Jak se zorientovat při nákupu brambor
Jak se zorientovat při nákupu brambor
„Spotřebitelé vybírají brambory takzvaně očima. Chtějí čisté hladké hlízy a z převážné většiny požadují brambory prané, tedy omyté. Raději bych ale viděl nákup brambor takzvaně postaru, kdy hlízy zůstávají v hliněném valu, vydrží déle čerstvé a uchovávají si důležité živiny a vitaminy. Při nákupu Češi také zatím nerozlišují odrůdy brambor, což je škoda. Nevhodným zpracováním a využitím v kuchyni té či oné odrůdy totiž dochází ke znehodnocení jejich předností, což může nepříjemně ovlivnit celkový výsledek snažení. Například brambory určené na salát jsou více mazlavé a nehodí se tak pro restování nebo jako příloha,“ říká Miloslav Macháček, který má na starost nákup a kvalitu brambor v obchodní síti Tesco.
V obchodech Tesco se v bramborách zorientujeme snadno. Informace o jednotlivých odrůdách a tipy na jejich využití totiž najdeme přímo na prodejní ploše. Nyní právě začíná sezóna letošních pozdních brambor. Více než polovinu brambor do obchodů Tesco dodává tradiční český pěstitel, společnost BROP. Kromě dalších výborných odrůd, jako je např. Musica a Bernardette, do obchodů dodává i Keřkovské rohlíčky, což je stará česká odrůda, která se skvěle hodí k přípravě bramborového salátu.
and
„S Tesco spolupracujeme již 16 let, je pro nás nejvýznamnějším odběratelem, kterému ročně dodáváme více než 14 000 tun brambor,“ uvádí spolumajitel společnosti BROP Pavel Ošťádal.
Varné typy brambor
Hlavní varné typy brambor jsou označeny písmeny A, B a C. Varný typ A jsou bramobry kulatooválného až oválného tvaru s hladkou slupkou. Mají žlutou až světle žlutou barvu. Hodí se k úpravě tzv. na loupačku a do bramborového salátu. Varný typ B, to je nejpoužívanější typ barmbor – tzv. přílohový. Hodí se jako příloha, na restování a do gulášů. Varný typ C jsou brambory s vyšším obsahem škrobu a sušiny, moučnaté. Ty se nejlépe hodí k přípravě barmborové kaše, těsta, bramboráků či bramborových knedlíků.