Rituál, který otevírá léto: Rozpalte grily, sezóna je tady!

Gril Napoleon

Říká se „co Čech, to houbař“, ale v současnosti platí spíš „co Čech, to mistr grilu“. Grilování, fenomén dnešní doby, s nadsázkou se dá říct, že jde o společenskou aktivitu. Podle posledních průzkumů, statistiky ukazují, že každý čtvrtý Čech se účastní správné „grilovačky“ alespoň desetkrát ročně, mnohdy i častěji.

Snad je to i díky tomu, že k přípravě skvělého jídla a dokonalému uspokojení chuťových pohárků, není třeba žádného extra kuchařského vzdělání, je tudíž ideální i pro ty, kteří zrovna nedostali do vínku talent kulinářského umění Jamieho Olivera nebo Gordona Ramseyho. Na trhu můžeme dnes najít mnoho typů grilů, které kromě klasického roštu disponují i dalšími funkcemi jako například udírnou nebo rotiserií.

Velkým hitem jsou ochucená dřeva a štěpky, které dodají grilovanému masu nový rozměr chutí. Mezi oblíbené příchutě patří jemná ovocná dřeva nebo naopak intenzivnější aromatická, jako třeba bukové, pekanové či whiskey dřevo. Dávno už neplatí, že grilování je pouze výsadou „masožravců“, i zarytí vegetariáni si při grilování mohou přijít na své. Stačí dát prostor vlastní fantazii a nezůstat jen u grilovaného hermelínu, ugrilovat lze téměř cokoliv.

Na gril se hodí skoro všechny druhy zeleniny i některé ovoce. Už jste někdy ochutnali třeba grilovaný ananas se zmrzlinou?Je to delikatesa…

Další skvělou zprávou je, že světoznámá značka Napoleon, fungující na českém trhu již 8 let, letos rozšiřuje svoji nabídku i dostupnost svých produktů. Kanadská značka Napoleon má nejen zajímavou historií, ale je také zárukou té nejvyšší kvality a bez ostychu lze říci, že je takovým Rolls-Royce mezi grily.

Začalo to ocelí…  

Začátky rodinné firmy Napoleon se datují do roku 1976, kdy ve městě Barrie v kanadském Ontariu, Wolfgang Schroeter založil malý podnik Wolf Steel Ltd. V té době nikdo netušil, jak neuvěřitelná budoucnost jeho společnost čeká. Ta v prvopočátcích vyráběla ocelová zábradlí pro vnitřní i venkovní použití. O pět let později vznikla obchodní značka Napoleon, která spojuje řemeslné umění s nejmodernější technologii a je synonymem kvality pro miliony zákazníků po celém světě.

Rolls-Royce mezi grily

Od roku 1981 začala společnost nejen s výrobou kamen, ale také špičkových grilů. Od té doby se pak grily Napoleon počítají mezi elitu. Produkty firmy Napoleon charakterizují špičkové technologie, kvalitní materiály a vysoká promyšlenost všech prvků, které zvyšují komfortní používání. Firma si dodnes drží status čistě rodinné společnosti, která se přesto vypracovala na největšího soukromého výrobce grilů v Severní Americe a obdržela několik důležitých ocenění.

Dávno už neplatí, že grilování je pouze výsadou „masožravců“, i zarytí vegetariáni si při grilování mohou přijít na své.

Napoleon však nyní disponuje výrobním prostorem o rozloze 450 000 metrů čtverečních a více než 1500 spolupracovníky po celé Kanadě, USA, Evropě a Číně. Zároveň spolupracuje se sítí více než 4 000 nezávislých prodejců.

Moderní grilování

Grilování na dřevěném uhlí je klasický způsob přípravy masa s intenzivním kouřovým aroma. To všichni známe, ale pokud chcete skloubit tradiční grilování s pohodlím moderní technologie, doporučujeme vyzkoušet grily Napoleon s funkcí Sizzle Zone. Jde o místo na ploše grilu, kde je hořák, který produkuje infračervené záření. Tento hořák má tisíce rovnoměrně rozmístěných plynových difuzorů a energie z plamenů je absorbována do keramiky, která ve velmi krátkém čase začne žhnout a generuje teplotu až 800 °C.

Sizzle Zóna je místo na ploše grilu, kde je hořák, který produkuje infračervené záření.

