FACESTARNezařazenéDnes mají gumoví medvídci svůj den. Ten Zlatý slaví 97. narozeniny

Dnes mají gumoví medvídci svůj den. Ten Zlatý slaví 97. narozeniny

Již dnes 15. července slavíme Mezinárodní den gumových medvídků. A co víc, je tomu právě 97 let, kdy první želatinový medvídek spatřil světlo světa. A to už si nějakou sladkou oslavu zaslouží, nemyslíte?

Rodinná tradice pokračuje

Za vznikem společnosti Haribo stojí Hans Riegel, který ji založil v roce 1920 v německém Bonnu. První bonbony ve tvaru medvídků spatřily světlo světa v roce 1922. Při jejich tvorbě se nechal Riegel inspirovat živými medvědy, kteří v té době vystupovali na poutích jako atrakce a těšili se veliké popularitě.

Výroba krok za krokem

Podívejte se s námi, jak vznikají gumoví medvídci Haribo na videu.

https://youtu.be/U2BXshZ2ubg

Na začátku každého gumového ovocného želé stojí kreativní nápad produktového designera. A to je nejdříve ruční práce: každá novinka ze sortimentu výrobků HARIBO se v prvním kroku ručně nakreslí jako skica na papír

Počítač a fréza

Ruční nákres se poté naskenuje do počítače a promění se na trojrozměrný přesný vzorový výkres. Údaje z tohoto vzorového výkresu se poté přenesou do high tech frézy, pomocí které se nový tvar gumového ovocného želé

Krabičky s pudrem a sádrová razítka

Na řetězovém dopravníku se dovezou ploché krabičky naplněné až po okraj jemným škrobovým pudrem s uhlazeným povrchem. Do krabiček naplněných formovacím pudrem se poté vtlačí ze shora stovky těchto sádrových razítek. Ve škrobovém prášku zůstanou jejich otisky jako prohlubeň.

Negativní forma jede na pásu k další výrobní stanici, kde se z trysek vylévá zahřátá tekutá směs ovocného želé do negativních formiček. A v tu chvíli již spatří světlo světa další stovky nových želatinových bonbónů.

„Make-up“, který nelepí

Po relativně dlouhém procesu sušení v sušárnách poté gumové ovocné želé získá ještě povlak ze včelího nebo karnaubského vosku, který jim dodá lesklý vzhled a zabrání jejich vzájemnému slepování.

Nyní jsou želatinové bonbóny připraveny k zabalení, kde se také automaticky zváží a uzavřou do sáčků a poté posílají k zákazníkům do celého světa.

Tanzbar

Bonbony ve tvaru medvídků nesly zprvu název Tanzbar, tančící medvídek, a byly předchůdcem dnes dobře známého Zlatého medvídka. Historie těchto bonbonů je dlouhá a bohatá, stejně jako historie celé společnosti, zajímavostí ale je, že až do dnešních dní je společnost Haribo rodinnou firmou.

Za dlouhých 97 let si Haribo medvídky oblíbily celé generace dětí i dospělých. Dnes se tyto bonbony přidávají do dezertů, zdobí se jimi cup cakes, zmrzlinové poháry i donuty.

Letos byla navíc vůbec poprvé v historii České a Slovenské republiky vyhlášena i kreativní kulinářská soutěž pro rodinné týmy. Zajímá vás? Podívejte se na www.haribomalycukrar.cz, kde najdete nejen detaily soutěže, ale i bohatou kuchařskou inspiraci.

Oslavte Mezinárodní den gumových medvídků stylově a pochutnejte si buď na bonbonech samotných, nebo připravte originální dezert hodný 97. narozenin gumových medvídků a 99. narozenin společnosti Haribo.

Máte i Vy svůj originální a netradiční recept, pošlete nám ho a my vás zato odměníme.

Související články