Vánoce na talíři: Bramborový salát a kapr, po kterém nepřiberete!

foto archiv Freepik

Přestože si hlídáte váhu, nebo jste dokonce zrovna v dietním režimu, určitě nám dáte zapravdu, že tohle období se má vychutnat. Vánoce začínají už v období první adventní neděle a končí až v lednu na Tři krále a jsou spojeny s dobrým jídlem. Každá rodina se pyšní svými tradičními recepty, které se dědí z generace na generaci, ale je řada těch, kdo rád své pokrmy obohatí a odlehčí. Máme pro vás tipy, jak připravit lehčí verzi štědrovečerní večeře.

Protože bylo v letošním roce až příliš mnoho změn, bude se snažit řada lidí zachovat a řádně si vychutnat všechny tradice spojené s adventem, Štědrým dnem i koncem roku. Tak zvaně se ukotvit v neukotvené době.  V letošním roce budou Vánoce trošku jiné, ale přesto si je budeme chtít všichni užít se svými nejbližšími. Mlékárna Valašské Meziříčí připravila tip na to, jak si připravit bramborový salát a kapra trošku jinak, a přitom se neodklonit od toho, co máme rádi,“ říká Radka Benešová Marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „Při přípravě těchto receptů jsme použili dva naše výborné jogurty Bílý jogurt z Valašska a Smetanový jogurt z Valašska,“ dodává Radka Benešová.

Bramborový sálat s Bílým jogurtem z Valašska

Suroviny

1 Bílý jogurt z Valašska
1 majonéza
1 lžíce hořčice 
4 kg brambory ve slupce
2 ks cibule
1/2 celeru
4 mrkve
sterilovaný hrášek
4 nakládané okurky
4 vejce natvrdo
2 ks petržele
kari
pepř mletý
sůl 
 

Postup přípravy

Dáme vařit brambory ve slupce a poté necháme zchladit. Mezitím nachystáme všechny ingredience na salát. Studené brambory na vánoční bramborový salát oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Přidáme nadrobno nakrájené vejce a na kostičky nakrájené nakládané okurky. Kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky a uvaříme ve vodě do poloměkka.

Na drobno nakrájenou cibuli můžeme spařit horkou vodou, aby nebyla tak ostrá. Hrášek scedíme.  Přidáme Bílý jogurt z Valašska, majonézu, osolíme a opepříme dle chuti. Vše důkladně promícháme, je-li bramborový salát málo pikantní, zakapeme citronovou šťávou.

Bramborový salát nemusí být hutný a plný kalorií. Ochutnejte jeho lehčí verzi.

Kapr v Smetanovém jogurtu z Valašska

Suroviny

1 Smetanový bílý jogurt z Valašska
1 kapr 
špetka soli
strouhanka
rostlinný olej

 

Postup přípravy

Kapra nakrájíme na porce, vysušíme hadříkem a osolíme. Do misky dáme Smetanový bílý jogurt z Valašska a naporcovaného kapra do něj na 24 hodin naložíme. Druhý den ho vyjmeme a obalíme ve strouhance. Pečeme na oleji.