Podzimní období je v Jižním Tyrolsku proslulé slavnostmi Törggelen. Avšak nejen probíhající oslavy spojené se sklizní ovoce a vína jsou to, co sem návštěvníky láká. Kouzlo zdejšího podzimu spočívá v neopakovatelné podzimní atmosféře podtržené pohledy na úchvatná horská panoramata, úrodné vinice a jablečné sady. Postačí pár dnů strávených na jihotyrolském čerstvém vzduchu a doplníte si zásobu energie na zimu. Vydejte se do kaštanových hájů a objevte výletní trasy, které zaujmou dospělé i děti.
Poblíž města Merano, ve městečku Lana, najdete proslulou kaštanovou stezku. Užijete si zde procházku kaštanovým hájem, ozvláštněnou stanovišti, na kterých můžete plnit úkoly a dozvědět se mnoho nového. Například o původu kaštanovníků, kaštanovém dřevu, možnostem jeho využití i zpracování. Začátek této zážitkové stezky najdete v městečku Lana na Propst – Wieser Weg. Tady určitě nepřehlédnete postavu ježka v lidské velikosti, který je celý vytvořen z kaštanů. Kolem něj projdete a vydáte se dál po značení kolem usedlosti Weinreichhof. Stezka je lehce schůdná pro dospělé i starší turisty, děti ji zvládnou hravě.
Na hospodářské usedlosti Weireichhof, která patří ke sdružení jihotyrolských farem Roter Hahn můžete strávit nezapomenutelnou dovolenou. Weinreichhof je památkově chráněný statek ze 13. století, který se nachází uprostřed ovocných a kaštanových hájů s nádherným výhledem na lázeňské město Merano a údolí Adige. Rodina Ganterer, se zde věnuje jak zemědělské činnosti, tak péči o své hosty, pro které má připravené ubytování ve čtyřech pohodlných apartmánech.
Plody Kaštanovníků, jedlé kaštany jsou známou pochoutkou. Obvykle se tepelně upravují krátkým opečením na horké plotně, nebo na speciální pánvi přímo nad ohněm. Mohou se však i rozemlít a pak vzniká mouka vhodná k přípravě pečených zákusků. Věděli jste, že jedlé kaštany mají vyšší energetickou hodnotu než například brambory? Oceňované pochoutky připravené z jedlých kaštanů jsou například kaše vhodné ke zvěřině, kaštanové pyré se šlehačkou, kaštanový puding, kaštany obalené v čokoládě a další delikatesy. V jižním Tyrolsku se z jedlých kaštanů s oblibou připravují kaštanové Krapfen a kaštanová polévka.