FACESTARReceptySALÁT, KTERÝ VYDRŽÍ TÝDEN V LEDNICI A JE STEJNĚ DOBRÝ JAKO NA...

SALÁT, KTERÝ VYDRŽÍ TÝDEN V LEDNICI A JE STEJNĚ DOBRÝ JAKO NA ZAČÁTKU! NEVĚŘÍTE? VYZKOUŠEJTE!

Salát v ledničce bude dobrou motivací dát si zdravý oběd či večeři, a pokud se snažíte třeba shodit nějaká přebytečná kila, určitě přijde vhod.

Salát v ledničce bude dobrou motivací dát si zdravý oběd či večeři, a pokud se snažíte třeba shodit nějaká přebytečná kila, určitě přijde vhod.

Jakou vybrat nádobu

Důležité je, aby nádoba byla dostatečně velká a měla víko, které těsní. Na tvaru záleží pouze v tom případě, když uvažujete, jak se vám salát nejlépe vejde do ledničky. Pokud si ho nosíte s sebou do práce, bude plastová krabička vhodnější. Způsob skládání salátu se bude podle typu nádoby lišit.

Jak naplnit plastovou krabičku

1. Začněte listovou zeleninou. Před vložením do nádoby je důležité listy
dobře osušit, aby zůstaly čerstvé a křupavé.

2. Přidejte ostatní zeleninu, luštěniny a ovoce: mrkev, okurky, rajčata (používejte celá cherry rajčátka), papriky, brokolice, cizrna, fazole, kukuřice, hrášek a třeba i hroznové víno nebo borůvky – cokoli máte v salátu rádi – přijde na řadu nyní. Vše důkladně osušte.

3. Přidejte bílkoviny. Aby vás salát zasytil a neměli jste během několika minut chuť na něco dalšího a mnohem méně zdravého, přidejte do salátu třeba marinované tofu, grilované kuřecí maso, vejce uvařená natvrdo, sýr (např. čedar), uvařené obilniny (qinou nebo hnědou rýži).
Tyto suroviny ovšem přidávejte jen do salátů určených na první tři dny celého týdne.  Totéž platí pro avokádo, ořechy a různá semena a šťavnatější ovoce (například jahody).

4. Dresink mějte uložený zvlášť a přidejte ho do salátu až těsně před jídlem. Pokud máte v práci ledničku, můžete tam uchovávat větší nádobu s dresinkem.

and

Jak naplnit zavařovací sklenici

připravte si litrové sklenice se šroubovacími víčky a širokým hrdlem, aby se vám do nich suroviny dobře ukládaly.

1. Začněte dresinkem. Sklenice stojí v lednici vzpřímeně a dresink zůstane na dně oddělený od ostatních přísad. Je to výhoda oproti plastové krabici, protože nepotřebujete další nádobu.

2. Přidejte zeleninu a luštěniny. Začnětě tvrdšími kousky (mrkev, ředkvičky, cibule, cizrna), které můžou přijít do kontaktu s dresinkem a nezkazí se – naopak, budou chutnat výborně. Potom přidávejte ostatní zeleninu – papriky, cherry rajčátka atd.

3. Přidejte listovou zeleninu, ta by měla zaplnit druhou polovinu sklenice. Jako v prvním případě je nutné, abyste ji po umytí dobře osušili.

4. Nakonec přijdou bílkoviny. Posypte salát osmaženým tofu, marinovaným tempehem, grilovaným kuřecím masem nebo pokrájeným či strouhaným sýrem. Také můžete přidat avokádo, ořechy či semínka a sušené ovoce.

5. Před jídlem salát promíchejte. Můžete jednoduše protřepat sklenici a jíst jej přímo z ní, nebo salát přesypte do misky a promíchejte vidličkou.

and

Příklad

Jaké suroviny budete potřebovat na salát na 5 dní? Zde je příklad. Samozřejmě je můžete obměňvat podle libosti.

Vhodná listová zelenina (vcelku nebo předem připravený mix)
2 okurky
2 až 3 papriky
5 středních mrkví
1 balíček cherry rajčátek
1 balení hroznového vína
2 balení tofu
1 plechovku hotové cizrny
Slunečnicová semínka
2 avokáda
Oblíbený dresing

Související články