Také si děláte starosti, zda jste přes léto načerpali dostatek vitaminů i energie pro nastávající chladné období? Na každém rohu se již dá koupit dostatek čerstvého ovoce a zeleniny a existují vitaminové doplňky stravy, ale není tak složité dát se ještě další cestou.
Víte, že sušení zachovává až 80 procent vitaminů a neničí ani minerální látky a vlákninu? Navíc nevyžaduje cukr a konzervační prostředky. Ideálním pomocníkem pro tuto techniku uchovávání ovoce a zeleniny jsou sušičky. A protože úspornější je zpracovávat vždy více surovin najednou, pořiďte si tu s větším počtem sít a plátů.
V sušičce totiž můžete zakonzervovat i vlastnoručně vyrobené domácí těstoviny. Nebo přivést k dokonalosti ochucená rajčata, marinované hovězí, ryby a zvěřinu. Na plátcích karamelizovaných rajčat nebo křehkého masa plného chuti si můžete pochutnávat u televize nebo na cestách za sportem a zážitky.
K sušení si vždy vybírejte jen prvotřídní zralé plody bez plísně, hniloby nebo jiného poškození a maso s minimem tuku. Nakrájejte je na hodně tenké plátky a pro dokonalý výsledek nastavte správnou teplotu sušení. Bylinky nebo jedlé květy se suší při nízké teplotě 35–40 °C; ovoce, zelenina a houby při střední teplotě 50–55 °C a maso potřebuje 70 °C.
Recept na domácí jerky
Kupte si u řezníka asi 0,5 kg libového hovězího masa, nejlépe falešné svíčkové neboli přední plece a zbavte ho vše blan. Asi na hodinu maso vložte do mrazáku a pak jej nakrájejte na tenké plátky – ideálně o síle 3-4 mm.
Maso krájejte zásadně po vláknech, aby bylo křehké a jemné. Kdybyste ho krájeli přes vlákna, jako se to dělá klasicky třeba při steakové úpravě, jerky by byly tuhé a sotva by šly rozkousat.
Plátky masa pečlivě promíchejte se směsí koření. Na půl kila masa bude potřeba zarovnaná čajová lžička soli, dvě zarovnané polévkové lžíce cukru, čtyři polévkové lžíce sójové omáčky, na špičku lžičky sušeného česneku, dvě polévkové lžíce worcestrové omáčky a tři polévkové lžíce jablečného octa. Podle chuti ještě můžete přidat chilli, uzenou papriku i med. Pořádně promíchejte, aby byl každý plátek masa důkladně směsí obalený. Zakryjte fólií a nechte marinovat v chladničce aspoň 12 hodin, ale klidně i déle.
Poté nechte odkapat a plátky vyskládejte na síta sušičky s regulací teploty, jako má třeba Gorenje FDK500GCW s pěti výškově nastavitelnými pláty. Nechte sušit při 70 °C asi 5 až 7 hodin v závislosti na konkrétním masu i tloušťce plátků, ale nepřesušte. Víte, jak poznáte, že jsou už hotové? Správně vysušené jerky jsou tuhé, ale ohebné a stále vláčné, takže při ohnutí neprasknou.
Domácí jerky uchovejte v papírovém sáčku při pokojové teplotě a snězte je do čtyř dnů. Ale je to taková dobrota, že to určitě nebude problém. Jerky jsou navíc doslova zásobárnou kvalitních bílkovin, takže se hodí nejen jako mlsání, ale i do přírody nebo na tréninky.
Tip redakce: Sušička potravin
Díky pětipatrové sušičce potravin Gorenje FDK500GCW si můžete pochutnávat na spoustě vlastnoručně připravených dobrot: na křížalách z ovoce, sušených plátcích zeleniny i masa nebo krutónech z pečiva, kdykoliv na ně později dostanete chuť. Zvládne usušit i houby do polévky, domácí těstoviny, bylinky na vaření nebo na léčivé čaje.
I přes kompaktní rozměry jde do sušičky naskládat spoustu ovoce, zeleniny, bylinek, hub i dalších dobrot, protože nabízí hned pět plat s nastavitelnou výškou. Můžete tak najednou sušit i různě vysoké potraviny a díky systému vertikálního proudění vzduchu se přitom můžete spolehnout, že budou usušené rovnoměrně a bez smíchání chutí a vůní.
Sušička má moderní elektronické ovládání prostřednictvím LCD displeje a nabízí možnost elektronické regulace teploty po pětistupňových intervalech v rozmezí 35 °C až 70 °C podle konkrétní potraviny, aby bylo sušení co nejšetrnější a v jídle zůstalo maximum prospěšných látek. Velkou předností je i průhledný design – letmým pohledem přes průhledné víko a průhledná plata hned zjistíte, jak daleko je proces sušení, abyste si pak pochutnali na lahůdce křupavé tak akorát.