SLADKÉ VELIKONOČNÍ PEČENÍ: V HLAVNÍ ROLI BÁBOVKA, BERÁNEK NEBO MAZANEC?

Pečený beránek, roláda, mazanec, kopřivová nádivka a v neposlední řadě i různé pomazánky a obložené mísy. Ano, přesně takhle by měly vypadat svátky jara – Velikonoce. Záleží ale hlavně na Vás, čím své hosty a rodinu překvapíte a pohostíte. Nebojte se experimentovat. Příklad si můžete vzít i z našich tří sladkých receptů. Tak směle do toho!

Pečený beránek, roláda, mazanec, kopřivová nádivka a v neposlední řadě i různé pomazánky a obložené mísy. Ano, přesně takhle by měly vypadat svátky jara – Velikonoce. Záleží ale hlavně na Vás, čím své hosty a rodinu překvapíte a pohostíte. Nebojte se experimentovat. Příklad si můžete vzít i z našich tří sladkých receptů. Tak směle do toho!

1.     Sváteční bábovka

Budete potřebovat:
Na těsto:
250 g másla
350 g moučkového cukru
4 vejce
200 g smetany ke šlehání
500 g polohrubé mouky
2 zarovnané KL Kypřicího prášku do pečiva
1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
100 g nasekaných kandovaných pomerančů nebo sušených meruněk

Na ozdobení:
1 balíček Polevy tmavé Dr.Oetker

Ještě potřebujeme:
formu na bábovku (průměr 23 cm)

Příprava:

Na přípravu těsta vyšleháme máslo s cukrem, vanilinovým cukrem a vejci elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dohladka . Přidáme smetanu a promícháme. Nakonec zlehka vmícháme mouku smíchanou s kypřicím práškem. Těsto dobře propracujeme. Přidáme kandované ovoce, těsto nalijeme do vymazané formy na bábovku. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Doba pečení: 50-55 minut

Bábovku necháme mírně zchladnout, vyklopíme ji na servírovací talíř a necháme vychladnout. Polevu připravíme podle návodu a bábovku polijeme.

2.     Velikonoční beránek s pudingem

Budete potřebovat:
Na těsto:
3 vejce
150 g moučkového cukru
1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
5 PL rostlinného oleje
5 PL horké vody
150 g polohrubé mouky
1 zarovnaná KL Kypřicího prášku do pečiva
1 balíček Pudingu s vanilkovou příchutí
1 vrchovatá KL strouhané citrónové kůry z chemicky neošetřeného citrónu
10 kapek Citrónového aroma Dr.Oetker
špetka soli

Na ozdobu:
rozinky na očička
1 balíček Vanilkového cukru

Ještě potřebujeme:
formu na beránka

Příprava:

Na přípravu těsta utřeme žloutky s cukrem a vanilínovým cukrem, přidáme olej a horkou vodu. Elektrickým ručním šlehačem vyšleháme do pěny. Mouku smícháme s práškem do pečiva, pudingem a citrónovou kůrou. Přidáme do žloutkové pěny. Do bílků přidáme citrónové aroma a špetku soli. Elektrickým ručním šlehačem ušleháme tuhý sníh, který vmícháme do těsta. Všechno jemně, ale důkladně promícháme.
Těsto nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané spodní části formy. Přiklopíme vrchní částí. Pečeme v předehřáté troubě.

Doba pečení: asi 40 minut

Po upečení necháme beránka vychladnout ve formě. Poté vyklopíme, rozinky přitlačíme jako očička a hotového beránka pocukrujeme.

3.     Velikonoční mazanec

Budete potřebovat:
250 ml mléka
1 vanilkový cukr
3ks žlotků
11 dkg cukr krupice
11 dkg másla
25 g droždí
1 špetka soli
500 g polohrubé mouky

Příprava:

Promícháme žloutky, cukr, rozpuštěné máslo a přidáme mouku, kvásek a vlažné mléko, vanilkový cukr a mícháme tak dlouho, až se nám začnou tvořit bublinky. Poté přidáme nasekané mandle a rozinky a zpracujeme.

Těsto necháme vykynout na teplém místě.

Poté těsto zpracujeme na bochánek a uděláme ve středu kříž. Necháme znovu kynout na plechu a poté potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi.

Mazanec pečeme asi 20 minut na 180 °C a potom 25 minut na 120 °C.