Špatné víno se nebojte v restauraci vrátit! Víte, jaké argumenty vytáhnout?

 

 

Na víně raději nešetřete

Proto bychom vám rozhodně radili, abyste zapátrali ve vinném lístku a zkusili si vybrat nějakou archivní láhev. A pokud nebudou ani ty vypadat lákavě, či budou na váš vkus příliš předražené, dejte si nealko nebo jedno pivo, věřte, že takto rozhodně napácháte méně škody! Na víně vám však šetřit neradíme. Pokud ochutnáte kvalitní a lahodné víno z lahve, k rozlévaným patokům se asi nebudete chtít vracet!

O doporučení vhodného vína můžete pochopitelně požádat číšníka, nebo v lepších podnicích sommeliera. Tomu stačí sdělit vaše požadavky na víno, tedy zda má být sladší, či sušší a on vám doporučí vhodné kandidáty. Láhev vína by měla být vychlazená na správnou teplotu, číšník by ji měl dát vám k nahlédnutí, abyste si prohlídli etiketu. Následně číšník láhev otevře, přivoní ke korku, zda je v pořádku a víno naleje jednomu z hostů, který bude za celou společnost ochutnávat.

„Sedmičky“ ochutnávejte vždy a všude!

Tento postup by měl být dodržen v každém případě, a to i když jste si bez bázně a hany objednali láhev v hospodě čtvrté cenové skupiny! A jak přesně byste měli víno ochutnat?

Ochutnávka je pochopitelně zcela na vás, nikdo by vám neměl nařizovat, jak víno ochutnat, ale nejlépe se rozvine jeho chuť, pokud skleničkou zakroužíte. Nejprve se podívejte skrz skleničku, zda v ní třeba neplave korek, nebo nějaké nečistoty a zda není barva podivná a posléze se napijte. V lepších podnicích by měl víno ochutnat i číšník, či sommelier a sám případnou vadu vína odhalit. V opačném případě se dá očekávat, že je víno v pořádku a vy jen stvrdíte názor sommeliera,“ říká Filip Jantač z Global Wines, dovozce vín.

Víno neochutnáváte, abyste zjistili, zda vám chutná nebo ne, ale zda není zkažené, protože to hrozí i u toho nejlepšího vína. „Pokud vám víno nechutná, automaticky to neznamená, že není kvalitní nebo je dokonce zkažené. Pokud trváte na vrácení, musíte mít vhodné důvody i argumenty,“ upozorňuje Filip Jantač ze společnosti Global Wines.

Jaké víno vrátit?

Víno při zrání v lahvích totiž může potkat hned několik nehod. Pokud je bílé víno nahnědlé, pak se bohužel při zrání zoxidovalo kvůli příliš kyslíku v lahvi, nebo při vyšším obsahu tříslovin ve vinném moštu a jeho chuť bude odporná. Takové víno bez milosti vraťte a rozhodně ho nepijte!

Zdá se vám víno zatuchlé, nebo je cítit plesnivinou? Pak bylo víno přechováváno ve špatně namořeném sudu a přejalo z něj různé pachy sklepa, ve kterém bylo uloženo. Pozorujete perlení vína, které nebylo v plánu? Opět láhev vraťte, neboť u vína došlo k druhotnému kvašení. Je víno cítit po korku? Jde o závažnou závadu a láhev vraťte.

Víno vraťte okamžitě

A jak víno vrátit? Víno ochutnejte dvakrát a ujistěte se, že je víno podle vás skutečně zkažené. Se svým poznatkem se obraťte na číšníka okamžitě, nikoliv až v okamžiku, kdy do vás „zahučela“ půlka láhve! Svěřte se číšníkovi, co se vám na vínu nezdá. Číšník v naprosté většině případů víno vymění. U dalšího vína ochutnávejte tím samým způsobem.