FACESTARReceptyVÁNOČNÍ CUKROVÍ, KTERÉ SE ROZPLÝVÁ NA JAZYKU? 6 RECEPTŮ, DO KTERÝCH SE...

VÁNOČNÍ CUKROVÍ, KTERÉ SE ROZPLÝVÁ NA JAZYKU? 6 RECEPTŮ, DO KTERÝCH SE LETOS MUSÍTE PUSTIT!

Přemýšlíte, jakým cukrovím letos ozdobíte svůj slavnostní stůl? Určitě vyzkoušejte některý z následujících receptů. Cukroví bude nádherně vypadat, vonět i chutnat. Nepotřebujete na ně žádné zvláštní ingredience, vše je snadno dostupné. A než se pustíte do pečení, přidáme ještě jednu radu: Hotové cukroví pečlivě, ale opravdu pečlivě uschovejte!

Přemýšlíte, jakým cukrovím letos ozdobíte svůj slavnostní stůl? Určitě vyzkoušejte některý z následujících receptů. Cukroví bude nádherně vypadat, vonět i chutnat. Nepotřebujete na ně žádné zvláštní ingredience, vše je snadno dostupné. A než se pustíte do pečení, přidáme ještě jednu radu: Hotové cukroví pečlivě, ale opravdu pečlivě uschovejte!

Benešovské dortíčky

Křehké a lahodné dortíčky plněné čokoládovým krémem potěší každého labužníka. Příprava je přitom velmi jednoduchá a výsledek přímo fantastický.

Ingredience:
190g mletých lískových oříšků (+ celé půlky na ozdobu)
190g moučkového cukru
1 tlučený hřebíček
Sníh ze tří bílků
Moučkový a vanilkový cukr na obalení

Čokoládový krém:
150g změklého másla Billa
150g moučkového cukru
200g čokolády na vaření

and

Postup: Ořechy smíchejte s moučkovým cukrem a hřebíčkem. Opatrně vmíchejte sníh. Zdobičkou na cukroví tvarujte na plech vyložený pečicím papírem malá kolečka. Polovinu ozdobte lískovým oříškem. Pečte v troubě vyhřáté na 180°C po dobu 12 až 15 minut, až cukroví zrůžoví. Všechny přísady na krém vymíchejte do pěny a spojujte jím vždy dvě kolečka – to s oříškem navrch.

Černé duše

Tmavé kakaové cukroví se sladkou marmeládou vkusně doplní každý vánoční stůl. Připravte se ovšem na to, že milovníci voňavého kakaa je dlouho zdobit stůl nenechají!

Ingredience:
300g sádla
300g hladké mouky Naše bio
400g moučkového cukru
120g kakaa
1 vanilkový cukr
Rybízová marmeláda na zdobení

and

Postup: Sádlo nechte povolit ve vodní lázni a smíchejte se všemi sypkými ingrediencemi. Těsto rozválejte a vykrajujte malá kolečka, uprostřed udělejte koncem vařečky důlek, do něhož vložte marmeládu. Pečte v troubě vyhřáté na 170°C po dobu 15-20 minut. Cukroví nechte na plechu vychladnout, aby se nerozdrobilo. Duše pečte minimálně týden před konzumací, aby se stihly rozležet a změknout.

Čokoládovo-pistáciové dortíčky

Jemná chuť pistácií je neodolatelná a tyhle dortíčky jakbysmet. Je to rozhodně neobyčejné cukroví, které stojí za to vyzkoušet! Recept možná vypadá trošku složitěji, ale rozhodně se nenechte odradit. Uvidíte, že samotná příprava vůbec složitá není.

Ingredience:

Pistáciové těsto:
120g oloupaných pistácií rozdrcených v mixéru na pastu
100g moučkového cukru
2 bílky z vajec Naše bio
1 vanilkový lusk
Špetka soli

Čokoládová náplň:
120g moučkového cukru
2 žloutky z vajec Naše bio
100g rozpuštěné vychlazené mléčné čokolády Naše bio
200g nahrubo nasekané hořké čokolády Naše bio

Ozdoba:
1 rozpuštěná čokoláda na vaření
Oloupané, nahrubo nasekané pistácie

and

 

Postup: Pistáciové těsto připravíte tak, že vyšleháte rozdrcené pistácie s bílky, cukrem, vanilkou a solí. Směsí naplňte cukrářský sáček a na plech vyložený pečícím papírem stříkejte kolečka o průměru 3 cm. Pečte zprudka ve vyhřáté troubě 10 minut. Nechte vychladnout. Čokoládová náplň: Cukr rozpusťte ve 2 dl vody. Odstavte. V horké páře vyšlehejte žloutky do běla, přidejte cukerný roztok, dokud se žloutková směs nenapění. Vmíchejte rozpuštěnou i nasekanou čokoládu. Na polovinu koleček naneste náplň, přiklopte druhou polovičku koleček. Zdobtečokoládou a pistáciemi.

