FACESTARMóda a krásaVELKÝ REDAKČNÍ TEST GRILŮ NA BALKON I DO PŘÍRODY: STAŇTE SE PÁNEM...

VELKÝ REDAKČNÍ TEST GRILŮ NA BALKON I DO PŘÍRODY: STAŇTE SE PÁNEM OHNĚ

 

 

Jednoznačně nadšení! Všichni milujeme grilování, proto se nápad testu v přírodě rychle ujal a vyrazili jsme. Každý přinesl, na co měl chuť – nakládané masíčko, ryby, zeleninu, pečivo… Šéfredaktor Petr pak přišel vybaven tím nejdůležitějším – přenosným grilem. A vsadil na jistotu – vyhlášenou značku Weber. K tomuto účelu jsme použily přenosný plynový model Q1200. A šlo to jako po másle.

Grilování bez práce

and

Gril měl všechny vlastnosti plynového grilu, včetně velkorysé grilovací plochy, ale v přenosné formě. Poklop a grilovací plášť měl z odolné hliníkové litiny, která se posléze lehce čistila. Rám byl z nylonu a skelných vláken, takže lehký a přesto stabilní. Potěšil nás porcelánem smaltovaný litinový grilovací rošt s integrovanými aroma kolejnicemi, které chrání hořáky před odkapávajícím tukem a s tím i pokrm před připálením.

Stačilo stisknout jedno tlačítko a šlo se na věc. Gril je totiž vybaven piezo zapalováním (po stisknutí tlačítka naskočí elektrická jiskra, která zapálí plyn). Teplotu jsme kontrolovali nastavitelným regulátorem. Příprava jídla byla zkrátka hračka a zábava.

Naše menu: 

• pečené brambory na rozmarýnu (zabalené v alobalu)

• šťavnatá kuřecí prsíčka na tymiánu

• pestrobarevný krůtí špíz

• lososový špíz s cherry rajčátky a limetkou

• grilovaná zelenina

 

Z předešlých akcí už jsme měli zkušenost i s jinými grily, proto pro vás máme zajímavé tipy a odpovědi na palčivé otázky, které jsme díky tomuto testu získali:

Plynový, elektrický, nebo na dřevěné uhlí?

Toto rozhodnutí závisí zcela na vašich preferencích a také na tom, kde máte v plánu grilovat. S kvalitním zařízením, které je schopno dostatečně vysokého žáru, si pochutnáte vždycky. Pokud ale chcete mít jídlo na talíři rychle, pohodlně, ale zároveň chcete být s grilem mobilní, pak určitě vybírejte mezi grily plynovými. Potřebného žáru s plynem dosáhnete za pouhých deset až patnáct minut a teplotu lze nastavit i regulovat.

Navíc údržba plynového grilu je velice snadná – stačí jen vykartáčovat rošt a vyčistit misku na zachytávání odkapávajícího tuku. Podobné je to s grily na elektřinu. Ty ale vybírejte jen, pokud máte v dosahu místa, kde grilujete, zásuvku. Ideální jsou na terasy, balkony či předzahrádky. Pro mnoho lidí je ale pravým prožitkem pouze pokud si na grilu sami rozdělají a udržují oheň.

K čemu je u grilu dobrý poklop?

and

Ať už grilujete na dřevěném uhlí, briketách, plynu, či elektřině, poklop je vždy důležitý. Snižuje totiž přísun kyslíku a zamezuje tak vzniku plamenů. Navíc zaručuje, že se grilovaný pokrm stejnoměrně připravuje shora i zespodu. Poklop v podstatě vytváří efekt horkovzdušné trouby. Bez něj se rošt ochlazuje a suroviny pak musí zůstávat na grilu déle a tím se vysušují. Poklop navíc zadržuje typické kouřové aroma, které na grilovaném jídle všichni milujeme.

Co to je přímé a nepřímé grilování?

Zvolíme-li při grilování přímý žár, znamená to, že žhavé palivo jsme nashromáždili přímo pod grilovaný pokrm (v případě plynového grilu stačí zapnout odpovídající hořáky). U nepřímého žáru je pokrm nad zónou, kde palivo není – to je naopak nashromážděno na straně, či při okrajích roštu. Přímý žár se nejlépe hodí ke grilování menších, křehkých kousků, které pečeme zprudka a rychle. Například na steaky, kuřecí prsa, filety z ryb či krájenou zeleninu. Nepřímý žár volíme pro přípravu větších kusů masa, které je třeba péct pomalu – jako je pečeně, celá kuřata, žebírka. Gril se tak chová jako horkovzdušná trouba a je v něm možno tímto způsobem péct prakticky i všechny druhy pečiva. 

Jak udit na grilu?

Máte rádi uzené maso? Uzení patří vedle grilování k nejstarším a nejzákladnějším způsobům přípravy jídla. Je to požitek s neuvěřitelným spektrem možností. A není třeba stavět si na zahradě zděnou udírnu. S kotlovými grily Weber není uzení horkým kouřem nic složitého. Dopřát si specifickou lahodnou chuť masa můžete s grily na dřevěné uhlí i na plyn.

V prvním případě stačí rozžhavit brikety a umístit je na stranu palivového roštu. Na druhou část roštu položit aluminiovou grilovací misku s vodou, a až se voda ohřeje, a brikety trochu dohoří, posypat je vlhkými dřevěnými lupínky (například Fire Spice Chips), nebo jinými kousky dřeva. Maso se poté umístí na grilovací rošt nad misku s vodou, uzavře se poklop a kouzlo uzení začíná. Výšku teploty lze regulovat množstvím uhlí a přísunem vzduchu.

S plynovými grily je postup ještě jednodušší. Jsou totiž zpravidla vybaveny kovovým dílem na uzení, kam se přímo vloží vlhké dřevěné lupínky, a zapne se odpovídající hořák.

Grilování na balkoně

and

Používáte váš malý balkon tak maximálně na uskladnění štaflí, basy od piva, nebo nepoužívaných květináčů? Chyba! I mini balkon vám může posloužit k příjemné grilovačce s přáteli. Stačí jen pořídit vhodný gril, který nezabere moc místa a který neprodukuje kouř z dřevěného uhlí. O tom, zda váš steak bude chutnat skvěle, totiž nerozhoduje, máte-li gril velký nebo malý, na dřevěné uhlí či elektřinu, ale žár, kterého je vaše grilovací zařízení schopno.

Designové grily Weber řady Q jsou malé, skladné a přitom dostatečně výkonné. Stačí jim málo místa a hodí se tak na každý balkon, terasu, nebo předzahrádku městského bytu. Řada obsahuje grily na elektřinu i na plyn, takže nemusíte řešit zásobu briket, nebo kam s popelem. Stačí zastrčit do zásuvky, popřípadě připojit plynovou bombu, nastavit požadovanou teplotu, chvilku počkat a příprava vašeho oblíbeného jídla může začít. Jediný problém, který pak možná nastane, bude ten, že vůně grilovaného masa přiláká sousedy. Při nákupu surovin tedy raději počítejte s několika porcemi navíc.

Související články