FACESTARReceptyVELIKONOCE BEZ BERÁNKA JSOU JAKO VÁNOCE BEZ STROMEČKU! S NÁMI SI UPEČETE...

VELIKONOCE BEZ BERÁNKA JSOU JAKO VÁNOCE BEZ STROMEČKU! S NÁMI SI UPEČETE TOHO NEJLEPŠÍHO!

1. Vymazání formy

1. Vymazání formy

Když už máte vybraný vhodný recept, je důležité zaměřit se na formu. Ať už máte formu keramickou, plechovou, a to i s nepřilnavým povrchem, nebo silikonovou, před pečením bude vždy třeba ji vymazat. Beránek má složitý tvar a snadno by se mohlo stát, že by se některý kousek k formě připekl a nebylo by možné beránka z formy vyjmout neporušeného.

Na vymazání můžete použít margarín, olej ve spreji nebo klasický tekutý olej. Nezapomeňte dobře rozetřít mašlovačkou.

2. Vysypání formy

Formu na beránka nestačí vymazat, je třeba ji také vysypat moukou. Jakýkoli jiný nekomplikovaný moučník vyklopíte snadno i z nevysypané formy, ale beránka ne. Nepokoušejte osud a vysypte i nepřilnavou či silikonovou formu. Jistota je jistota.

3. Formu naplňte rovnoměrně

Těsto vlijte do formy a rozetřete je dobře až do konečků beránkových uší. Jinak se do nich těsto pravděpodobně nedostane a beránek by skončil bez uší.

4. Před pečním přidejte podpěru

Když se hlava oddělí od těla, není jednoduché to opravit. Zpravidla na to budete potřebovat obrovské množství lepivého krému a párátek a bude to velmi titěrná práce. Proto tomu zamezte ještě před pečením tak, že beránka vzadu podepřete. Každé ucho podepřete párátkem nebo kouskem špejle a krk silnějším dřívkem.

Podpěry lehce zatlačte do těsta a přikryjte těstem tak, aby nebyly vidět ani po upečení.

andmidcenturymenu.com

5. Dvoudílnou formu svažte provázkem

Beránek bude krásně celistvý, když k sobě oba díly formy přivážete provázkem. Těsto během pečení „vyskočí“ a naplní oba díly. Kdyby nebyly k sobě přivázané, těsto vyteče ven mezerami. Toto platí především pro plechové formy, keramické jsou těžší a svazovat se nemusí.

6. Beránka vyklopte, až když zcela vychladne

Jestliže chcete beránka vyjmout z formy nepoškozeného, odolejte pokušení vyklopit ho dříve, než úplně vychladne, jinak vám praskne a vaše práce přijde nazmar. Nejprve sejměte zadní část. Okraje z přední části nejprve uvolněte nožem (těsto obsahuje cukr, který se k okrajům může přilepit). Kolem uší si počínejte zvláště opatrně, mohou být celá přichycená k formě.

andmidcenturymenu.com

Následují slíbené recepty. Na závěr můžete zkusit (poslední recept) beránka bez formy, který se peče pouze na plechu.

Velikonoční beránek s pudingem

Doba přípravy: 15 minut

Přísady:

Na těsto:
3 vejce
150 g moučkového cukru
1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
5 PL rostlinného oleje
5 PL horké vody
150 g polohrubé mouky
1 zarovnaná kávová lžička Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker
1 balíček Pudingu s vanilkovou příchutí Dr.Oetker
1 vrchovatá kávová lžička strouhané citrónové kůry z chemicky neošetřeného citrónu
10 kapek Citrónového aroma Dr.Oetker               
Špetka soli
  
Na ozdobu:
Rozinky na očička
1 balíček Vanilkového cukru Dr.Oetker

Ještě potřebujeme:
Formu na beránka
 
Příprava:

1. Na přípravu těsta utřeme žloutky s cukrem a vanilínovým cukrem, přidáme olej a horkou vodu. Elektrickým ručním šlehačem vyšleháme do pěny. Mouku smícháme s práškem do pečiva, pudingem a citrónovou kůrou. Přidáme do žloutkové pěny. Do bílků přidáme citrónové aroma a špetku soli. Elektrickým ručním šlehačem ušleháme tuhý sníh, který vmícháme do těsta. Všechno jemně, ale důkladně promícháme.

2. Těsto nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané spodní části formy. Přiklopíme vrchní částí. Pečeme v předehřáté troubě.

Elektrická trouba: 180°C        
Horkovzdušná trouba: 160 °C       
Plynová trouba: stupeň 3-4

Doba pečení: asi 40 minut

3. Po upečení necháme beránka vychladnout ve formě. Poté vyklopíme, rozinky přitlačíme jako očička a hotového beránka pocukrujeme.

