FACESTARReceptyVAŘÍME PODLE FOODBLOGERKY KITCHENETTE: JAHODOVÝ DEZERT A KUSKUS SALÁT Z ŘECKA

VAŘÍME PODLE FOODBLOGERKY KITCHENETTE: JAHODOVÝ DEZERT A KUSKUS SALÁT Z ŘECKA

 

 

Teplý jahodový dezert

and

Někdy se může stát, že nebudete vědět co s jahodami – potom určitě vyzkoušejte tento teplý jahodový dezert s tvarohem a vlašskými ořechy. Je to poněkud netradiční postup i těsto, ale je docela jednoduchý a zvládne jej úplně každý! Část másla je nahrazena kvalitním olivovým olejem, který je vhodný na vaření a zamezí přepalování másla, výsledný dezert potom bude zdravější. Také část moučného podílu je nahrazena celozrnnou moukou (dodržte daný poměr, dezert by jinak byl příliš hutný a těžký na struktuře). Je jen na vás, jestli na vrch přidáte nějaká další semínka kromě vlašských ořechů. Ty jsou v dezertu úžasné a vylepší ještě o kousek nutriční hodnoty.

Suroviny:

·         100 g másla

·         100 g olivového oleje vhodného na vaření Minerva Classic

·         1 šťastné vejce

·         280 g mléka

·         170 g hladké mouky

·         160 g celozrnné pšeničné mouky

·         180 g třtinového cukru (můžete nahradit 120 g medu)

·         2 lžičky prášku do pečiva

·         ½ lžičky sody na pečení

·         ½ lžičky soli

·         (kůra z jednoho bio citrónu)

·         120 g vlašských restovaných ořechů

·         500 – 600 g jahod

·         110 g tvarohu (vhodná je také lučina nebo tvrdší tvaroh)

·         řecký jogurt na servírování

·         vanilkový cukr na pocukrování

Postup:

1.       Předehřejte troubu na 175 °C a připravte si velkou obdélníkovou keramickou zapékací nádobu. Také můžete zapékat a potom hned servírovat v úměrném množství zapékacích jednoporcových misek, tzv. kokotek nebo remekinek (množství vyjde přibližně na 8 – 10 větších remekinek)

2.       Jahody omyjte a nechte okapat. Pokud jsou větší, rozkrojte je na polovinu. Rozpusťte všechno máslo tak, aby bylo tekuté a smíchejte ho s olivovým olejem. Tuto směs vylijte do zapékací nádoby. 

3.       Ve střední míse smíchejte vejce, mléko, obě mouky, cukr, prášek do pečiva, sodu, sůl, případně kůru z citrónu. Vznikne vám tak velmi řídké těsto, které vylejete do zapékací nádoby (kde máte již připravený tuk) a nechte ho roztéct po celé ploše. Na toto těsto rovnoměrně nasypejte všechny jahody, dále nadrobte nebo pomocí lžičky rovnoměrně rozdělte všechen tvaroh. Nakonec pak vršek posypte orestovanými ořechy.

4.       Vložte do předehřáté trouby a pečte dozlatova, přibližně 45 minut. Okraje by měly být pěkně zlaté a křupavé, těsto místy krémové.

Jahodový dezert se nedá krájet, nabírejte jednotlivé porce lžící a nebojte se, že budou vypadat nevzhledně – v tomto případě je potrhaný vzhled zcela v pořádku. Podávejte teplý, pocukrovaný vanilkovým cukrem se lžící řeckého jogurtu.

Tip redakce: Vyzkoušejte řeckou jedničku – olivový olej na vaření!

Pokud chcete vařit zdravě a chutně, sáhněte po olivovém oleji Minerva Classic. Je to mix extra panenského a rafinovaného oleje a pokrmům dodá potřebnou lehkost. Minerva Classic je v porovnání s extra panenským olivovým olejem lehčí a jemnější, což je ideální právě na vaření. Díky svým specifickým vlastnostem a výbornou chutí je nejvíce používaným olejem v Řecku.

Řecký kuskus salát

and

Nejen, že je relativně rychlý, jednoduchý a není vůbec problém jej udělat ve větším množství a třeba i trochu dopředu, ale také si na něm pochutná téměř každý mlsný jazyk. Zároveň není příliš chuťově exotický a tak se nemusíte bát, že by pro někoho z těchto důvodů nebyl vhodný. Je příjemný v létě, protože osvěží, ale i zasytí. Díky sýru a cizrně obsahuje dostatek bílkovin a tak může být vhodným hlavním vegetariánským pokrmem, nebo tvořit přílohou k masu či rybám. Olivový olej použijte extra panenský, má mnoho vitamínů, ale také dodá skvělou chuť.

Suroviny:

·         1 hrnek kuskusu

·         1,5 hrnku vody nebo vývaru

·         1 lžička oregana

·         pár malých švestkových rajčátek pokrájených na menší kousky

·         ½ salátové okurky, oloupané a nakrájené na malé kostičky

·         75 g řecké fety, nadrobit

·         hrst oliv bez pecek jako jsou kalamata

·         1 malá červená cibule, na jemné kostičky

·         1 plechovka vařené cizrny, propraná a okapaná

·         3 lžíce citrónové šťávy

·         5 lžic extra panenského olivového oleje Minerva Kalamata

·         čerstvě mletý pepř

·         mořská sůl

·         čerstvé oregano na servírování

Postup:

1.       Do menšího hrnce si dejte kuskus, dvě lžíce olivového oleje, špetku soli, oregano a promíchejte vidličkou. Tuto směs zalijte horkým vývarem či vodou, přiklopte pokličkou a nechte nabobtnat přibližně 5 minut.

2.       Mezitím si připravte do salátové mísy všechny zbývající ingredience. Hotový kuskus načechrejte vidličkou a přidejte do mísy. Vše lehce promíchejte, na vrch přidejte čerstvé oregano na ozdobu

Salát můžete servírovat vlažný nebo vychlazený. Bude tvořit příjemnou a aromatickou přílohu ke grilovanému masu nebo může být hlavním vegetariánským pokrmem servírovaným například s řeckým pita chlebem.

Tip redakce: Extra panenský olivový olej

Minerva Kalamata je vůbec první olivový olej v Řecku, který nese chráněné označení původu P.D.O. (Protected Designation of Origin) a je vhodný k přípravě těstovin, salátových dresinků, grilovaného masa či jen samotný na čerstvé pečivo. Nyní si ho můžete pořídit nově v plechovém obalu, který k oleji nepropustí žádné světlo a postará se tak o jeho čerstvost a dlouhotrvající kvalitu. Ideální balení o objemu 750ml zaručí, že vám vydrží přesně tak dlouho, aby zůstaly zachovány všechny jedinečné vlastnosti a jakost produktu.

Související články