UKONČENO! PERUÁNSKÉ CHUTĚ JSOU NEVYZPYTATELNÉ!

Peruánskou kuchyni považují znalci za jednu z nejosobitějších na světě a gurmáni ji kladou na stejné místo jako vyhlášenou francouzskou, čínskou a indickou kuchyni. Chuťové pohárky Vám roztančí například anticuchos (masový špíz), ceviche (salát z mořských plodů), humitas (kaše vařená v kukuřičných listech) nebo pamachanca (marinované maso v kořeněné omáčce). Nesmíme ale zapomínat ani na jejich specifickou kávu, která nemá ve světě obdoby!

Peruánskou kuchyni považují znalci za jednu z nejosobitějších na světě a gurmáni ji kladou na stejné místo jako vyhlášenou francouzskou, čínskou a indickou kuchyni. Chuťové pohárky Vám roztančí například anticuchos (masový špíz), ceviche (salát z mořských plodů), humitas (kaše vařená v kukuřičných listech) nebo pamachanca (marinované maso v kořeněné omáčce). Nesmíme ale zapomínat ani na jejich specifickou kávu, která nemá ve světě obdoby!

Vneste Peru i k sobě domů!

Je jasné, že do této časti Ameriky je výlet poměrně složitou a nákladnou záležitostí. Pokud Vás ale láká ochutnat chuť peruánské kuchyně, připravili jsme si pro Vás recept na tzv. Aji de Gallina – Peruánské kuře.
Na asi 8 porcí budete potřebovat:

1.8kg kuře
125ml olivového oleje
220g vlašských ořechů na sucho opražených a na hrubo posekaných
2 stroužky česneku na jemno posekané
6 chili papriček, zbavené zrníček, chcete-li a rozdrcené na kaši
4 krajíce chleba, rozkrojeného na půl, bez kůrky, namořeného v kuřecím vývaru
1 konzerva neslazeného konzervovaného mléka
110g nastrouhaného pikantního sýru
1 velká cibule na jemno posekaná
sůl a pepř podle chuti
6 brambor, oloupaných a uvařených, rozkrojených na půl
černé a zelené olivy na ozdobu
2 na tvrdo uvařená vejce, rozkrojená na 1/4 podélce, na ozdobu
Postup je jednoduchý:

Uvařit kuře v osolené vodě. Vykostit a roztrhat kuře na menší kousky. Na rozpálenou pánev přidat olej a vložit dovnitř cibuli, česnek a papričky, sůl a pepř podle chuti. Vše osmažit do zlatova. Přidat chleba a smažit dalších 10min. Přidat ořechy, sýr, kuře, dobře prohřát a 2-3 min před podáváním přidat kondenzované mléko. Přendat vše na nahřátou mísu, nahoru položit horké brambory, ozdobit vše vejci a olivami. Podávat s rýží. Dobrou chuť!

Nezaměnitelná káva!

Největší část produkce kávy v Peru pochází ze severní části země, z kávových oblastí Piura, Lambayegue a Cajamarca. Nejlepší kávy se vyvážejí do Evropy, Japonska a Spojených států. Káva z Peru je zpracována téměř výhradně mokrým procesem a vyznačuje se velmi jemnou, nasládlou, vyváženou chutí s minimem kyselosti a příjemným aroma. Nejvyšší jakost se označuje HG nebo SHG (High Grown – Strictly High Grown), případně i AAA a lze v ní najít tóny vanilky či oříšků.

Vrchol vytříbené chuti!

Oblasti kolem Machu Picchu, města, jež je na seznamu nových sedmi divů světa sestavených organizací UNESCO, skrývají další tajemství. Peruánská káva, která zde roste, je považována za jednu z nejlepších na světě. Abyste mohli vyrazit na vzrušující „výlet za chutí“, stačí vyzkoušet sezonní nabídku kávy Starbucks Peru, kterou podávají v kavárnách jako Origin Espresso a která je zároveň k dostání i jako zrnková káva pro konzumaci doma. Je to vzácná příležitost ochutnat zřídkakdy dostupnou kávu a pocítit sílu inckých království, která z ní sálá. Tak rychle do nejbližší kavárny Starbucks!

Navíc můžete teď na návštěvu do jedné z kaváren Starbucks úplně bez peněz. Stačí odpovědět na jednoduchou soutěžní otázku, poslat správnou odpověď a pak už si jen držet palce, abyste byli jedním ze tří výherců, kteří získají Starbucks Card nabitou na 300 Kč.

Soutěžní otázka: Kdy byla v Čechách otevřena první kavárna Starbucks?

a)      22. 1. 2008

b)      20. 2. 1990

c)      14. 3. 2010

Správné odpovědi zasílejte na e-mailovou adresu soutez@facestar.cz, do pole předmět přidejte heslo „Starbucks“, dále nezapomeňte uvést své jméno a příjmení, kontaktní adresu a telefonní spojení. Soutěž probíhá od 23. 3. až do 10. 4. 2016 do půlnoci. Hodně štěstí!

Gratulujeme a výhry posíláme: Jana T., Jihlava, Eva R., Benešov, Oldřich H., Praha.