FACESTARReceptyČeská klasika holandský řízek s bramborou kaší

Česká klasika holandský řízek s bramborou kaší

Nejznámější pokrm z mletého masa je určitě holandský řízek. Připomeňte si spolu s námi recept. Do našich kuchyní přišel už před více než sedmdesáti lety. Křupavá krusta na povrchu připomíná řízek, ale po zakrojení se objeví to pravé kouzlo: spousta šťávy z mletého masa i roztékajícího se sýru.  

Děti jej milují, protože jde o perfektní chuťovou harmonii a navíc je řízek pokaždé měkký. A když použijete kvalitní suroviny, rozhodně je i zdravý. Místo jezírka oleje při smažení můžete totiž použít funkci horkovzdušného fritování, a lahůdku tak připravit s minimem tuku. Vyzkoušejte náš recept na holandský řízek s netradiční bramborovou kaší podle blogerky Eriky z Kapky medu!

Na čtyři porce si připravte:

Na holandské řízky:
 
˗ 600 g mletého masa mix (hovězí a vepřové)
˗ 100 g eidamu
˗ 1 vejce
˗ sůl, pepř
˗ 2 lžíce nasekané petrželky
˗ Vejce, mouku a strouhanku na trojobal
˗ olej na smažení
 
Na bramborovou kaši:
 
˗ 1 kg brambor
˗ 150 g celeru
˗ sůl
˗ 100 g másla
˗ mléko podle potřeby
 

Postup

Brambory a celer oloupejte a nakrájejte na kostky a ve vroucí osolené vodě je vařte doměkka. Mezitím dejte do mísy maso, přidejte vejce, petrželku, nastrouhaný sýr a směs osolte a opepřete. Důkladně propracujte a vytvořte 4 placky. Postupně je obalte v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance.

Na oleji usmažte placky dozlatova. Můžete je ale připravit i bez tuku v troubě pomocí speciální funkce pro horkovzdušné smažení. Stačí lehce pokropit povrch olejem pomocí ručního rozprašovače a zvolit příslušnou funkci. Když využijete i připařování, bude povrch křupavější, ale nepřesušený. Brambory slejte, rozmačkejte a prošlehejte s máslem a teplým mlékem.

Hotové řízky podávejte s bramborovou kaší a zeleninovým salátem podle chuti. Jako obměnu můžete vyzkoušet do hmoty na řízky přidat sušená rajčat v oleji.

Tip redakce na chytrou troubu s horkovzdušným smažením

Nová extra velká kombinovaná trouba MORA VTS 785 BW upoutá už na první pohled elegantním provedením s dvířky z bílého skla i klenutým vnitřním prostorem po vzoru kamenných pecí, díky němuž peče rovnoměrně. Trouba, která spadá do úsporné třídy A+ s funkcí páry a velkorysým vnitřním objemem 77 l umožňuje nastavit teplotu s přesností na jeden stupeň v úctyhodném rozmezí 30 až do 300 °C. Má 22 automatických pečicích programů včetně parních.

Nechybí ani funkce pro zdravé horkovzdušné fritování bez tuku; přidáte-li i páru, povrch bude křupavější. Díky velkému průzoru ve dvířkách a dvojitému osvětlení nemusíte troubu zbytečně otevírat. K pohodlí přispívá praktický teleskopický výsuv i tlumené zavírání a otevírání dvířek. Perfektní vyčištění párou zajistí funkce ECO Clean. 

Související články