FACESTARReceptyUŽ ANI SLZU! VÍME, JAK SPRÁVNĚ NAKRÁJET CIBULI!

UŽ ANI SLZU! VÍME, JAK SPRÁVNĚ NAKRÁJET CIBULI!

„Posekat“ můžeme cibuli (i jiné suroviny) na větší i menší kousky, a pokud to v receptu není přímo uvedeno, může nás tento termín také mást. Mnoho receptů je navíc přeloženo z jiných jazyků a tam už se většinou nedopátráme, co měl přesně autor na mysli. Pokud máme cibuli „posekat nahrubo“ nebo „pokrájet nahrubo“, většinou bychom měli docílit kostiček o velikosti zhruba 2 cm. Jestliže je třeba krájet na větší kousky, bude tam většinou uvedeno, na jaké díly máme cibuli rozkrájet: na čtvrtiny, poloviny, osminy. „Středně velké“ kostky budou mít rozměr zhruba 1 cm. Takto postačí krájet cibuli do pokrmů, které se budou delší dobu dusit. „Malé kostičky“ budou měřit asi půl centimetru. Tomu odpovídá jemné krájení – do pomazánek a salátů či do pokrmů, které projdou jen kratší tepelnou úpravou.

„Posekat“ můžeme cibuli (i jiné suroviny) na větší i menší kousky, a pokud to v receptu není přímo uvedeno, může nás tento termín také mást. Mnoho receptů je navíc přeloženo z jiných jazyků a tam už se většinou nedopátráme, co měl přesně autor na mysli. Pokud máme cibuli „posekat nahrubo“ nebo „pokrájet nahrubo“, většinou bychom měli docílit kostiček o velikosti zhruba 2 cm. Jestliže je třeba krájet na větší kousky, bude tam většinou uvedeno, na jaké díly máme cibuli rozkrájet: na čtvrtiny, poloviny, osminy. „Středně velké“ kostky budou mít rozměr zhruba 1 cm. Takto postačí krájet cibuli do pokrmů, které se budou delší dobu dusit. „Malé kostičky“ budou měřit asi půl centimetru. Tomu odpovídá jemné krájení – do pomazánek a salátů či do pokrmů, které projdou jen kratší tepelnou úpravou.

Některé recepty vyžadují „jemně posekanou“ cibuli. Pak si opravdu dáme tu práci a posekáme ji nožem na tak malé kousíčky, jak je jen možné. Hrubost krájení či sekání má vliv nejen na výslednou texturu pokrmu, ale také na jeho chuť. Proto je vždy důležité dbát na instrukce, případně dopředu vědět, jak by měl pokrm vypadat a chutnat, a podle toho zvolit stupeň hrubosti krájení. Do pokrmů, ve kterých má cibule zůstat syrová, ji budeme krájet jemněji. Jakmile projde tepelnou úpravou, bude sladší, a tudíž větší kusy nebudou vadit.

and

and

Víte, jak zabránit při krájení cibule slzám? Máme pro vás 5 tipů, jak na to:

1. Vždy používejte opravdu ostrý nůž. Ten buňky cibule méně poškodí, a tudíž se z nich bude uvolňovat menší množství štiplavé šťávy.
2. Otáčejte cibuli vždy řezem od sebe. Jakmile ji rozkrojíte na polovinu, okamžitě obě poloviny otočte řezem na prkénko. Polovinu, kterou zrovna nekrájíte, nechte neoloupanou. Jakmile nakrájíte jednu polovinu, vložte pokrájené kousky do misky a tu postavte na druhou stranu kuchyně.
3. Naučte se krájet cibuli správně. Zkušení kuchaři ji krájí tak, že většina řezů zůstane vždy otočena dolů.
4. Před krájením dejte cibuli chladit do ledničky. Studená cibule bude produkovat méně dráždivých látek. Nesmíte ji však dát do mrazáku. Zmrzlá cibule bude po roztání rozměklá.
5. Při krájení zapněte digestoř. Krájejte hned vedle sporáku (nebo si, pokud je to možné, prkénko postavte přímo na sporák) a nechte výpary z cibule odsát.

Nůž, kterým se vám bude krájet „samo“

Základem správného a pohodlného krájení je kvalitní nůž. Důležitá je samozřejmě kvalita materiálu, z něhož je vyroben, ale zdaleka nejen to. Velkou roli hraje i to, jak se vám nůž drží v ruce a jakým způsobem byla jeho čepel vyrobena. Jestliže věnujete pozornost výběru kvalitních nožů, možná jste už zaregistrovali že značka Zwilling J.A. Henckels klade důraz na prvotřídní suroviny a inovativní technologické postupy, které zaručují, že jakmile nůž uchopíte, jemně zaoblené linie střenky směrují vaše prsty intuitivně k jeho správnému vedení. Tvar čepele je ideálně přizpůsoben účelu, pro který je nůž určen, a samotné krájení je snadné a přesné. Takový nůž se jistě stane úžasným pomocníkem při práci v kuchyni a poslouží ještě několika dalším generacím.

and

Související články