FACESTARReceptySMAŽENÉ KUŘE BEZ LEPKU: POCHUTNEJTE SI BEZ OBAV O SVÉ ZDRAVÍ!

SMAŽENÉ KUŘE BEZ LEPKU: POCHUTNEJTE SI BEZ OBAV O SVÉ ZDRAVÍ!

 

 

V čem tkví tajemství přípravy kuřete s lahodnou a křupavou krustou? Ve směsi bylinek a koření a v mouce. Bezlepková moučná směs s xanthanovou gumou fungovat nebude. Na obalování porcí kuřátka budete potřebovat bezlepkovou směs bez xanthanové gumy.

Než se však pustíte do obalování, přečtěte si náš recept pozorně a nevynechte ani jeden krok. Každá přísada v něm má své místo a dobrý důvod, proč tam je. Obalené porce kuřete pak nechte asi půl hodiny před smažením odležet, aby obalovací směs dobře přilnula ke kůži a neoddělila se hned, jak je vložíte do pánve s olejem.

and

Ingredience:

asi 2 kg porcí kuřete s kostmi a kůží (paličky, křidélka, horní stehna i prsa)

1 a 1/2 šálku podmáslí

1 šálek (224 g) bílého jogurtu

2 šálky (280 g) bezlepkové moučné směsi bez gumy (184 g jemné bílé rýžové mouky + 62 g bramborového škrobu + 34 g tapiokové mouky)

1 lžička čerstvě namletého pepře

1 a 1/2 lžičky soli

1 a 1/2 lžičky uzené papriky

1/2 lžičky sušeného oregana

1/2 lžičky sušeného tymiánu

1/2 lžičky sušené petrželové natě

1/4 lžičky mletého římského kmínu

1/4 lžičky mleté skořice

1/2 lžičky sušené cibule (prášku)

1/4 lžičky sušeného česneku (prášku)

1/4 lžičky sušeného chilli

3 lžíce (36 g) cukru

Neutrální rostlinný olej na smažení (ideální je arašídový)

Postup přípravy:

and

Do velkého uzavíratelného sáčku nebo mísy vložíme porce kuřete, podmáslí a jogurt a maso dobře obalíme. Pokud obalujeme v sáčku, vytlačíme nejprve vzduch a pak ho uzavřeme. Pokud v misce, dobře ji přikryjeme potravinovou fólií. Kuře necháme marinovat v ledničce 4 až 16 hodin.

Po vyjmutí z ledničky jednotlivé porce obalíme ve směsi mouky, soli, cukru a koření. Směs můžeme nasypat do velkého uzavíratelného sáčku a jednotlivé porce (po dvou) postupně vkládat a v uzavřeném sáčku protřepat. Obalí se rovnoměrně. Hluboký plech vyložíme pečicím papírem a obalené porce na něj pokládáme. Necháme je asi 30 minut odpočinout, obal bude na kuřeti kompaktnější a lépe přilne

and

Mezi tím vlijeme do hlubokého kastrolu dostatečné množství oleje (nebo připravíme fritovací hrnec) a rozpálíme na 180 °C. Obalené porce kuřete vložíme do rozpáleného oleje. Abychom zabránili připečení ke dnu, podržíme každý kousek nejprve v kuchyňských kleštích namočený do oleje a necháme asi minutu osmahnout, pak teprve položíme. Porce kuřete osmažíme dozlatova, asi 7 minut z každé strany. Pak snížíme teplotu na 170 °C, aby se kuře dobře propeklo uvnitř a smažíme ještě asi 10 minut. Hotové porce klademe na mřížku s papírovými ubrousky, abychom je zbavili přebytečného tuku a necháme před podáváním trošku vychladnout.

 

 

Související články