Čokoládový velikonoční beránek

Doba přípravy: asi 20 minut
Doba pečení: asi 50 minut

and
 
Přísady:
 
Na těsto:
125 g změklého másla nebo margarínu
130 g cukru
1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
2 vejce
130 g hladké mouky
Špetka soli
½ kávové lžičky Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker
50 g nastrouhané mléčné čokolády
50 g nasekaných lískových oříšků
     
Na ozdobení:
1 balíček Polevy tmavé Dr.Oetker
50 g nasekaných lískových oříšků
1 balení Tubiček na zdobení Dr.Oetker

Ještě potřebujeme:
Formu na beránka
Mašli
    
Příprava:

1. Na přípravu těsta vyšleháme elektrickým ručním šlehačem na středním stupni máslo nebo margarín, cukr a vanilínový cukr do pěny. Postupně zašleháme vejce. Mouku, sůl, kypřicí prášek, čokoládu, oříšky smícháme a zlehka zapracujeme do vaječné směsi.

2. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy, vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Elektrická trouba: 170 °C           
Horkovzdušná trouba: 150 °C          
Plynová trouba: stupeň 3

Doba pečení: asi 50 minut

3. Po upečení necháme mírně zchladnout, vyklopíme z formy a polijeme polevou připravenou podle návodu na obale. Ihned posypeme oříšky. Po zatuhnutí dozdobíme tubičkami a mašlí.

Kudrnatý beránek

Doba přípravy: asi 30 minut
Doba pečení: asi 45 minut

Přísady:

Na těsto:
130 g změklého másla nebo margarínu
160 g cukru
1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
3 vejce
160 g hladké mouky
špetka soli
½ kávové lžičky Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker
1 balíček Pudingu Originál s čokoládovou příchutí Dr.Oetker

Na ozdobení:
250 ml smetany ke šlehání
1 balíček Smeta-fixu Dr. Oetker
2 zarovnané PL cukru
3 ks rozinek

Ještě potřebujeme:
Formu na beránka
Cukrářský sáček

and

Příprava:

1. Na přípravu těsta vyšleháme elektrickým ručním šlehačem na středním stupni máslo nebo margarín, cukr a vanilínový cukr do pěny. Postupně zašleháme vejce. Smícháme mouku, sůl, kypřicí prášek, puding a zlehka zapracujeme do vaječné směsi.

2. Těstem naplníme vymazanou a moukou vysypanou formu a uhladíme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Elektrická trouba: 170°C
Horkovzdušná trouba: 150°C
Plynová trouba: stupeň  3

Doba pečení: asi 45 minut

3. Po upečení necháme beránka mírně zchladnout, vyklopíme z formy a na kuchyňské mřížce necháme zcela vychladnout.

4. Na ozdobení ušleháme smetanu ke šlehání se  smeta-fixem a cukrem elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni do tuha. Šlehačku naplníme do cukrářského sáčku a beránka ozdobíme dle vlastní fantazie. Rozinky použijeme jako oči a čumáček.

TIP: Na beránkův kožíšek můžeme použít místo klasické šlehačky Šlehačku v prášku Dr.Oetker, která výborně drží tvar.

Sladký beránek (bez formy)

Doba přípravy: asi 40 minut

Přísady:

Na těsto:
1 Směs na buchty Dr.Oetker
260 ml vlažné vody
12 polévkových lžic rostlinného oleje

Na náplň:
280 ml vlažného mléka
50 g cukru
2 polévkové lžíce medu
1 kávové lžička Citrónového aroma Dr.Oetker
100 g mletého máku
4 zarovnané polévkové lžíce strouhanky

Na potření:
1 rozšlehané vejce

Na ozdobení:
1 ks rozinky na oko beránka
trochu moučkového cukru

Ještě potřebujeme:
plech na pečení  (30 x 40 cm)

Příprava:

1. Na přípravu těsta zpracujeme směs na buchty podle návodu na obalu a necháme kynout dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.

2. Na přípravu náplně přivedeme k varu mléko, cukr, med a citrónové aroma. Postupně přimícháme mák a strouhanku a za stálého míchání přivedeme k opět varu. Odstavíme ze sporáku a necháme vychladnout.

3. Po vykynutí těsto ještě jednou dobře prohněteme a ze 2/3 těsta vyválíme obdélník o velikosti asi 30 x 40 cm. Vychladlou náplň rovnoměrně natřeme na těsto a zespoda nahoru srolujeme. Roládu nakrájíme na 1,5 cm silné plátky. Ze zbylého těsta vytvarujeme hlavu, ucho, nohy a ocas beránka a spolu s nakrájenými makovými rolkami ukládáme do tvaru beránka na plech o velikosti 30 x 40 cm vyložený papírem na pečení. Rozinku vtlačíme do hlavy jako oko. Beránka potřeme rozšlehaným vejcem a položíme na teplé místo na asi 20 minut. Pečeme v předehřáté troubě.

Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Plynová trouba: stupeň 3

Doba pečení: asi 35 minut

4. Upečeného a vychladlého beránka lehce posypeme práškovým cukrem s vanilkovou příchutí.

and

Související články