Skvostné vánoční cukroví: Jak jej zvládnout? Hlavní je se bavit!

Smysly omamující vůně, která všem vykouzlí úsměv na rtech, teplo sálající z trouby a netrpělivé sledování těch drobných pokladů, které vám pomalu, ale jistě zlátnou na plechu. Vánoční pečení k svátkům neodmyslitelně patří a my víme, jak si jej maximálně užít – s těmihle šikovnými pomocníky!

Také už se nemůžete pečení vánočního cukroví dočkat? Je pravda, že vás z toho pokaždé bolí záda, ruce máte namožené jako po vzpěračských závodech a pokaždé si slibujete, že napřesrok si to cukroví už ale doopravdy koupíte! Přesto však každý rok loupete oříšky, sekáte mandle a nakupujete kvanta cukru, másla i mouky. Jak to?

Každý z nás má pečení domácího cukroví spojené s nějakým rituálem a právě tento rituál je vždy jakousi předzvěstí nadcházejícího vánočního času, ve kterém ani letos nepůjde o množství dárků či snědeného bramborového salátu, ale o čas strávený se svými blízkými a o tu jiskřivou atmosféru štědrého dne, kterou ani ti největší odpůrci Vánoc nemohou popřít.

Winter Bakery Delight šálek – formička na bábovku s motivem perníčků velká, 0,38 l (595 Kč) vasekuchyne.cz

Tak si vyhrňme rukávy a pojďme se trochu umazat. Tady je pár bodů, které byste měli mít při vánočním pečení na paměti!

1) Vyberte, co budete péct

Nerez vykrajovátko – dvoj srdce 11,5cm (49 Kč) Bella Rose

Zní to sice jednoduše, ale vlastně není. Samozřejmě je mnoho těch, kteří pečou každý rok stále stejné cukroví – někdo jen pár základních, jiný to každý rok vyšroubuje třeba i na 15 druhů (a to i přes to, že 5 z nich vůbec nikdo nejí). Pokud patříte k této skupině, můžete si hned tento bod škrtnout, pokud ale, stejně jako já, každý rok hledáte, čím si tu každoroční klasiku trochu okořenit, určitě budete potřebovat čas – ať už na prohlížení kuchařek, nebo na brouzdání na internetu. To, které z těch hříšně dobrých minizákusků vyhraje boj o vaši pozornost, je už jen na vás.

2) Nakupte suroviny

Kuchyňská váha Black (1399 Kč) Bella Rose

Sepište si seznam a nakupte si i něco do zásoby. Přece nechcete, aby vám došla mouka či ořechy zrovna v nejlepším? A pokud jste jako já, pár spálených plechů či přehlédnutí druhé půlky receptu taky nebude výjimkou. Nezapomeňte si přečíst postup a držet se doporučených teplot: suroviny, které mají mít pokojovou teplotu, včas vyndejte z ledničky.

UŽ ANI SLZU! VÍME, JAK SPRÁVNĚ NAKRÁJET CIBULI!

 

3) Přizvěte děti

Děti milují, když vám mohou pomáhat, a přizvete-li je k výrobě tolik zbožňovaného vánočního cukroví, budou vám nesmírně vděčné. To, že v něj má maminka či tatínek takovou důvěru, že mu svěří nějaké to míchání, vykrajování nebo dokonce zdobení, bude pro toho malého prcka představovat obří zodpovědnost. A pro vás oba bude tohle společné pečení určitě krásným zážitkem. Hlavní je se obrnit trpělivostí a očekávat i drobné nehody, které se však stávají i těm nejlepším kuchtíkům. Uvidíte, že více než kousky zdobenými dokonalou vlnovkou se budete chlubit těmi s naprosto neorganizovanými chuchvalci polevy!

Tchibo

4) Hrajte si

Uvědomte si, že pečení není exaktní věda – ovšemže musíte při přípravě dodržet uvedená množství, ve zdobení či vykrajování ale pravidla neexistují, a tak si můžete trochu vyhodit z kopýtka! Fantazii se meze nekladou, tak proč si trochu nezařádit s potravinářskými barvami a nedat letos klasickému cukroví nový kabátek?

5) Zavolejte kamarádkám a bavte se

„Pečení je radost“ – znáte taky tohle spojení? Myslím, že nám tenhle slogan z hlavy asi už nikdo nevytluče. Na druhou stranu je ale zatraceně pravdivý a ještě větší radost při pečení je, když máme kolem sebe ty, které máme rádi. Tak zavolejte kamarádkám, dcerám a synům, maminkám i tatínkům a domluvte se na pečící párty – třeba se navzájem obohatíte o nové recepty, ale hlavně si při válení vanilkových rohlíčků a při vymačkávání formiček na plněné ořechy skvěle popovídáte.

6) Dodržujte pitný režim

Velmi důležité je však i dodržování pitného režimu, taková dehydratace není jen tak! Připravte si proto dostatek vaječného koňaku a svařeného vína, aby vám šla práce pěkně od ruky. K vynikajícímu domácímu „svařáčku“ potřebujete jen víno, skořici a hřebíček, chuť dokáže ozvláštnit i pomerančová kůra či badyán.

Horké víno s kořením mísili s kořením už staří Římané

Doufáme, že si i letos pečení opravdu užijete, stejně jako celé Vánoce!