FACESTARReceptyVÝZVA: CELIAKIE, VAŘENÍ, TOHLE VŠECHNO ZNÁTE? PŘIDEJTE SE K NÁM DO...

VÝZVA: CELIAKIE, VAŘENÍ, TOHLE VŠECHNO ZNÁTE? PŘIDEJTE SE K NÁM DO TÝMU FACESTAR!

 

 

Všechny zaslané recepty uvidíte denně na facestar v rubrice foodblog, na facebook profilu a nově i ve speciálech. Navíc si je můžete umístit k sobě na webové stránky. Jedině tak dáte vědět o svém životě všem čtenářům facestar, u nás můžete přidávat fotografie (maximální velikost 1MB) příspěvky jak se ti líbí, tipy pro ostatní vše co vás baví. Facestar je pro všechny a Ty máš u nás dveře otevřené. Tak naco ještě čekáte? Těšíme se na spolupráci s vašimi příspěvky na petr@facestar.cz.

Jakýkoliv nevhodný nebo urážlivý obsah bude automaticky smazán redakcí facestar.

Ukázka receptu naší blogerky Petry umístěný na facestar zde

 

VEČEŘE PRO KAŽDOU PŘÍLEŽITOST? ZKUSTE TYHLE LASAGNE, JSOU RYCHLÉ, BÁJEČNÉ A BEZLEPKOVÉ!

Další z výtečných jídel, se kterým jsem se musela v rámci bezlepkové diety rozloučit, byly lasagne. Naštěstí již doba postoupila a k dostání jsou i těstoviny právě pro přípravu této dobroty. Recept je poměrně jednoduchý a určitě se povede i začátečníkům, kteří se s bezlepkovou dietou teprve sžívají.

Doba přípravy a pečení cca 1h.

Připravíme si pro 2-4 osoby:
1x balení bezlepkové Lasagne Schär
250- 500gr. mletého masa (doporučuji mleté hovězí z krku)
1-2 cibule
1 větší mrkev
Kvalitní rajčatový protlak (kontrolujte, zda není lepkově zahuštěn)
Parmezán
Olivový olej
Pepř
Chilli
Sůl

and and

Na Bešamel si připravíme:
Cca ¼ másla
2- 3 lžíce olivového oleje
Polotučné mléko
1-3 lžíce bezlepkové mouky Mix Schär
Koření sedmi pepřů
Sůl
Sýr Eidam/ Gouda

Postup:
Nejprve si připravíme masovou směs na způsob bolognské omáčky. Na pánvičce orestujeme na oleji cibulku. Pokud připravujeme lasagne pro 2 osoby, stačí pouze jedna cibule. Přidáme 250gr. mletého masa (500gr. pro 4 osoby), zalijeme pár dcl vody, posypeme pepřem a chilli kořením (podle chuti) a necháme na mírném plameni podusit přibližně 10-15 minut. Na závěr přidáme kvalitní rajčatový protlak a nastrouhanou mrkev. V případě, že vám chuť mrkve v masové směsi nechutná, můžeme ji klidně vynechat. Takto připravenou masovou směs necháme pod pokličkou na nejnižším ohni pouze přihřívat.

and andand

 Na druhé pánvičce si připravíme bešamelovou omáčku. Necháme roztopit na mírném ohni máslo a přidáme 2-3 lžíce olivového oleje, mírně osolíme a opepříme kousky celého pepře. Přidáme 1-3 lžíce mouky (pro 2 os. Stačí 1,5 lžíce mouky) a za stálého míchání přiléváme polotučné mléko, až se nám vytvoří hustější omáčka. Pokud se vám vytvoří hrudky, rozšlehejte je důkladně metličkou. Do hotové směsi ještě za horka přidávám rozstrouhaný tvrdý sýr či parmezán (záleží na vaší chuti). Hotovou omáčku necháme opět pouze přihřívat na nejnižší teplotě, aby nám neztuhla.

and

and and

and

Mezitím se nám již vaří voda v hrnci na bezlepkové lasagne. Doporučuji vodu osolit a přidat pár lžic oleje. Do hrnce vkládáme těstovinové plátky. Pokud máte menší hrnec, doporučuji vkládat po dvou plátcích, aby se vám k sobě neslepily. Pro 2 osoby vám bude stačit poloviční počet plátů z jednoho balení bezlepkových lasagni Schär. Těstoviny se nechají cca 4 min. vařit. Těstoviny poté vyndejte a jednotlivě položte na plátěnou utěrku, než je budeme pokládat do zapékací mísy.

and

and and

Nyní nám již zbývá poskládat lasagne do zapékací misky, kterou mírně potřeme máslem. Naspod mísy rozetřeme trochu bešamelu a pokládáme první vrstvu těstovinových plátků. Na ně přidáme masovou bolognskou směs a opět potřeme bešamelem. Můžeme i zasypat trochou nastrouhaného sýru. Opět přikládáme další těstovinové pláty. A opakujeme stejný postup s masovou směsí a bešamelem. Zde již záleží na počtu osob, pro které lasagne připravujete a také na velikosti vaší zapékací misky. Moje mísa je na lasagne pro 2 osoby a vešly se mi akorát tři vrstvy. Na vrch lasagni si ponecháme ještě jednu porci masové směsi, bešamelu a vše zasypeme nastrouhaným sýrem či parmezánem. Lasagne necháme péct při 180 stupních v předem rozehřáté troubě po dobu přibližně 35 minut. Lasagne porcujeme přímo v zapékací misce. Neděste se, pokud se vám nepodaří servírovat dokonale úhledné porce. U lasagni je hlavní jejich chuť a ta je naprosto dokonalá!

and

and

and

and

S chutí do vaření a dobrou chuť vám přeje Petra.

 

Související články