Žvýkačkou proti pálení žáhy. Co dalšího zabírá na překyselení žaludku?

Storyblocks

Přejedla jste se a trápí vás nepříjemný pocit žaludku. Usrkáváte bylinkový čaj a
v duchu se modlíte, ať to přejde. Stejně ale marně dumáte, čím to vlastně je? Pojďme se společně podívat na naše tipy, jak s překyselením bojovat. Některé možná dodržujete a znáte, ale věděla jste, že pálení žáhy může předejít žvýkačka?

Spěte na levé straně

Spěte zásadně na levém boku. Tato pozice zabrání pálení žáhy nebo refluxu jícnu. Žaludeční kyseliny nebudou mít šanci se do jícnu vůbec dostat!

Žvýkat, žvýkat, žvýkat!

Babičky radí: rozžvýkejte to pořádně! Pamatujete? Rada nad zlato. Pokud jídlo pořádně nerozžvýkáte, žaludek bude muset jídlo trávit mnohem déle. Ztěžuje to vstřebávání živin, ale také trávení celkově a může vést k překyselení a dalším problémům. Stačí tedy opravdu rozžvýkat jídlo pořádně, zažívání bude zatíženo mnohem méně a pravděpodobnost překyselení eliminujete na minimum.

TIP: Poslední jídlo si dejte maximálně 2-3 hodiny před spaním. Žaludek tak bude mít dost času jídlo strávit a vám se tak bude příjemně usínat.

Cvičení alespoň 30 minut denně

Cvičení jako univerzální lék na všechno? Dost možná. Nedostatek sportovní aktivity vede
k výraznému usazování tuků v těle. Bohužel, dámy – zejména pak v břišní oblasti. Přemíra tuku v břiše vytlačuje žaludeční kyseliny do jícnu a může vést až k pálení žáhy.

Zkuste cviky na břicho nebo vytáhněte ze sklepa vaše běžecké boty.

TIP: Zkuste cviky na břicho nebo vytáhněte ze sklepa vaše běžecké boty, kila půjdou dolů a vám se uleví i zdravotně.

Pijte hodně vody

Nepodceňujte pitný režim. Jste snad velbloud? Voda pomáhá neutralizovat kyseliny
v žaludku. Odstranění přebytečných kyselin napomáhá zažívacímu systému k lepšímu fungování a udržuje také jeho obranyschopnost.

TIP: Trpíte častými záchvaty překyselení, nebo pálením žáhy? Pijte sklenku vlažné vody po ránu a před spaním. Výrazně vám to pomůže.

Jezte menší porce, ale za to pravidelně

Jíte nárazově, a ještě navíc velké porce, protože nestíháte? Všechno špatně! Hladovění, dlouhé přestávky mezi jídly a velké porce můžou způsobit překyselení žaludku. Plný žaludek znamená větší pravděpodobnost toho, že se žaludeční šťávy dostanou až do jícnu,
a způsobí refluxní onemocnění – pocit diskomfortu, potíže se zažíváním a křeče.

Dopřávejte si menší porce v pravidelných intervalech.

TIP: Dopřávejte si menší porce v pravidelných intervalech. Zabráníte pálení žáhy. Stejná poučka vám bude nápomocná i při honbě za štíhlou linií. Hladovění tedy ne!

Čas na sluníčku pomáhá

Ano, opravdu, pobyt venku má pozitivní vliv na naše zažívání. Sluneční paprsky pomáhají produkovat vitamin D, který následně ovlivňuje výrobu zhruba dalších 200 antimikrobiálních látek působících pozitivně při poruchách žaludku a v léčbě pálení žáhy. Sluníčko si tedy dopřávejte plnými doušky.

Žvýkačky povoleny

Snad ten nejjednodušší tip – žvýkejte! Zažívací procesy totiž začínají právě v puse. Žvýkačka stimuluje pohyb slin, což napomáhá k udržení neutrálního pH a nízké hladinu kyselin v těle.

TIP: Žvýkejte po každém jídle po dobu deseti minut, získáte svěží dech a zabráníte překyselení.

Vyhněte se nošení úzkých kalhot

Pamatujete, jak jste se naposledy soukala do loňských o číslo menších skinny džín? Úzké oblečení tlačí na váš žaludek a brání v jeho řádné činnosti. Buď do nich zhubněte, nebo noste o číslo větší kalhoty. Po jídle se vám bude pohodlně dýchat.

Přestaňte kouřit

Ano, i kouření může způsobit pálení žáhy. Nikotin obsažený v cigaretách oslabuje srdeční chlopně, které brání žaludečním kyselinám, aby se dostaly do jícnu a zažívacího traktu, což může způsobit reflux jícnu a pálení žáhy. O důvod navíc, proč přestat.