Čerstvé pečivo je jednou ze základních položek v každodenním nákupním seznamu většiny rodin. Jeho výběru proto věnují dostatečnou pozornost. „Zákazníci mají rádi široký výběr pečiva, a to i u chleba. Proto se snažíme tuto nabídku stále rozšiřovat. Na prodejních pultech jsou tak k dostání i chleby od menších pekáren, k jejichž produktům se mnozí zákazníci z větších měst běžně nedostanou,“ uvádí Pavla Lubasová, manažerka nákupu pečiva společnosti Tesco a dodává. „Velmi pozitivní ohlas jsme od zákazníků v poslední době zaznamenali například při zahájení prodeje oblíbeného Držkovského chleba, který je běžně k dostání přímo v pekárně na severu Čech.“ Chloubou Semilské pekárny jsou kvasové chleby. Spolumajitel pekárny pan Hálek považuje právě tyto chleby. „Kváskové chleby mají výtečnou chuť, kterou dosáhneme třístupňovým vedením kvasu. Třístupňové vedení dnes využívá jen pár menších pekáren, jsem proto opravdu velmi hrdý, že i naše pekárna patří mezi ně. Tradiční postupy výroby, které vyžadují dostatek času, energie a trpělivosti, jsou na výsledné chuti vždy znát. Za vynaloženou práci se vám ale zákazníci vždy odmění, a to svou spokojeností,“ doplňuje pan Hálek. Mezi další vyhlášené produkty Semilské pekárny patří také Semilský řemeslný chléb, celá řada Držkovských řemeslných výrobků a v neposlední řadě také široký sortiment lahůdek. Pýchou společnosti je rodinná výrobna v Lomnici nad Popelkou, jež produkuje cukrářský sortiment.
Čerstvé pečivo je jednou ze základních položek v každodenním nákupním seznamu většiny rodin. Jeho výběru proto věnují dostatečnou pozornost. „Zákazníci mají rádi široký výběr pečiva, a to i u chleba. Proto se snažíme tuto nabídku stále rozšiřovat. Na prodejních pultech jsou tak k dostání i chleby od menších pekáren, k jejichž produktům se mnozí zákazníci z větších měst běžně nedostanou,“ uvádí Pavla Lubasová, manažerka nákupu pečiva společnosti Tesco a dodává. „Velmi pozitivní ohlas jsme od zákazníků v poslední době zaznamenali například při zahájení prodeje oblíbeného Držkovského chleba, který je běžně k dostání přímo v pekárně na severu Čech.“ Chloubou Semilské pekárny jsou kvasové chleby. Spolumajitel pekárny pan Hálek považuje právě tyto chleby. „Kváskové chleby mají výtečnou chuť, kterou dosáhneme třístupňovým vedením kvasu. Třístupňové vedení dnes využívá jen pár menších pekáren, jsem proto opravdu velmi hrdý, že i naše pekárna patří mezi ně. Tradiční postupy výroby, které vyžadují dostatek času, energie a trpělivosti, jsou na výsledné chuti vždy znát. Za vynaloženou práci se vám ale zákazníci vždy odmění, a to svou spokojeností,“ doplňuje pan Hálek. Mezi další vyhlášené produkty Semilské pekárny patří také Semilský řemeslný chléb, celá řada Držkovských řemeslných výrobků a v neposlední řadě také široký sortiment lahůdek. Pýchou společnosti je rodinná výrobna v Lomnici nad Popelkou, jež produkuje cukrářský sortiment.
and
O oblibě českých pekárenských výrobků v síti Tesco svědčí i čísla prodejů. Jen za poslední dva týdny se prodalo přes čtyři sta kusů pečiva od malých regionálních pekáren. Nesmíme také zapomínat na čerstvost. Tomu samozřejmě musí odpovídat podmínky jeho skladování a doplňování. Závoz pečiva do obchodů Tesco probíhá okolo sedmé hodiny ranní, kdy se ihned umístí do regálů. Zbývající pečivo je pak bezpečně uskladněno v suchém prostředí v zázemí obchodu a doplňuje se průběžně. S čerstvostí je úzce spjato i to, jak se pečivo skladuje doma. „Mnoho zákazníků pečivo uchovává v igelitových sáčcích, což vůbec není vhodné. Ideální je pečivo zabalit do čisté utěrky a uložit do chlebovky. Též se nedoporučuje skladování pečiva v chladničce, protože rychleji stárne,“ uzavírá Pavla Lubasová.
Jak tedy správně vybrat pečivo a které je v Čechách nejvíce oblíbené? Zeptali jsme se nákupčí kategorie pečiva Tesco Martiny Krajňákové.
Jaké je základní dělení pečiva? Podle čeho jsou kategorie děleny?
Mezi základní používanou ingredienci patří mouka, kterou rozdělujeme na pšeničnou a žitnou. Pečivo pak dělíme podle použité mouky na 7 druhů, např. pšeničné, žitné, celozrnné atd. Pšenično žitné a žitno pšeničné jsou především chleby, které se mezi sebou liší poměrem přidané mouky. Celozrnné pečivo je pečivo obsahující min. 80% celozrnné mouky. Celozrnnou moukou může být mouka pšeničná i žitná, tady hraje velkou roli způsob zpracování zrna. Vícezrnné pečivo obsahuje kromě pšeničné nebo žitné mouky tzv. mlýnské výrobky z dalších obilovin, luštěnin nebo olejnin. Pečivo, které se vyrábí z nejrůznějších surovin, např. pečivo sójové, luštěninové, bramborové či vločkové je označováno jako pečivo speciální. Dále se pečivo dělí na běžné a jemné. Běžné pečivo je charakterizováno dle obsahu cukru a tuku, to je méně než 5% cukru a méně než 8,2% tuku. Mezi běžné pečivo patří klasický rohlík a houska, ale i kaiserky a bagety. Pokud je obsah tuku a cukru vyšší, jedná se o pečivo jemné, to je například vánočka nebo koláče.
Na co bychom se měli při výběru pečiva zaměřit?
Při výběru pečiva vybírejme našimi smysly, tedy zrakem a čichem. Pečivo by mělo být vypečené a voňavé. Okem bychom měli sledovat, zda je pečivo dozlatova upečené a pokud k němu přičichneme, má hezky vonět. Samozřejmě nejvíce poznáme z chuti. Například u chleba bychom měli v ústech cítit lahodnou, typicky navinulou chuť.
Jak udržet pečivo dlouho čerstvé?
Spousta lidí uchovává pečivo v igelitových sáčcích, to je ale špatně. Nejlepší je zabalit pečivo do čisté utěrky a uložit do chlebovky. Vyvarujte se skladování pečiva v chladničce, protože v chladu rychleji stárne.
Které pečivo je v Čechách nejoblíbenější?
Naši zákazníci nejčastěji nakupují klasické rohlíky a chléb. Trendem posledních let jsou kaiserky, a to jak obyčejné, tak cereální.
and