Vzhledem k intenzivní teplotě se maso ihned zatáhne a všechny šťávy a chutě jsou v něm „uzavřeny“. Tímto získáte lahodné a chutné jídlo za méně, než polovinu obvyklé doby grilování. Jste-li milovníci křupavé krusty na steaku, s pomocí Sizzle Zone ji zvládnete raz dva.

Tip šéfkuchaře: Pro dokonale připravený steak doporučuji využít zónu s infračervenými hořáky, kvůli rychlému zatažení masa a uchování co nejvíce šťávy uvnitř a poté maso pomaleji dopéct na požadovaný level propečení, ať už preferujete krvavé „rare“  nebo do růžova propečené „medium rare“ steaky, výsledek bude vždy perfektní.

Tři základní typy grilů

Rozdělujeme je především podle toho, odkud berou teplo. Kromě toho, že se navzájem liší velikostí, je zásadní rozdíl také v ceně, jednoduchosti obsluhy nebo složitosti údržby. Kromě toho, že se navzájem liší velikostí, je zásadní rozdíl také v jednoduchosti obsluhy, složitosti údržby nebo ceně.

Některé z nich se navíc liší také možným využitím, buď na nich můžete jídlo připravovat doma, nebo venku v zahradě.

Plynové grily

Plynový gril je nástroj pro nejmodernější způsob grilování splňující všechny požadavky i pro nejnáročnější klientelu. Výrobci využívají nejnovějších technologií, které umožní dostatečnou a rovnoměrnou teplotu po celé ploše grilovacího roštu. Díky několika rozmístěným hořákům jsou plynové grily nahřáté takřka okamžitě poté, co je zapnete (maximálně do dvou, tří minut) a regulace teploty je velmi snadná. Povětšinou stačí otočit kolečkem a měnit průchod plynu hořákem.

Takové grilování je pohodlné, komfortní a nenáročné. Zdrojem tepelné energie je propan-butan, tudíž se hodí na zahradní grilování. Plynové grily mají zásadní výhodu v bezpečnosti, čistotě a rychlosti zprovoznění. Žádný přepálený tuk, žádný kouř, méně nečistot, snadná obsluha a údržba.

Plynové grily mají zásadní výhodu v bezpečnosti, čistotě a rychlosti zprovoznění.

Elektrické grily

Ovládání je velmi snadné a intuitivní, regulace teploty pak probíhá za pomoci kolečka. Do takového grilu nemusíte kupovat žádné palivo, jste pouze limitování nutností zapojení do elektrické sítě. Jsou dobrou volbou zejména pro grilování na balkonech, terasách či mini zahrádkách, jelikož při grilování nevzniká nežádoucí kouř, který může narušovat sousedské vztahy.

Jsou dobrou volbou zejména pro grilování v místnosti, ale také na balkonech, terasách či mini zahrádkách, jelikož při grilování nevzniká nežádoucí kouř, který může narušovat sousedské vztahy. Nevýhodou těchto grilů bývá zpravidla vyšší pořizovací cena, než s jakou se setkáváme třeba u běžných grilů na dřevěné uhlí, a pak také o něco vyšší poruchovost.

Grily na dřevěné uhlí

pro svou tradici a atmosféru preferuje mnoho lidí grilování na dřevěném uhlí. Příprava masa na klasickém, uhlíkovém grilu, je zvláště ceněná. Příprava masa na klasickém grilu, kde je zdrojem tepla dřevěné uhlí nebo brikety, je zvláště ceněná.

Už jen proto, že kouř z hořícího uhlí se v grilu hromadí a masu tak dává nezaměnitelné kouřové aroma. Pořizovací cena je nízká, ale dorovnáte ji tím, že budete muset pravidelně kupovat dřevěné uhlí na zatápění.

Některé grily mají navíc umístěny ve víku a kotli regulátory větracích otvorů zajišťující stálý přívod kyslíku, čímž umožňují bezproblémové grilování. Díky této možnosti regulace vzduchu lze využívat nejen přímou, ale také nepřímou metodu grilování. Při nepřímém grilování probíhá v grilu podobný proces jako v horkovzdušné troubě, což umožňuje grilovat velké kusy masa, například hovězí hrudí, žebra, kuřata, celé ryby apod.

Při výběru grilu na dřevěné uhlí berte na vědomí, že kvalita se vyplatí a volbou nejlevnějšího grilu neušetříte, ba právě naopak.