Na vykrajované zdobené cukroví se nejlépe hodí linecké těsto. Cukroví můžeme slepovat, nebo ponechat neslepené jednotlivé tvary, můžeme je zdobit cukrovou polevou, barevným sypáním, barevným cukrem i cukrářskými třpytkami.
Na vykrajované zdobené cukroví se nejlépe hodí linecké těsto. Cukroví můžeme slepovat, nebo ponechat neslepené jednotlivé tvary, můžeme je zdobit cukrovou polevou, barevným sypáním, barevným cukrem i cukrářskými třpytkami.
Ukážeme si zde recept na cukrovou polevu, která se neroztéká, a můžeme ji použít k vytvoření jakýchkoli tvarů a ornamentů, ale i k zaplnění celého povrchu zdobených kousků. Pak si ukážeme několik tipů a triků a nakonec vám přinášíme recept na jednoduché linecké těsto.
Cukrová poleva
Ingredience na 4 šálky polevy
3 šálky moučkového cukru
2 bílky
1/4 lžičky vinného kamene nebo 1 lžička citronové šťávy
Potravinářská barviva
Postup přípravy:
V misce promícháme moučkový cukr s vinným kamenem. Pokud nepoužíváme vinný kámen, ale citronovou šťávu, přidáme ji k bílkům. Bílky začneme šlehat elektrickým šlehačem (nástavci na těsto, ne metličkami) a postupně přidáváme cukr, až vznikne hustá hmota, ze které se budou po vytažení lžičkou tvořit špičky, avšak ještě ne zcela pevné. V této fázi cukr přidáváme po lžičkách, až se začnou tvořit pevné špičky.
Jestliže chceme hmotu řidší na polévání, vyšleháme ji stejně hustou a pak trošku rozředíme vodou, kterou přidáváme po kapkách.
Pokud chceme různé barvy, rozdělíme polevu do menších mističek a vmícháme do nich několik kapek potravinářského barviva. Polevu pak naplníme do cukrářských sáčků či zdobiček, a pokud máme cukroví již upečené a vychladlé, můžeme zdobit.
Polevu můžeme také uchovávat v lednici přikrytou potravinářskou fólií.
Chundelatý beránek
Z těsta vykrájíme vykrajovátkem beránky a upečeme. Budeme potřebovat dva druhy bílé polevy – hustší a řidší. Řidší polevou potřeme hlavičku a nožičky beránka, hustší na zbytek cukroví naneseme cukrářskou zdobičkou s hvězdicovým zakončením.
Kudrlinky tvoříme z malého množství polevy, kterou na cukroví vytlačíme a špičku stlačíme dolů. Na ni pak začínáme tvořit další kudrlinku.
Veselý zajíček
Zajíčky vykrájíme z těsta vykrajovátkem a upečeme. Můžeme na ně použít bílou, ale také barevnou polevu podle vlastního výběru. Budeme potřebovat větší množství řidší polevy a menší množství hustší.
Nejprve hustší polevou vytvoříme obrys (špičkou s malým kulatým otvorem). Pak celou ohraničenou oblast vyplníme řidší polevou. Na ocásek pak nasypeme bílé nebo barevné cukrové perličky. Na krk můžeme přidat mašličku.
Sladké květiny
Budeme potřebovat:
Linecké těsto
Cukrovou polevu
Barevný fondán (potahovací hmotu)
Vykrajovátko ve tvaru kolečka
Ozdobné rádlíčko
Zelené potravinářské barvivo
Malý štěteček
Špejle
Barevnou fondánovou hmotu rozválíme válečkem (můžeme zakoupit i bílou hmotu a obarvit ji potravinářskými barvivy) a rádlíčkem z něj vykrájíme spirály. Ty pak stočíme do květu.
Z lineckého těsta vykrájíme silnější kolečka a zapícháme do nich špejle, aby vypadala jako lízátka. Takto připravená kolečka upečeme. Po upečení špejle štětečkem nabarvíme zeleným potravinářským barvivem.
Polevu připravíme do cukrářského sáčku a na každé kolečko ji naneseme ve spirále po celém jedné straně. Do polevy zasadíme květ a necháme zaschnout.
Velikonoční vajíčka z lineckého těsta
Přísady:
Na těsto:
250 g hladké mouky
špetka soli
100 g moučkového cukru
1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
1 vejce
150 g změklého másla nebo margarínu
Na ozdobení:
100 g pikantního džemu (např. rybízového)
1 balení Tubiček na zdobení Dr.Oetker
cukrová zdobení Dr.Oetker (např. Kuličky zlaté/bílé Dr.Oetker, Kuličky duhové Dr.Oetker nebo Srdíčka Dr.Oetker)
Ještě potřebujeme:
plech na pečení
váleček
formičku na vykrajování vajíček
papír na pečení
Postup přípravy:
1. Na přípravu těsta smícháme na vále mouku, sůl, cukr, vanilínový cukr, vejce, máslo nebo margarín a ručně vypracujeme hladké těsto.
2. Z těsta vyválíme na lehce pomoučené pracovní desce plát o tloušťce 3 mm. Formičkou vykrájíme vajíčka, která naskládáme na plech vyložený papírem na pečení. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Plynová trouba: stupeň 3
TIP: Nejste si jistí, jak správně péct v troubě abyste něco nepřipálili? Podívejte se na tabulku pro pečení v troubě od české značky MORA.
Doba pečení: asi 10 minut
and
3. Po vychladnutí slepíme vždy dvě vajíčka džemem. Vajíčka tubičkami a cukrovým zdobením podle vlastní fantazie.