Sezona chřestu je tu! Pochutnejte si na rizotu i variacích se sýrem

Pokud také patříte k těm, co milují chřest a přetrvává u vás dilema jestli dnes uvařit něco z bílého, nebo ze zeleného, máme pro vás jednoduchou radu. V našich receptech totiž užijete oba druhy. Pozor, lepší jste ještě nejedli!

Ať už si vyberete křupavý zelený, který přípravíte snadno, nebo jemný bílý, který je zase charakteristický svou delikátní chutí, měli byste si v květnu chřest dopřát určitě minimálně jednou. Vyzkoušejte naše recepty a nechte se námi inspirovat.

Jarní rizoto

Suroviny:

½ kg vyloupaného čerstvého hrášku
svazek mrkve
svazek chřestu
1,5 l kuřecího vývaru
2 dc bílého vína (La formaggeria)
500 g rýže arborio (La formaggeria)
1 nadrobno nakrájená šalotka
extra panenský olivový olej (La formaggeria)
sůl a pepř dle chuti 
100 g sýru Gran Moravia (La formaggeria)
štáva z 1 citronu
 
 

Postup:

Zeleninu osolte a opepřete. Hrášek povařte krátce nad párou. Mrkev rozkrájejte na podélné plátky a vařte do poloměkka. Chřest oloupejte a uvařte nad párou. Zelenina musí zůstat křupavá.

V hrnci osmahněte na olivovém oleji šalotku a rýži. Po pár minutách přidejte sůl a pepř. Zalijte bílým vínem a nechte odpařit. Postupně přilévejte vývar, ale vždy až se tekutina úplně vstřebá. Rizoto stále míchejte. Asi za 20 minut bude rýže hotová. Sundejte z ohně, zakapejte citronovou šťávou a vmíchejte sýr. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Podávejte horké obložené zeleninou.

Chřest se sýrem 

Suroviny:

1 svazek zeleného chřestu
100 g strouhaného sýru Gran Moravia (La formaggeria)
100 g italského specku nakrájeného na tenké plátky (La formaggeria)
Extra panenský olivový olej na vytření pekáčku (La formaggeria)

 

Postup:

Tvrdé konce chřestu jemně oloupejte. Do hrnce s vroucí osolenou vodou vložte chřest a vařte asi 5 minut. Chřest musí zůstat křupavý. Poté ho okamžitě zchlaďte v ledové vodě, tím si chřest zachová svěží zelenou barvu. Olivovým olejem jemně vytřete pekáček. Každý stonek chřestu obalte v tyrolském špeku. Rozložte vedle sebe do pekáčku. Zasypte bohatě sýrem Gran Moravia a nakonec zakápněte olivovým olejem. Pečte v troubě na 180°C do lehkého zezlátnutí sýra. Podávejte s bagetkou.

Gratinovaný chřest se sýrem 

Suroviny:

1 kg zeleného chřestu
50 g másla La formaggeria
50 g nastrouhaného sýru Gran Moravia La formaggeria
strouhanka
sůl 

 

Postup:

Očistěte chřest, svažte ho do několika svazků a povařte asi 10 minut ve slané vodě. Svazky do hrnce postavte tak, aby jeho špičky byly nad vodou. Poté nechte vychladnout. Vychladlý chřest rozložte do máslem vymazané pečicí formy, přidejte zbývající, předem rozpuštěné máslo, a posypte strouhankou a sýrem. Osolte a zapečte v troubě při 200 stupních asi 10 minut. Podávejte horké.

Pečený chřest se šunkou a fontinou

Suroviny: 

1 kg chřestu
2 plátky dušené šunky La formaggeria
120 g sýru fontina La formaggeria
2 vejce
2 hrsti nastrouhaného sýru Tre Corti La formaggeria
máslo La formaggeria
sůl 
pepř

 

Postup:

Chřest oloupejte a omyjte, odstraňte tvrdé konce nožiček. Povařte je 10 minut v osolené vodě nebo v páře, slijte e a rozložte do zapékací mísy vymazané máslem. Nakrájejte šunku a fontinu na proužky a rozložte je na chřest.

V míse vyšlehejte vejce s nastrouhaným sýrem Tre Corti, špetkou soli a pepře a směs nalijte na chřest. Dejte péct do trouby rozehřáté na 180 stupňů asi na 15 minut, až se vejce zpevní a sýr rozpustí.