TAJEMSTVÍ CUKROVÉ POLEVY: VELIKONOČNÍ CUKROVÍ, KTERÉ POTĚŠÍ NEJEN KOLEDNÍKY!

Na vykrajované zdobené cukroví se nejlépe hodí linecké těsto. Cukroví můžeme slepovat, nebo ponechat neslepené jednotlivé tvary, můžeme je zdobit cukrovou polevou, barevným sypáním, barevným cukrem i cukrářskými třpytkami.

Na vykrajované zdobené cukroví se nejlépe hodí linecké těsto. Cukroví můžeme slepovat, nebo ponechat neslepené jednotlivé tvary, můžeme je zdobit cukrovou polevou, barevným sypáním, barevným cukrem i cukrářskými třpytkami.

Ukážeme si zde recept na cukrovou polevu, která se neroztéká, a můžeme ji použít k vytvoření jakýchkoli tvarů a ornamentů, ale i k zaplnění celého povrchu zdobených kousků. Pak si ukážeme několik tipů a triků a nakonec vám přinášíme recept na jednoduché linecké těsto.

Cukrová poleva

Ingredience na 4 šálky polevy

3 šálky moučkového cukru
2 bílky
1/4 lžičky vinného kamene nebo 1 lžička citronové šťávy
Potravinářská barviva

Postup přípravy:

V misce promícháme moučkový cukr s vinným kamenem. Pokud nepoužíváme vinný kámen, ale citronovou šťávu, přidáme ji k bílkům. Bílky začneme šlehat elektrickým šlehačem (nástavci na těsto, ne metličkami) a postupně přidáváme cukr, až vznikne hustá hmota, ze které se budou po vytažení lžičkou tvořit špičky, avšak ještě ne zcela pevné. V této fázi cukr přidáváme po lžičkách, až se začnou tvořit pevné špičky.

Jestliže chceme hmotu řidší na polévání, vyšleháme ji stejně hustou a pak trošku rozředíme vodou, kterou přidáváme po kapkách.

Pokud chceme různé barvy, rozdělíme polevu do menších mističek a vmícháme do nich několik kapek potravinářského barviva. Polevu pak naplníme do cukrářských sáčků či zdobiček, a pokud máme cukroví již upečené a vychladlé, můžeme zdobit.

andhttp://cakejournal.com/tutorials/how-to-make-royal-icing/cakejournal.com

Polevu můžeme také uchovávat v lednici přikrytou potravinářskou fólií.

Chundelatý beránek

Z těsta vykrájíme vykrajovátkem beránky a upečeme. Budeme potřebovat dva druhy bílé polevy – hustší a řidší. Řidší polevou potřeme hlavičku a nožičky beránka, hustší na zbytek cukroví naneseme cukrářskou zdobičkou s hvězdicovým zakončením.

andsweetopia.net

Kudrlinky tvoříme z malého množství polevy, kterou na cukroví vytlačíme a špičku stlačíme dolů. Na ni pak začínáme tvořit další kudrlinku.

Veselý zajíček

Zajíčky vykrájíme z těsta vykrajovátkem a upečeme. Můžeme na ně použít bílou, ale také barevnou polevu podle vlastního výběru. Budeme potřebovat větší množství řidší polevy a menší množství hustší.

andsweetopia.net

Nejprve hustší polevou vytvoříme obrys (špičkou s malým kulatým otvorem). Pak celou ohraničenou oblast vyplníme řidší polevou. Na ocásek pak nasypeme bílé nebo barevné cukrové perličky. Na krk můžeme přidat mašličku.

Sladké květiny

Budeme potřebovat:

Linecké těsto
Cukrovou polevu
Barevný fondán (potahovací hmotu)
Vykrajovátko ve tvaru kolečka
Ozdobné rádlíčko
Zelené potravinářské barvivo
Malý štěteček
Špejle

Barevnou fondánovou hmotu rozválíme válečkem (můžeme zakoupit i bílou hmotu a obarvit ji potravinářskými barvivy) a rádlíčkem z něj vykrájíme spirály. Ty pak stočíme do květu.

Z lineckého těsta vykrájíme silnější kolečka a zapícháme do nich špejle, aby vypadala jako lízátka. Takto připravená kolečka upečeme. Po upečení špejle štětečkem nabarvíme zeleným potravinářským barvivem.

andthedecoratedcookie.com

Polevu připravíme do cukrářského sáčku a na každé kolečko ji naneseme ve spirále po celém jedné straně. Do polevy zasadíme květ a necháme zaschnout.

Velikonoční vajíčka z lineckého těsta

Přísady:

Na těsto:
250 g hladké mouky
špetka soli
100 g moučkového cukru
1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
1 vejce
150 g změklého másla nebo margarínu

Na ozdobení:
100 g pikantního džemu (např. rybízového)
1 balení Tubiček na zdobení Dr.Oetker
cukrová zdobení Dr.Oetker (např. Kuličky zlaté/bílé Dr.Oetker, Kuličky duhové Dr.Oetker nebo Srdíčka Dr.Oetker)

Ještě potřebujeme:
plech na pečení
váleček
formičku na vykrajování vajíček
papír na pečení

Postup přípravy:

1. Na přípravu těsta smícháme na vále mouku, sůl, cukr, vanilínový cukr, vejce, máslo nebo margarín a ručně vypracujeme hladké těsto.

2. Z těsta vyválíme na lehce pomoučené pracovní desce plát o tloušťce 3 mm. Formičkou vykrájíme vajíčka, která naskládáme na plech vyložený papírem na pečení. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Plynová trouba: stupeň 3

TIP: Nejste si jistí, jak správně péct v troubě abyste něco nepřipálili? Podívejte se na tabulku pro pečení v troubě od české značky MORA.

Doba pečení: asi 10 minut

and

3. Po vychladnutí slepíme vždy dvě vajíčka džemem. Vajíčka tubičkami a cukrovým zdobením podle vlastní fantazie.