Florentýnky

Vynikající cukroví s medem, mandlemi, kandovanou pomerančovou kůrou a rozinkami skvěle doplní ostatní druhy cukroví. Jeho příjemná chuť a vůně přispěje k té pravé vánoční atmosféře.

Ingredience:
50g másla Naše bio
1 SL smetany
110g cukru
50g květového lučního medu Naše bio
120g mandlí nasekaných na plátky
50g kandované pomerančové kůry
35g rozinek namočených v rumu
40g hladké mouky Naše bio

Poleva:
200g hořké čokolády Naše bio na vaření rozpuštěné ve vodnílázni

and

Postup: Rozinky dejte na 10 minut nasáknout do rumu. Máslo, smetanu, cukr a med dejte do hrnce a za stálého míchání v parní lázni asi 3 minuty povařte. Nechte vychladnout a vmíchejte plátky mandlí, kandovanou kůru a osušené rozinky. Přidejte mouku. Plech vymažte máslem, vysypte moukou a tvořte placičkyo průměru asi 8 cm. Pečte ve středně vyhřáté troubě do zlatožluta. Upečené ještě za tepla sejměte z plechu a nechte vychladnout. Hotové můžete polít čokoládovou polevou.

Kávové pusinky

Kávové pusinky potěší každého milovníka lahodného černého nápoje. Ať už si je budete dopřávat k šálku kávy při odpoleddní siestě, nebo jen tak uzobávat při sledování oblíbených pořadů či jiných oblíbených svátečních činnostech, vždycky budou mít o Vánocích na stole své místo.

Ingredience:
3 bílky z vajec Naše bio
150g moučkového cukru
3 lžičky překapávané kávy ze směsi 100% Arabica mletá Naše bio
2 lžičky škrobové moučky

Poleva:
100g hořké čokolády Naše bio
40ml smetany
skořice

and

 

Postup: Z bílků ušlehejte sníh nad párou, postupně přidávejte cukr, dokud není sníh zcela tuhý. Troubu předehřejte na 120°C. Espresso smíchejte se škrobovou moučkou a opatrně vmíchejte do bílkové hmoty. Směsí naplňte cukrářský sáček a na plech vyložený pečícím papírem stříkejte malá kolečka o průměru asi 3 cm. Na ně nastříkejte do prstence okraje a sušte v otevřené troubě při teplotě 90°C po dobu 45 minut. Pusinky vyjměte a nechte vychladnout na mřížce. Na polevu posekejte nahrubo hořkou čokoládu a spolu se smetanou ji rozpusťte ve vodní lázni. Ochuťte skořicí a nechte částečně vychladnout. Ponořte dolní polovinu pusinek do čokoládové polevy, přendejte na čistý plech a nechtě zaschnout.

Staropražské čokoládovky

Nakonec ještě trochu čokolády. Tuhle si připravíte doma úplně sami a rozhodně to není nic složitého. Tedy s chutí do toho!

Ingredience:
250g hery zakoupené v Bille
70g prosetého kakaa (+ na zdobení)
4 vrchovaté lžíce sušeného mléka
3 lžičky škrobové moučky

and

Postup: Tuk pomalu rozpusťte na mírném ohni ve vodní lázni, pak pomalu přimíchávejte ostatní přísady. Míchejte, dokud nebude hmota hladká a nezhoustne. Ke konci přidejte lžíci studené vody a zamíchejte. Směs by se měla lesknout. Formičky vypláchněte studenou vodou a nalijte do nich čokoládovou hmotu. Dejte zatuhnout do lednice nebo mrazáku. Pak je vyklopte, posypte prosetým kakaem a balte do staniolu nebo celofánu.

Související články