Dejte tomu šťávu: Pečená rajčata plněná kuskusem

foto archiv MORA

Připravte doma lehkou večeři či chutný oběd v podobě plněných rajčat, které můžete podávat s pečivem i zeleninovým salátem. V horkých dnech zasytí, ale i osvěží. Náplň můžete obměňovat podle fantazie a zásob v lednici a ve spíži. A jak na to?

Na čtyři porce budete potřebovat:

  • 4 velká masitá rajčata
  • 1 cibuli
  • 150 g anglické slaniny
  • 150 g balkánského sýra
  • 150 g kuskusu
  • 6 sušených rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • bylinky podle chuti
  • olej
  • sůl, pepř

Postup:

Kuskus nasypejte do misky, osolte, opepřete a pokapejte olejem. Pak ho zalejte dvojnásobným množstvím vroucí vody. Přikryjte a nechte stát. 

Mezitím nakrájejte slaninu na kostičky, cibuli nasekejte najemno a česnek i sušená rajčata na plátky. V hlubší pánvi nechte zahřát trochu oleje. Opečte na něm cibuli a po chvíli přidejte slaninu. Opečte dozlatova. Pak přidejte česnek a nechte ho rozvonět. Vmíchejte kuskus, sušená rajčata, a nakonec rozdrobený sýr a nasekané bylinky. Podle chuti směs ještě osolte a opepřete. 

Seřízněte vršky rajčat a odložte si je stranou. Vydlabejte dužinu, ale nevyhazujte ji – nakrájenou ji můžete později použít do salátu. Vydlabaná rajčata naplňte směsí s kuskusem, přiklopte seříznutými vršky a vložte do olejem vymazaného pekáčku. Kdyby měla tendenci padat, můžete mírně seříznout do roviny i spodní část. Rajčata na pekáčku nakonec ještě pokapejte olejem. 

Pečte je půl hodinky v předehřáté troubě při teplotě 180 °C. Krátce před dopečením můžete použít funkci gril. Pokud si budete chtít práci zjednodušit a mít volné ruce, můžete využít program dvoufázového pečení, kdy předem zadáte způsob ohřevu, teplotu i čas trvání a trouba se o vše sama postará. Tuto skvělou vymoženost mají nové trouby MORA.

Věděli jste, že rajská jablíčka nejen skvěle chutnají, ale navíc obsahují velké množství vitaminu C a betakarotenu? Posilují imunitu i trávení, podporují tvorbu všech hormonů a přinášejí i tolik potřebný klid k nočnímu odpočinku. A to je opravdu hodně důvodů pro to, abychom je zařadili do jídelníčku častěji.