FACESTARŽivotní stylSVĚTOVÝ DEN VÝŽIVY PŘIPOMÍNÁ, JAK JE DŮLEŽITÉ ZDRAVĚ JÍST! VÍTE, CO JÍTE?

SVĚTOVÝ DEN VÝŽIVY PŘIPOMÍNÁ, JAK JE DŮLEŽITÉ ZDRAVĚ JÍST! VÍTE, CO JÍTE?

Špatná výživa totiž zdaleka není jen problémem chudých a rozvojových zemí. Špatné stravování má na svědomí neustálý růst počtu obézních lidí. Loni jejich počet na planetě přesáhl 2 miliardy. Podle zahraničního odborného časopisu The Lancet vzrostl počet osob s nadváhou či obezitou z 857 milionů v roce 1980 na 2,1 miliardy v roce 2013. Téměř polovina z nich žije v USA, Číně, Indii, Rusku, Brazílii, Mexiku, Egyptě, Německu, Pákistánu a Indonésii.

Špatná výživa totiž zdaleka není jen problémem chudých a rozvojových zemí. Špatné stravování má na svědomí neustálý růst počtu obézních lidí. Loni jejich počet na planetě přesáhl 2 miliardy. Podle zahraničního odborného časopisu The Lancet vzrostl počet osob s nadváhou či obezitou z 857 milionů v roce 1980 na 2,1 miliardy v roce 2013. Téměř polovina z nich žije v USA, Číně, Indii, Rusku, Brazílii, Mexiku, Egyptě, Německu, Pákistánu a Indonésii.

Jaká je situace v České republice?

Zhruba polovina dospělé populace trpí nadváhou a obezitou, obézních dětí je cca 20 %. Obézní pacient je častěji nemocný a častěji navštěvuje lékaře. Vyžaduje také nákladnější péči. Roční náklady na jeho léčbu jsou více než 100 000 Kč,“ upozorňuje MUDr. Petr Hlavatý, Ph.D., odborný garant iniciativy Vím, co jím a piju, která se zabývá otázkou výživově hodnotných potravin v České republice.

and

Aby se nám dařilo úspěšně se vyhnout zdravotním komplikacím, plynoucím z nadváhy a obezity, měli bychom se také vyhýbat některým potravinám a látkám, které obsahují. K těmto komplikacím patří například cukrovka, vysoký tlak a riziko infarktu či mrtvice, k němuž vede vysoká hladina cholesterolu v krvi. Světová zdravotnická organizace (WHO) definovala čtyři rizikové živiny, které přispívají ke vzniku civilizačních chorob, mimo jiné i obezity. Jsou to trans mastné kyseliny, nasycené mastné kyseliny, sodík (sůl) a cukr. Je však poměrně obtížné se v záplavě potravin, které jsou na trhu dostupné, orientovat a u každé potraviny zkoumat její složení. Aby byla tato orientace jednodušší, pomůže nám logo Vím, co jím. Díky němu stačí jen jediný pohled na obal, a budete vědět, že kupujete výrobek s nízkým obsahem rizikových živin.

and

Mnohé potraviny, nesoucí logo Vím, co jím, mají také vyšší obsah vlákniny, která je pro tělo velmi prospěšná. V současné době je takto označeno 350 výrobků a neustále přibývají další.
 

Související články