Oproti dřívějším dobám, kdy se maso opravdu pouze udilo kouřem, ať už horkým, nebo studeným, je dnešní způsob výroby uzenin mnohem zdravější. Spalováním v klasické domácí udírně totiž vzniká řada škodlivých látek, které se do masa dostávají. Díky moderním technologiím však můžeme tyto nezdravé látky minimalizovat.
Oproti dřívějším dobám, kdy se maso opravdu pouze udilo kouřem, ať už horkým, nebo studeným, je dnešní způsob výroby uzenin mnohem zdravější. Spalováním v klasické domácí udírně totiž vzniká řada škodlivých látek, které se do masa dostávají. Díky moderním technologiím však můžeme tyto nezdravé látky minimalizovat.
Jak se vyrábějí uzeniny
Dnes masné výrobky přijdou do styku s kouřem jen na velmi krátkou dobu. Kouř se již nepoužívá k tepelné úpravě – k té se používá vaření. Kouř dodává uzeninám především vůni. Ve výrobnách uzenin je dnes možné podmínky nastavit tak, aby množství nežádoucích látek bylo skutečně zanedbatelné.
Kromě vaření a uzení se masné výrobky, známé jako uzeniny, upravují dalšími způsoby. Jedním z nich je mělnění – do salámů, klobás, párků, špekáčků a podobných lahůdek se maso rozemele a směs se promíchá se solí a kořením.
Na trhu se můžeme setkat také s luxusními sušenými uzeninami. Maso se buď před sušením tepelně upravuje, a pak se suší několik týdnů, nebo se suší maso syrové a proces sušeníprobíhá několik let. Sušením se maso chrání před mikroorganismy a také získává jedinečnou chuť, pro kterou je zvláště ceněno. Sušením se upravují především některé druhy šunek.
and
Jak poznat kvalitní uzeniny
Na první pohled vypadají všechny uzeniny stejně. Jak tedy poznáme, zda se jedná o poctivý výrobek? K poznávání kvality mimo jiné slouží ocenění, jako je Klasa či Zlatý klas. Tato ocenění můžeme najít například u výrobků české značky SCHNEIDER. Díky těmto oceněním víme, že si nekupujeme žádné náhražky, ale poctivé výrobky z masa. Najdeme u nich i garanci, že jde o český výrobek.
Pokud si chceme i letos o Vánocích pochutnat na dobré šunce, klobáskách a dalších uzeninách, určitě bychom se měli nakvalitu zaměřit. Dobrá zpráva je, že výrobci kvalitních uzenin, jako je právě značka SCHNEIDER, se snaží své výrobky neustále inovovat a jejich kvalitu zlepšovat. Také nabízí řadu uzených výrobků určených dětem (s názvem Kids a Junior) a řadu Fitness, kterou jistě ocení vyznavači zdravého životního stylu.