FACESTARReceptyZPESTŘETE SI VELIKONOČNÍ TABULI SVÁTEČNÍM VĚNCEM, NA KTERÉM SI PAK POCHUTNÁTE!

ZPESTŘETE SI VELIKONOČNÍ TABULI SVÁTEČNÍM VĚNCEM, NA KTERÉM SI PAK POCHUTNÁTE!

Velikonoční kringel

Velikonoční kringel

Tento oblíbený věnec pochází z Estonska a kromě toho, že je velmi chutný, je také efektní na pohled. S kringelem se rozhodně blýsknete!

Ingredience:

180 ml vlažného mléka
1 a 1/2 lžíce moučkového cukru
22 g čerstvého droždí nebo 1 a 1/2 sáčku sušeného
450 g hladké mouky
1 a 1/4 lžičky mleté skořice
1 a 1/4 lžičky mletého nového koření
45 g rozehřátého másla
2 žloutky

Náplň:

75 g změklého másla
6 lžic moučkového cukru
4 a 1/2 lžičky skořice
3/4 šálku rozinek nebo směsi sušeného či kandovaného ovoce

Postup přípravy:

Vlažné mléko smícháme s cukrem a droždím v malé misce a necháme vzejít kvásek. Ve velké misce promícháme mouku s kořením, rozehřátým máslem a žloutky. Přidáme kvásek a vypracujeme těsto. Pokud je příliš suché, přidáme trochu vlažného mléka. Těsto hněteme, až se přestane lepit, pak je vložíme do vymazané misky a necháme kynout asi 1 hodinu.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Rozinky zalijeme vroucí vodou a necháme 15 minut namočené, pak je slijeme.

Vykynuté těsto na pomoučeném vále rozválíme na obdélníkový plát, silný asi 0,5 cm. Změklé máslo smícháme se skořicí a cukrem a plát jím potřeme, pak jej posypeme rozinkami. a jemně je zatlačíme do náplně. Plát těsta srolujeme jako roládu a pak ji podélně rozřízneme na dvě poloviny.

and

andmerci-mama.com

Na jednom konci je spojíme a přetáčíme přes sebe tak, aby řez byl vždy na vrchu. Pak z „pletence“ vytvoříme věnec a konce spojíme. Přeneseme jej na plech vyložený pečicím papírem, a potřeme zbývajícím máslem se skořicí a cukrem. Pečme asi 30 minut, až na povrchu zezlátne. Kringel je nejlepší podávat ještě teplý.

Čokoládový věnec s mandlemi

Ingredience:

4 šálky hladké mouky
1/2 šálku rozinek
1/4 šálku moučkového cukru
14 g sušeného droždí
2 lžíce kakaa
300 ml vlažného plnotučného mléka
2 vejce, lehce rozšlehaná
1/4 šálku pokrájené čokolády
1 žloutek, lehce rozšlehaný
2 lžíce mandlí pokrájených na plátky

Postup přípravy

Smícháme mouku, rozinky, cukr, droždí a kakao. Přidáme vlažné mléko a vejce a vypracujeme měkké těsto. Těsto přeneseme na pomoučený vál, posypeme je pokrájenou čokoládou a hněteme, až je hladké a elastické. Vložíme je do vymazané misky a necháme asi 1 hodinu kynout.

Plech vyložíme pečicím papírem, těsto znovu prohněteme a rozdělíme na 3 stejně velké kusy. Z každého rukama vytvořím váleček dlouhý asi 50 cm a válečky zapleteme jako cop, který stočíme dov věnce, konce spojíme. Věnec přeneseme na plech a necháme ještě asi 1 hodinu kynout.

Troubu předehřejeme na 180 °C, věnec potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme mandlemi. Peče, až poklepání zní jako dutý.

andrecipes.coles.com.au

Voňavý velikonoční věnec

Ingredience:

250 g hladké mouky
130 ml vlažného mléka
4 g sušeného droždí
40 g rozehřátého másla
1 žloutek
1 špetka soli
1 lžička vanilkového cukru
2 lusky kardamomu (semínka roztlučená v moždíři)
Kůra z 1 citronu
1 lžíce jemně posekaných pistácií
2 lžíce jemně posekaných lískových oříšků
1 lžíce hnědého cukru

Na polevu:

1 lžíce medu
1 lžíce rumu
1 lžíce hrubě posekaných pistácií

Postup přípravy:

V misce smícháme rozehřáté máslo, cukr, žloutek, sůl, vanilkový cukr, kardamom a citronovou kůru. Přidáme mouku, droždí a mléko a vypracujeme hladké těsto. Hněteme je asi 10 minut. Necháme je kynout asi 1 hodinu.

