Vánoční stromek: Poradíme vám, jak si vybrat ten pravý

Nemůžete se stále rozhodnout zda jedličku, anebo smrček? Dnes si, co se týče výběru vánočního stromečku, přijde každý na své. Ve všech případech je vždy důležitý správný výběr.

Chcete-li živý řezaný stromek, sáhněte po takovém, který je vypěstovaný v našich podmínkách, nebo pochází z prořezávek. A aby vám letošní vánoční stromek vydržel opravdu co nejdéle i v teplé místnosti, vybírejte ten, který je v dobré kondici. Jak tedy získat kvalitní živý vánoční stromek?

Venkovní prodej. Totiž ty které se skladují venku vydrží mnohem déle, než ty, které jsou prodávány ve vytopených místnostech. Stromeček nemá rád teplo.

Věděli jste, že barva a ohebnost jehličí naznačí, že jde o zdraví stromek? Rozhodně nesmí už při prodeji opadávat, vypadat oschle a neměl by ani výrazně ronit pryskyřici.

Stromek si vždy nechte na cestu zabalit, ale ne seříznout, to udělejte až doma. Umístěte na chladné místo, kam nesvítí slunce. Budete-li ho skladovat při teplotě nad nulou, postavte kmínek do vody. 

Každý si vybere

Živé vánoční stromky se prodávají v různých velikostech. Každý rok si tak vyberete takový, aby vyhovoval vašim aktuálním potřebám. „V nabídce máme stromky od 110 cm až do 270 cm, ty nižšího vzrůstu najdou uplatnění v menších bytech, ty vyšší jsou ideální do prostorných interiérů, jako jsou například rodinné domy. Velké stromky mají v oblibě ti, kteří tráví Vánoce v širším kruhu rodiny,“ vysvětluje Daniel Brychta, odborník z oddělení zahrady v projektových marketech Hornbach. „Podle výšky stromku se odvíjí jeho cena. Nejmenší 110 – 150 cm vysokou dánskou jedli NORDMANNgold pořídíte v Hornbachu už od 299 Kč.“

U živých vánočních stromků je důležité znát jejich původ. Vánoční stromky jsou pěstované ve speciálních lesních školkách, přičemž průměrný věk jednoho stromu je 10 až 15 let. Po vykácení se vždy vysází nové stromky, které nahradí ty původní. Důležitý je i přístup k samotným stromům. „Například producent jedlí NORDMANNgold garantuje, že při jejich pěstování nebyla použita žádné chemie zatěžující přírodu. Naopak, lesní plochy byly cíleně zachované pro další růst,“ říká Daniel Brychta.

Ekologický přístup je důležitý i proto, že starší vánoční stromky vytvářejí uzavřený vegetační kryt. Kultury vánočních stromků nabízí různým druhům živočichů prostředí, jaké už ve vysokém lese nenajdou. Své domovy tam najdou například sýkorky, sojky a skřivani. Výzkum ze Sauerlandu ukázal, že až 80 % hnízdících párů skřivanů lesních hnízdí právě v kulturách vánočních stromků.

Na jednom hektaru půdy se vypěstuje přibližně 7 000 stromků. Toto množství naváže v průběhu desetiročního růstu až okolo 145 tun CO2 a za stejný čas vyprodukuje až 105 tun kyslíku.

Zásadní otázkou zůstává, co se stromkem po Vánocích. „Můžete ho nařezat na menší kusy a použít do kompostu. Efektivnější ale je nasekat ho na drobné kusy, zpracovat v drtiči a rozsypat po zahradě. Další variantou recyklace je jeho spálení,“ radí Daniel Brychta.

Věděli jste, že 

Z jednoho kilogramu semen se vyprodukuje až 5 000 mladých rostlin?

Na jeden kamión se naloží v průměru 1 100 jedlí NORDMANNgold. Průměrná trasa jednoho kamionu je v průměru 600 km. Na jeden stromek tak připadá přibližně 0,55 km přepravní trasy.

Živý vánoční stromek si můžete objednat i online s doručením domů nebo do prodejny Hornbach dle vašeho výběru? Máte jistotu koupi zdravého zeleného stromku v praktickém ochranném balení a zároveň vám odpadne starost se složitou přepravou. V ceně je navíc zahrnuto i frézování kmene pro jednodušší vložení do stojanu.

Po nazdobení vždy zalévejte. Umístěte stromek tam, kde není teplo a kde nebude na stromek svítit přímé slunce. Ideální je dát strom do stojánku s vodou, pravidelně dolévejte.

Tak šťastné a veselé Vánoce.