípravy:

V menším hrnci přivedeme k varu mírně osolenou vodu. Uvaříme v ní brokolici (asi 2 minuty), pak ji slijeme a postavíme stranou. Na velké pánvi rozpálíme olivový olej, přidáme česnek, chilli a cibuli a krátce osmahneme (asi 2 až 3 minuty, až cibule zesklovatí). Pak přidáme rajčátka, hrášek a papriku, osolíme a opepříme a necháme změknout (asi 3 minuty).

Nakonec přidáme cuketové špagety, mrkvové hoblinky, citronovou šťávu a petrželovou nať a špagety necháme změknout, po dvou minutách přidáme ještě brokolici a permezán a vše promícháme. Rozdělíme do tří talířů a ozdobíme dalším parmezánem.

Polévka s cuketovými nudlemi

Jestliže máte chuť na vydatnou polévku, sáhněte po kuřecí s nudlemi. Klasická kuřecí polévka však může být velmi kalorická a také často obsahuje velké množství sodíku. Podle tohoto receptu uvaříte výbornou polévku bohatou na bílkoviny a další živiny, ale chudou na kalorie.

Ingredience:

1/2 šálku pokrájené červené cibule

2 stonky řapíkatého celeru, pokrájené

1 velká mrkev, pokrájená

2 stroužky česneku, prolisované

Špetka mletého chilli

1 lžíce čerstvého tymiánu (nebo 1 lžička sušeného)

1 lžíce čerstvého oregána (nebo 1 lžička sušeného)

4 kuřecí stehna s kostmi

2 bobkové listy

8 šálků vody

3 střední cukety

Postup přípravy:

Velký hrnec postavíme na plotnu a na středním ohni krátce osmahneme cibuli, celer, mrkev, česnek a chilli. Až cibulka zesklovatí, přidáme tymián a oregáno a promícháme. Pak do hrnce vložíme kuřecí stehna a bobkový list a zalijeme vodou. Přikryjeme pokličkou a necháme vařit asi 30 minut. Pak vyjmeme stehna, odstraníme z nich kůži a maso oddělíme od kosti a postavíme stranou. Kosti vrátíme do vývaru a vaříme dalších 10 minut.

Mezi tím překrojíme cukety napříč na poloviny a spiralizérem z nich vytvoříme nudle. Kosti a bobkový list vyjmeme z polévky a vložíme do ní kuřecí maso spolu s nudlemi. Vaříme ještě 5 minut.

Veganské krémové cuketové nudle se zázvorem a kokosovým mlékem

Tyhle zelené nudle jsou vše, co vaše tělo potřebuje a najdete v nich takové pochoutky, jako jsou oříšky kešu, kokosové mléko, zázvor a samozřejmě cuketa.

Ingedience:

1/2 lžíce extra panenského olivového oleje

3 stroužky česneku, prolisované

1 a 1/2 lžíce čerstvého zázvoru, jemně pokrájeného

1 plechovka kokosového mléka

2 lžičky citronové šťávy

Mleté chilli podle chuti

Sůl a pepř podle chuti

3 šálky pokrájené kapusty

1/4 šálku čerstvé bazalky

1/4 šálku nepražených oříšků kešu

6 středních cuket, spiralizovaných

3/4 šálku zeleného hrášku

Postup přípravy:

Olivový olej rozpálíme ve velkém hrnci. Přidáme česnek a zázvor a necháme chvilku osmahnout (asi 2 minuty). Přidáme kokosové mléko, citronovou šťávu, chilli a dochutíme solí a pepřem. Promícháme a přidáme kapustu. Pod pokličkou necháme dusit asi 5 minut. Pak směs vložíme do mixéru a přidáme bazalku a kešu. Vše rozmixujeme na hladkou pastu.

Hrnec umyjeme a znovu postavíme na plotnu. Osmahneme nudle a hrášek (asi 3 minuty), pak je rozdělíme do 6 misek a podáváme se zelenou omáčkou.