FACESTARReceptyTři čerstvé pomazánky, které chutnají: Ideální na celozrnné pečivo

Tři čerstvé pomazánky, které chutnají: Ideální na celozrnné pečivo

Snažíte se držet zdravý a vyvážený jídelníček? Bez pravidelných svačin a večeře to nepůjde! Máme pro vás 3 tipy na pomazánky, které na celozrnném pečivu chutnají báječně. Tak co, odoláte?

Pomazánky zastanou funkci chutné letní večeře. Ptáte se jakou určitě vyzkoušet? Naservírujte tu z nivy a cottage!

Rychlá pomazánka z nivy a cottage

Niva je sýr, který buď milujete, nebo jej nemůžete ani „cítit“. Pokud patříte do první skupiny, a ještě navíc řešíte svou linii, pak se vám určitě bude zamlouvat rychlá nivová pomazánka.
 
Ingredience na 4 porce
 
150 g cottage
50 g nivy
100 g ředkviček
 
Postup:
 
Nivu nastrouhejte na struhadle, smíchejte s cottagem a máte hotovo. Podávejte s ředkvičkami (část ředkviček i s natí můžete přidat i přímo do pomazánky).
 
Nutriční hodnoty
 
1 porce (=50 g pečiva + 50 g pomazánky + 25 g ředkviček: 820 kJ
 
bílkoviny 10 g
tuky 6 g
sacharidy 24 g
SAFA 3,6 g
cukry 2,8 g
vláknina 3,7 g
 
Kdo má rád nivu a cottage, tuhle pomazánku si zamiluje.

Pomazánka z pečeného kuřete 

Ingredience na 6 porcí:

90 g bílého neslazeného jogurtu (nebo tvarohu) 
120g upečeného kuřecího masa 
Kyselá okurka (60g) 
1 lžíce hořčice (15g) 
Sůl, pepř a trochu láku z okurek 
Jarní cibulka  
 

Postup:

Kuřecí maso nakrájíme na malé kousíčky a smícháme s jogurtem, přidáme nadrobno pokrájenou kyselou okurku a jarní cibulku. Dochutíme lžící hořčice, solí, pepřem a můžeme přidat i trochu láku z okurek. Namažeme na plátky špaldového celozrnného chleba a dozdobíme jarní cibulkou.    

Nutriční hodnoty na 1 porci (1 plátek + 50 g pomazánky): 

Energie: 703 kJ 
Bílkoviny: 12,5g 
Tuky: 3,8 g 
Sacharidy: 19 g (z toho cukry 2,6 g) 
Vláknina: 3,6 g 

Tuto výbornou pomazánku podávejte s oblíbeným špaldovým chlebem PENAM.

Špenátová pomazánka

Ingredience na 8 porcí
 
280 g uvařené nebo konzervované cizrny
100 g čerstvého špenátu
15 ml olivového oleje
1 stroužek česneku
voda na doladění konzistence
sůl, pepř na dochucení
 
Postup:
 
Cizrnu, čerstvý špenát, olej a česnek rozmixujte dohladka. Pokud bude pomazánka moc hustá, konzistenci dolaďte přidáváním vody po lžičkách. Pro tento účel lze použít i nálev z konzervy. Česnek můžete pro jemnější chuť předem péct v troubě na 180 C asi půl hodiny.
 
Pomazánku opět dochuťte solí a pepřem a dozdobte dle vlastní chuti (například parmezánem a semínky).
Luštěninové pomazánky můžete vyrábět z různých druhů luštěnin, nejen cizrny.
Nutriční hodnoty
 
1 porce (=50 g pečiva + 50 g pomazánky): 720 kJ
 
bílkoviny 5 g
tuky 4 g
sacharidy 28 g
SAFA 0,5 g
cukry 1,3 g
vláknina 6,4 g

Extra tipy redakce

Luštěninové pomazánky můžete vyrábět z různých druhů luštěnin, nejen cizrny. Výborně se hodí i červená čočka, která je velmi rychle uvařená. Po uvaření ji ale nechte odkapat na cedníku, protože do sebe nasává dost vody a pomazánky mohou být velmi řídké.
 
Skvěle se pracuje s černou čočkou, které se přezdívá luštěninový kaviár, a my nemůžeme jinak než souhlasit! Je rovněž rychle uvařená a nevsákne do sebe tolik vody jako čočka červená. Vynikající jsou rovněž pomazánky, jejichž základem jsou fazole.

Související články