FACESTARReceptyUDĚLEJTE KLASIKU JINAK! PŘINÁŠÍME PĚT RECEPTŮ NA VYNIKAJÍCÍ A MÉNĚ ZNÁMÉ BRAMBOROVÉ...

UDĚLEJTE KLASIKU JINAK! PŘINÁŠÍME PĚT RECEPTŮ NA VYNIKAJÍCÍ A MÉNĚ ZNÁMÉ BRAMBOROVÉ SALÁTY!

Zde vám přinášíme několik receptů na různé varianty bramborového salátu. Některé jsou známější, jiné méně známé. Určitě si mezi nimi vyberete ten „svůj“, který stojí za to vyzkoušet.

Zde vám přinášíme několik receptů na různé varianty bramborového salátu. Některé jsou známější, jiné méně známé. Určitě si mezi nimi vyberete ten „svůj“, který stojí za to vyzkoušet.

Bramborový salát s jogurtem, rukolou a koprem

Tato jednoduchá a zdravá varianta bramborového salátu jistě přijde k duhu těm, co chtějí šetřit s majonézou a větší část nahradí jogurtem.

Ingredience:

Asi 3/4 kg menších brambor
Sůl a čerstvě namletý pepř
1/2 šálku plnotučného jogurtu
1/4 šálku majonézy
2 velké šalotky
1 větší hrst nahrubo pokrájené rukoly
1 menší hrst pokrájeného kopru

and

Postup přípravy:

Dobře očištěné brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a pokrájíme na čtvrtky. Brambory vložíme do mísy, přidáme sůl, jogurt a majonézu a dobře promícháme. Pak přidáme zbylé přísady, znovu promícháme a před podáváním necháme asi 1 hodninu v lednici.

Bramborový salát s čerstvými bylinkami

Čerstvé bylinky seženeme v supermarketech snadno i v zimě a dodáme tak salátu krásně voňavý nádech léta.

Ingredience:

1 kg maličkých brambor
Šťáva a kůra z jednoho citrónu
1/3 šálku olivového oleje
1 lžičku cukru
140 g čerstvých špenátových lístků
2/3 šálku čerstvé petrželové natě (pouze lístky)
2/3 šálku čerstvého kopru
3 jemně pokrájené šalotky
Sůl a čerstvě namletý pepř

Postup přípravy:

Brambory uvaříme ve velkém hrnci, slijeme je a překrojené na poloviny vrátíme do hrnce. Citrónovou šťávu smícháme s kůrou, olivovým olejem a cukrem. Dobře promícháme, až vznikne hustá žlutá tekutina. Tou přelijeme ještě horké brambory a promícháme.

Špenátové lístky pokrájíme na tenké proužky, posekáme kopr a přidáme spolu s petrželovou natí a šalotkou do brambor, osolíme a opepříme a znovu vše promícháme. Salát můžeme podávat horký, vlažný i studený.

Salát z modrých brambor s olivami

Znáte modré či fialové brambory? I z nich můžete připravit vynikající salát!

Ingredience:

1,5 kg modrých brambor
340 g černých oliv
4 velké šalotky
1/3 šálku olivového oleje
Kůra a šťáva z 1 citrónu
2 lžičky hrubé soli
Čerstvě namletý pepř
Malá hrst petrželové natě

and

Postup přípravy:

Brambory uvaříme v osolené vodě, slijeme a necháme několik minut zchladnout. Mezi tím pokrájíme olivy podélně na poloviny (lák uschováme) a smícháme s pokrájenou šalotkou v misce. Přidáme olivový olej, citrónovou šťávu a 1/4 šálku láku z oliv.

Brambory pokrájíme na čtvrtiny nebo menší kousky (ještě horké) a promícháme se zálivkou. Přidáme citrónovou kůru, sůl, pepř a pokrájenou petrželovou nať. Vše dobře promícháme. Přikryjeme a několik hodin před podáváním necháme odležet v lednici.

Německý bramborový salát

Jestliže jste milovníci masa a hlavně slaniny, dopřejte si bramborový salát v německém stylu!

Ingredience

230 g slaniny
Sůl a pepř
8 až 10 středních červených brambor
1/2 šálku pokrájené červené cibule
2 lžíce octa
1/4 šálku pokrájeného čerstvého kopru

and

Slaninu opečeme a vypečený tuk uschováme. Ve velkém hrnci uvaříme brambory ve slupce ve slané vodě. Slijeme a necháme vychladnout. Pak je pokrájíme na asi centimetrové kostičky. Ve velké misce smícháme slaninu s tukem, červenou cibulí, octem a koprem. Přidáme k bramborám a promícháme. Osolíme a opepříme. Salát necháme v lednici odležet.

Teplý bramborový salát s kozím sýrem

Máte rádi kozí sýr? Může být i součástí bramborového salátu!

Ingredience:

1 kg červených brambor, dobře očištěných a se slupkou pokrájených na centimetrové kostičky
Hrubá sůl a čerstvě namletý pepř
2 lžíce vinného octa
1 lžička dijonské hořčice
3 lžíce extra panenského olivového oleje
1/2 šálku rozdrobeného kozího sýra
1 stonek řapíkatého celeru, pokrájený
1 menší šalotka, pokrájená
2 lžíce jemně pokrájené petrželové natě

and

Postup přípravy:

Brambory uvaříme v osolené vodě, slijeme a 1 lžíci vody uchováme. Necháme je asi 5 minut zchladnout. Mezi tím promícháme ocet, hořčici a lžíci vody z brambor. Pomaličku do směsi vmícháváme olej a vytvoříme emulzi. Brambory přemístíme do misky a zalijeme zálivkou. Lehce do nich vmícháme kozí sýr, celer, šalotku a petrželovou nať. Osolíme a opepříme. 

Související články