Tyhle palačinky nikdy nezklamou. Pustíte se do nich hned!

Zapečené s tvarohem banánem a smetanou, zdobené karamelizovaným pomerančem nebo jahodové, malinové ananasové s čokoládovým krémem? Dostali jste chuť na palačinku, tady jsou. Přinášíme zaručené tipy, aby se vám vždy podařily.

Základem všeho je výběr správné pánve. Pokud narazíte přímo na palačinkovou, na které se nesmaží nic jiného máte vyhráno. Palačinková pánev ​Tefal Expertise o průměru 25 cm s indikátorem teploty THERMO-SPOT®​ spolu s 6vrstvým nepřilnavým povrchem TITANIUM EXCELLENCE​ zaručí dokonalé palačinky a to především bez přidání tuku. Pánev je vhodná pro všechny typy ohřevu, včetně indukce.

Aby se vám těsto nelepilo dávejte vždy minimum cukru. Můžete také vyzkoušet potřít před pečením  pánev syrovou bramborou, stejně jak to dělaly naše babičky. Palačinky se pak nelepí a netrhají.
 
Nezapomínejte na správné dávkování surovin a těsto pořádně rozšlehejte, aby bylo nadýchané. Můžete do něj i přidat trochu másla a oleje dle potřeby.

Zapečené s banánem

Na 6 porcí budete potřebovat: 500 ml polotučného mléka, 3 vejce, 300 g hladké mouky, špetku soli, máslo na smažení.

Na náplň: 500 g polotučného tvarohu, 3 lžíce třtinového cukru, 2 banány.

K zapečení: 2 vejce, 200 ml smetany na šlehání, 1 vanilkový cukr, máslo na vymazání formy

Postup: Do mísy postupně přidejte mouku, mléko, vejce a špetku soli a umíchejte pomocí metličky hladké a nadýchané těsto. Na palačinkové pánvi připravte 20 palačinek. Banány rozmačkejte vidličkou a smíchejte je s tvarohem a třtinovým cukrem. Všechny palačinky potřete a zatočte, nakrájejte na 3 díly, které pak skládejte do máslem vymazané formy. Vejce, smetanu a vanilkový cukr promíchejte. Nalejte na palačinky a dejte zapéct na 15 až 20 minut do trouby předehřáté na 180 °C.

Palačinky s ananasem

Na 1 dávku těsta na palačinky budete potřebovat: 250 ml plnotučného mléka, 1 vejce, 1 sáček vanilkového cukru, špetka soli, 140 g hladké mouky)

Na zdobení: 6 silných koleček čerstvého ananasu, třtinový cukr smíchaný s mletou skořicí
3 lžíce másla

Základem dokonalých palačinek jsou čerstvé suroviny a rozhodně se však neobejdete bez kvalitní pánve.

Postup: Podle tradičního receptu na palačinky připravte 6 palačinek. Kolečka ananasu obalte v připravené směsi třtinového cukru a skořice. V pánvi přepusťte máslo, přidejte ananas a zprudka opečte. Položte palačinky na servírovací talíř, do každé vložte nakrájené kolečko ananasu, přelijte máslem a ozdobte čerstvým sezónním ovocem.

Palačinky s horkými malinami

Na 6 porcí budete potřebovat: 1000 ml mléka, 4 ks vejce, 100 g moučkového cukru, 200 g hladké mouky, 200 g celozrnné mouky, 800 ml zakysané smetany, 600 g malin, na smažení rostlinný olej.

Postup: Mléko, vejce, moučkový cukr a oba druhy mouky smíchejte v míse dohromady a těsto nechte asi 10 minut odležet. Normálně cukr do těsta nedávám, v tomto případě je ale na místě. Do misky si nalijte trochu oleje a před smažením každé palačinky jen mašlovačkou lehce vytřete pánev, aby palačinky byly křupavější. 2/3 malin rozšťouchejte vidličkou na kaši, přidejte i zbývající a směs ohřejte.

Tip redakce: Hotovou palačinku potřete lžící zakysané smetany a lžící horkých malin, zabalte a během podávání mějte k dispozici moučkový cukr, ať si každý případně dosladí podle své chutě.