Jemně posekané ořechy promícháme s hnědým cukrem. Po 30 minutách těsto rozdělíme na dvě stejné části a do jedné z nich zapracujeme směs ořechů a cukru. Na pomoučeném vále z každé části těsta vytvoříme váleček dlouhý asi 40 cm a válečky stočíme jako provázek. Pak z něj vytvoříme věnec a konce spojíme. Věnec položíme na plech vyložený pečicím papírem a přikryjeme čistou utěrkou. Troubu předehřejeme na 180 °C a věnec pečeme 30 minut. Med rozehřejeme a přidáme rum. Upečený věnec touto směsí potřeme a posypeme jej hrubě posekanými pistáciemi.

and

andthebreadshebakes.com

Velikonoční věnec s barevnými vajíčky  

Ingredience:
 
Na těsto:
1 balení Buchet Dr.Oetker
260 ml vlažné vody
120 ml oleje (12 polévkových lžic)
1 vejce
1 zarovnaná lžička Rumového aroma Dr.Oetker
1 vejce na potření
     
Na ozdobení:
4 kusy vajec uvařených natvrdo a obarvených
2 zarovnané lžíce moučkového cukru
    
Příprava:

1. Na přípravu těsta smícháme směs na buchty s přibaleným droždím. Přidáme vodu, olej, vejce, rumové aroma a vše důkladně ručně vypracujeme v hladké těsto tak, aby se nelepilo na stěny nádoby. Těsto zaprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 45 až 60 minut vykynout.

2. Vykynuté těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na pět stejných dílů. Ze čtyř vyválíme válečky o délce 40 cm. Upleteme cop a stočíme do věnce, na konci dobře spojíme. Položíme na vymazaný plech. Zbývající pátý díl rozdělíme na čtyři stejné kousky, z každého vyválíme váleček o délce 20 cm, položíme na věnec a vytvoříme „hnízda“ pro umístění vajec. Ponecháme na teplém místě ještě 20 minut kynout. Potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Elektrická trouba: 180 °C           
Horkovzdušná trouba: 160 °C          
Plynová trouba: stupeň 3
Doba pečení: asi 40 minut
   
3. Po vychladnutí věnec pocukrujeme a do „hnízd“ vložíme obarvená vajíčka.

and

Velikonoční věnečky na vajíčka

Doba přípravy: asi 30 minut
Počet kusů: 9-10

Ingredience:

Na těsto:
450 g hladké mouky
1 balíček Droždí Dr.Oetker
60 g cukru
1 balíček Vanilkového cukru Dr.Oetker
špetka soli
1 vejce
1 bílek
50 g rozpuštěného másla nebo margarínu
100 ml vlažného mléka
125 ml smetany ke šlehání

Na potření:
1 žloutek

Příprava:

1. Na přípravu těsta promícháme v míse všechny sypké přísady. Přidáme ostatní suroviny a vařečkou ručně vypracujeme vláčné těsto, které necháme zakryté na teplém místě odpočinout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
2. Těsto vyklopíme na pomoučený vál, krátce prohněteme a nakrájíme na 18 až 20 kousků. Každý kousek vyválíme na váleček asi 25 cm dlouhý. Vždy dva válečky spleteme dohromady, konce zmáčkneme k sobě a vytvoříme věneček. Věnečky klademe na plechy vyložené papírem na pečení. Před pečením necháme na teplém místě ještě 15 minut kynout. Potřeme rozšlehaným žloutkem a pečeme v předehřáté troubě.

Elektrická trouba: 200 °C
Horkovzdušná trouba: 180 °C
Plynová trouba: stupeň 4

Doba pečení: asi 25 minut

3. Po vychladnutí vložíme do středu věnečků uvařená malovaná vejce.

and

TIP: Těsto můžeme vylepšit přidáním špetky badyánu.

Související články