Již dnes 15. července slavíme Mezinárodní den gumových medvídků. A co víc, je tomu právě 97 let, kdy první želatinový medvídek spatřil světlo světa. A to už si nějakou sladkou oslavu zaslouží, nemyslíte?
Rodinná tradice pokračuje
Za vznikem společnosti Haribo stojí Hans Riegel, který ji založil v roce 1920 v německém Bonnu. První bonbony ve tvaru medvídků spatřily světlo světa v roce 1922. Při jejich tvorbě se nechal Riegel inspirovat živými medvědy, kteří v té době vystupovali na poutích jako atrakce a těšili se veliké popularitě.
Výroba krok za krokem
Podívejte se s námi, jak vznikají gumoví medvídci Haribo na videu.
Na začátku každého gumového ovocného želé stojí kreativní nápad produktového designera. A to je nejdříve ruční práce: každá novinka ze sortimentu výrobků HARIBO se v prvním kroku ručně nakreslí jako skica na papír
Počítač a fréza
Krabičky s pudrem a sádrová razítka
Negativní forma jede na pásu k další výrobní stanici, kde se z trysek vylévá zahřátá tekutá směs ovocného želé do negativních formiček. A v tu chvíli již spatří světlo světa další stovky nových želatinových bonbónů.
„Make-up“, který nelepí
Po relativně dlouhém procesu sušení v sušárnách poté gumové ovocné želé získá ještě povlak ze včelího nebo karnaubského vosku, který jim dodá lesklý vzhled a zabrání jejich vzájemnému slepování.
Nyní jsou želatinové bonbóny připraveny k zabalení, kde se také automaticky zváží a uzavřou do sáčků a poté posílají k zákazníkům do celého světa.
Tanzbar
Bonbony ve tvaru medvídků nesly zprvu název Tanzbar, tančící medvídek, a byly předchůdcem dnes dobře známého Zlatého medvídka. Historie těchto bonbonů je dlouhá a bohatá, stejně jako historie celé společnosti, zajímavostí ale je, že až do dnešních dní je společnost Haribo rodinnou firmou.
Za dlouhých 97 let si Haribo medvídky oblíbily celé generace dětí i dospělých. Dnes se tyto bonbony přidávají do dezertů, zdobí se jimi cup cakes, zmrzlinové poháry i donuty.
Letos byla navíc vůbec poprvé v historii České a Slovenské republiky vyhlášena i kreativní kulinářská soutěž pro rodinné týmy. Zajímá vás? Podívejte se na www.haribomalycukrar.cz, kde najdete nejen detaily soutěže, ale i bohatou kuchařskou inspiraci.
Oslavte Mezinárodní den gumových medvídků stylově a pochutnejte si buď na bonbonech samotných, nebo připravte originální dezert hodný 97. narozenin gumových medvídků a 99. narozenin společnosti Haribo.
Máte i Vy svůj originální a netradiční recept, pošlete nám ho a my vás zato odměníme.